Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


"Ferrero'nun başka pazarlara yöneleceği iddiası uydurma"

Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı İlyas Edip Sevinç, Nutella'nın üreticisi Ferrero'nun fındık alımı için başka pazarlara yöneleceği iddialarına ilişkin, "Bunu kim uyduruyor? Nereden alacak başka? Böyle bir şeyi Ferrero'nun söylemesi mümkün değil" dedi.

Sevinç, bu yıl Türkiye'de fındıkta yaşanan zirai dondan dolayı, fındık alımının büyük bölümünü Türkiye'den yapan Nutella'nın üreticisi Ferrero'nun ABD pazarı başta olmak üzere başka pazarlara yöneleceği haberlerine ilişkin, açıklama yaptı.

Ferrero'nun böyle bir açıklaması olamayacağını ifade eden diyen Sevinç, şunları kaydetti: "Bunu kim uyduruyor? Nereden alacak başka? ABD'de en fazla olduğu zaman, 40 bin ton fındık var. Türkiye'de don olduğunda 500 bin ton fındık var. ABD'nin bunu karşılaması mümkün mü? Ayrıca ABD fındığı ile Türk fındığı aynı mı? ABD fındığı iri kabuklu, boşa yakın bir fındık. Böyle bir şeyi Ferrero'nun söylemesi mümkün değil. ABD'de çok geniş fındık alanları olabilir, oralar genişletilip fındık üretilebilir, bu olabilir ama bu da yakın vadede olacak bir şey değil. Ferrero, 'Bugün için ABD'den alacağım' gibi bir şey söylememiştir, söylemesi de mümkün değil. Gazeteler her duyduğunu yazıyor."

Sevinç, fındık üretim rakamlarının ortada olduğuna vurgu yaparak, "Türkiye olmadan hiç kimse fiyat oluşturamaz, hiç kimse ihtiyacını karşılayamaz, durum bu. Gürcistan'dan, İtalya'dan alabilir ama bunlar Ferrero gibi bir firmaya yetmez, dünyaya da yetmez. Türkiye olacak, fiyatları Türkiye belirler, şartları Türkiye rekoltesi belirler" değerlendirmesini yaptı.


"İç tüketimde çok ciddi düşüş var"

Bu yılki rekolteye de değinen Sevinç, kendi tahminlerinin 510 bin ton civarında olduğunu belirterek, şöyle devam etti: "Şu an elimizdeki borsa kayıtlarına göre, geçen senenin rekoltesinin yaklaşık 670 bin ton civarında olacağı görülüyor. Halbuki geçen yıl Ziraat Odaları 480 bin ton, Tarım Bakanlığı da 540 bin ton tahmin yapmıştı. O yüzden biz bir tahmin yapmak, bu çalışmaları yapmak zorunda kalıyoruz. Bu aynen anket şirketleri gibidir, Cumhurbaşkanlığı seçimini kim doğru tayin ettiyse, bugün çıkıp 'Ben doğrusunu yaparım' diyebiliyor. Biz de bu rakamlara güvenemediğimiz için kendimiz rekolte tahmini yapmak istiyoruz. Biz de yanılabiliriz tabi. Ama yanılanların -ki geçen sene çok büyük yanıldılar- 'Şu sebepten ötürü yanıldık' demedikleri için üzgünüz. Bizim geçen seneki tahminimiz 660 bin ton civarındaydı, tam tutturduk."

Bu yıl beklenen 510 bin ton rekoltenin yeterli olmadığının altını çizen Sevinç, bunun fiyatlara yansımasından da bahsetti. 30 Mart'taki don hadisesinden sonra fiyatların yükseldiğini hatırlatan Sevinç, fındıkta fiyatın arz-talep dengesine göre oluştuğunu belirterek, oluşan fiyata 'yüksek' ya da 'düşük' demenin doğru olmayacağını savundu.

Toplu taşıma kullananlar daha zayıf bağlantı Toplu taşıma kullananlar daha zayıf Elde düdük Yüksek Hızlı Treni bekliyor, gelince uyarıyor bağlantı Elde düdük Yüksek Hızlı Treni bekliyor, gelince uyarıyor Sevinç, şu an da kabuklu fındık fiyatlarının 10,5 lira civarında seyrettiğini hatırlatarak, "Yarın ne olur bilemeyiz. Geçen yıl bu dönemde fiyatlar 6 liraydı. Bu, yaklaşık yüzde 80'lik bir artış anlamına geliyor. İhraç edilecek yeterli miktarda fındık olmayacağı için, ihracat da doğal olarak düşecektir. İç tüketimde şu an yüksek fiyatlar yüzünden çerezlik tüketimde çok ciddi düşüşler var" dedi.

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Genel Müdür Vekili Salih Öğütken de, Ferrero'nun başka pazarlara yöneleceği iddialarına karşı, "Kendi düşünceleri ama Türkiye'de belli bir pazar var. Bu yıl ki don hadisesinden dolayı firmalar böyle bir düşünce içinde olabilirler. Ancak bu suni bir şey olacaktır diye düşünüyorum. Türkiye dışında büyük alıcıların taleplerini karşılayabilecek bir pazar olduğunu zannetmiyorum" değerlendirmesini yaptı.

Ferrero Türkiye ise konuya ilişkin açıklama yapmak istemediğini belirtti.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
21.08.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: ferrero, nutella, fındık
Link: 'Ferrero'nun başka pazarlara yöneleceği iddiası uydurma'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız