Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Ayçekirdeğini sam yeli vurdu

Bursa'nın İnegöl ilçesinde, Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi, yağlık ayçekirdeği alımına başlarken, son günlerde eden sam yelinin rekolteyi düşürdüğü bildirildi.

2014 yılı alım fiyatlarının henüz açıklanmadığını ifade eden İnegöl Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Ali Rıza Girgin, ayçekirdeği verim ve rekoltesinin 20 gün önce esen sam yeli yüzünden düştüğünü belirtti. Alanyurt yolu üzerindeki depoda ayçekirdeği alımlarına başladıklarını belirten Girgin, “Kooperatifimiz ayçekirdeği sezonunu açtı. Ortaklarımızdan ayçekirdeği almaya başladık. Fiyatlar henüz belli değil. Trakya Birlik, dünya piyasalarını ve Türkiye’deki borsa fiyatlarını araştırıyor. Büyük bir ihtimalle önümüzdeki hafta avans fiyatı açıklanacak. Birliğimizin ortaklarını mağdur etmeyeceğini düşünüyorum. Bölgemizde ayçekirdeği yağışlardan dolayı güzel gidiyordu. Verim güzeldi. Son 20 önce bir sam yeli esti. 2-3 gün devam etti ve ayçekirdeğini yaktı. Rekoltede düşüş oldu. Bazı bölgelerde ayçekirdeğindeki yağ oranında sıkıntı var. Geçen yıl standart olarak açıkladığımız yaz oranı 39-40’ın aşağısında almıyorduk. Bu sene ortaklarımız mağdur olmasın diye 39’dan aşağısını da alıyoruz. Tabii fiyat değişiyor. Yani 39’dan aşağısında cezalı duruma düştüğü için her 1 puanda yüzde 1,5 kesinti oluyor. 41’den sonrası için de fiyatlar yükseliyor. Yani iyi mal iyi para, düşük yağ oranında ise düşük fiyat oluyor. Bu konuda ortaklarımızı mağdur etmemek için elimizden gelen çalışmayı yaptık” dedi.
 
Beyaz ayçekirdeğindeki fiyat artışı sebebiyle üreticilerin yağlıktan vazgeçip beyaz ayçekirdeğine yöneldiğini ifade eden Girgin, “2012 yılında yağlık ayçekirdeği bin 500 liradan gitti. 2013 yılında bin 315 liraya düşünce umdukları fiyatı bulamadılar. 2013 yılında beyaz ayçekirdeği 5-7 lira arasında satıldı. 2014 yılında üreticiler beyaz ayçekirdeğine yöneldi. 2012 yılında rekolte düşüklüğünü tespit eden birliğimiz fiyatları çok yüksek açıklamıştı. Geçen yılda borsalarda 950-bin lirayken birliğimiz bin 170 lira olarak belirledi. Sonra bin 220 lira olarak kesin fiyatı açıkladı. Bu yıl ise fiyat belli değil. 2013 yılındaki üretim bu yıl yok. Rekolte düşük.
 
Ortaklarımızın çoğu beyaz ayçekirdeğine yöneldi. Yağlık ayçiçeği olarak 2012 yılında bin 125 ton, 2013 yılında ise bin 640 ton rekolte olmuştu. Bu yıl ise yaklaşık bin 800 ton civarında rekolte aldık, ama tahminen bin 100 ton civarında olur” diye konuştu. 
 
 
 
 
 
(İHA)
 
 

Ekleme Tarihi
28.08.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: ayçekirdeği, bursa, İnegöl, sam yeli
Link: Ayçekirdeğini sam yeli vurdu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız