Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

TZOB Başkanı Bayraktar: Türk çiftçisi ve tarımı bu yıl ki gibi bir afet görmedi



Şemsi Bayraktar

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu sene yaşanan kuraklık, don ve yağışların Türk tarımını bugüne kadar görülmemiş bir afetin içerisine sürüklediğini söyledi. Bu tür afetler neticesinde sadece çiftçinin değil, esnaf ve ülke ekonomisinin de zarar gördüğüne dikkat çeken Bayraktar, üreticinin desteklenmesi gerektiğine vurgu yaptı.


TZOB Başkanı Bayraktar, Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynağının başında fındığın geldiğine işaret eden Bayraktar, “Bu sene fındıkta istediğimiz rekolteyi yakalayamadık. Özellikle ocak ve şubat aylarının çok sıcak geçmesi, akabinde mart ayında yaşadığımız don hadisesi hem Doğu’da hem de Batı’daki bazı illerimizde fındık rekoltesini fevkalade olumsuz etkiledi. Dünya üretiminin yüzde 70’ini sağladığımız bu üründe yaşadığımız rekolte kaybı sadece üreticimizi değil, genel olarak ekonomimizi de etkileyecek. Çünkü 2012-2013 sezonuna baktığımızda 2 milyar dolarlık fındık ihracatı yapmışız. Bu rekolte ile bu ihracatı bu sezonda gerçekleştirmemiz pek mümkün görünmüyor.” dedi.

Doğal afetlerin sadece fındığı değil, Türkiye’nin değişik bölgelerinde faklı ürünleri de etkilediğini hatırlatan Bayraktar, şöyle konuştu: “Hububatta, bazı meyvelerde önemli zararlarımız var. Hem kuraklıktan, hem doludan, hem de arkasından gelen yağışlar maalesef Türk tarımını bugüne kadar görülmemiş bir afetin içerisine sürükledi. Türk çiftçisi ve Türk tarımı bu yılki gibi bir afet görmedi. Böyle bir afetle karşı kaşıya kalmadı. 2007 yılında yaşadığımız afetle mukayese edilemeyecek bir afetle karşı karşıyayız. Bu afetler nedeniyle bizim taleplerimiz doğrulusunda Tarım Kredi ve Ziraat Bankası borçlarına bir erteleme geldi. Ama bunu yeterli görmüyoruz. Çünkü afetin boyutu büyük. Dolayısıyla üreticilerin SGK ve elektrik borçlarının da yapılandırılmasını istedik. Özel bankalara da ciddi borçlar var, bunların da yapılandırılmasını istiyoruz. Bunları yapmamız lazım.” Bayraktar, 2014 fındıkta 2014 yılına kadar uzatılan Alan Bazlı Desteğin 2014’ten sonra da devam etmesini beklediklerini dile getirdi. Fındıkta yaşanan afetin sadece üreticiyi etkilemediğini anlatan Bayraktar, “Esnafımızı da ciddi manada etkiliyor. Dolayısıyla çiftçimizin desteklenmesi demek, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde aynı zamanda sosyo-ekonomik yapısının da desteklenmesi demektir. Bunun dikkate alınacağını umuyorum.”

"REKOLTE TAHMİNLERİNİ ELEŞTİRENLERE SERT ÇIKTI"


TZOB olarak oluşturdukları bir komisyonla rekolte tespiti yaptıklarını hatırlatan Başkan Bayraktar, kendi tahminlerini eleştiren bazı sektör temsilcilerine yüklendi. Bu seneki rekolte tahminlerinin 371 bin 185 ton civarında olduğunu tekrarlayan Bayraktar, “Yaklaşık olarak 68 kilogram civarında bir verimlilik rakamı var, 9 lira civarında da fındığın maliyeti görünüyor. Şuanda fındık fiyatları 12 lira civarında seyrediyor. Şimdi tabi bazı çevreler fındık rekolte tahminleri açıklıyorlar, bu tahminleri 500-550 bin ton olarak açıklıyorlar. Madem fındık üretimi 500-550 bin ton da niye fındık fiyatları 12 lirayı buldu, ben de bunu soruyorum. Fındık fiyatları yükseliyorsa bu fındığın doğal afetlerden etkilendiğini ve üretimin düştüğünü gösterir. Hadi şimdi düşürebiliyorsanız düşürün de göreyim. Fındık 550 bin ton olsaydı fiyatlarla istediğiniz gibi oynayacaktınız. Ve bu fındık fiyatlarını aşağıya çekecektiniz. Alivre satış yaptınız, yani fındık piyasaya çıkmadan dalındayken sattınız. Kendinizi bağladığınız, rekolteyi 550 bin ton alarak tahmin ettiğiniz, rekolte doğal afetlerle düşünce ‘Ziraat Odaları Birliği’nin yaptığı rekolte tahmini yanlıştır, bizim rekoltemiz doğrudur’ dediniz. Doğal afetler olmasa sizin rekolteniz doğru olabilirdi ama büyük bir afet yaşadık, sizin rekolteniz doğru değil. Fiyatlar da bunu gösteriyor.” ifadelerini kullandı.

“MAKSAT FİYATI AŞAĞI ÇEKMEK”


Rekolteyi yüksek gösterenlerin maksadının fındık fiyatlarını aşağı çekmek olduğunu savunan Bayraktar, sözlerine şöyle devam etti: “Ben insafa, vicdanlı olmaya davet ediyorum. Fındık fiyatlarının yükselmesi elbette üreticilerimizin acılarını biraz olsan azaltacaktır. Bu sene olağanüstü bir durum var. Bunu kimse gözardı etmesin. 3 tane tüccar, alivreci para kazanacak diye, fındık fiyatlarını düşürmeye kimsenin hakkı yok. Bu olağanüstü durum ülkenin meselesi, sadece fındık üreticilerimizin meselesi değil. Doğal afetler ülkemizin ekonomisinin etkiliyor. Biz doğal afetlerin olmasını istemeyiz. Ama ortaya çıkıp da ‘bizi Türkiye Ziraat Odaları Birliği vurdu, bizi batırdı’ demek, insafsızlıktır. Sizi Türkiye Ziraat Odaları Birliği vurmadı, sizi doğal afetler vurdu, eğer kendinizi vurulmuş hissediyorsanız. İşini doğru yapan, alivre satış yapmayan tüccarın bir sıkıntısı yok. Parayı basar alır, satar. Niye alivre satış yapıyorsunuz? Bu ülkedeki çiftçinin alın teriyle oynamaya ne hakkınız var? Biz, sizin hoşunuza gitsin diye rekolteyi yüksek mi göstereceğiz?”

Afet nedeniyle bu sene fındık fiyatlarının yükseleceğini belirten Bayraktar, bunu düşürmeye kimsenin gücünün yetmeyeceği de gayet açık olduğunu kaydetti. Bayraktar, buna rağmen elinde fındık olmadığı için birçok üreticinin bundan istifade edemeyeceğinin altını çizdi.

Çaydaki bahçe yenilme projesini örnek gösteren Bayraktar, aynı projenin fındıkta da ivedi olarak uygulanmasını talep ettiklerini söyledi. Toprak Koruma ve Kullanım Kanunu’nun önemini de dikkat çeken Bayraktar, daha fazla üretim için üreticinin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğinin altını çizdi. (CİHAN)
 
 

Ekleme Tarihi
05.09.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Türk çiftçisi, tarım,tzob
Link: Türk çiftçisi ve tarımı bu yıl ki gibi bir afet görmedi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız