Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Olmaz dediler ama Aydın'da fındık yetiştirdi

TÜRKİYE’de büyük bölümü Karadeniz Bölgesi’nde yetişen ve ülkemizde en çok ihracatı yapılan tarım ürünü olan fındık, Aydın’a bağlı Kuyucak İlçesi’nin Sarıcaova Mahallesi’nde de yetiştirilmeye başlandı. Emekli öğretmen Ali Haydar Yetim’in 14 yıl önce ilk fidanı diktiği 370 hanelik Sarıcaova Mahallesi’nin şimdilerde dörtte biri fındık üreticiliğine başladı.

Kuyucak’ın Sarıcaova Mahallesi’nde yaşayan emekli öğretmen Ali Haydar Yetim, 14 yıl önce görev yaptığı Samsun’un Terme İlçesi’nden getirdiği fındık fidesini ’ya tutarsa’ diyerek bahçesine dikti. Üç yıl boyunca özenle bakımını yaptığı fındık fidanı, büyüyerek ağaç oldu ve ürün vermeye başladı.

Yetim’in bir tek fidandan ürettiği fındık bugün bir dönümlük bahçe haline geldi. Her bir ağaçtan yaklaşık 20-30 kilo fındık topladığını belirten emekli öğretmen Yetim, "Fındık fidanını ilk getirdiğimde ’burada yetişmez’ dediler ancak ben bunu başardım, bugün mahallemizde onlarca kişi fındık üretmeye başladı" dedi.





"YÜKSEKLİK VE NEM EN BÜYÜK ETKEN"
 
Hassas bir ağaç olan ve sadece belirli bölgelerde yetişen fındığın bol yağış alan, nemli ve fazla güneş görmeyen yerlerde yetiştiğine dikkati çeken Yetim, "Türkiye’de bu özellikleri karşılayan ve fındığın yetişebileceği toprak özelliklerine sahip tek yer Karadeniz Bölgesi’dir. Ancak bizim mahallemizde 750 rakımlı bir tepede bulunduğundan burada yaz aylarında bile her sabah çiğ yağar ve bu da fındığın bu bölgede yetişmesinde en büyük etkendir. İnanıyorum ki önümüzdeki yıllarda Sarıcaova, fındık üretiminin merkezi haline gelecek" dedi.

Yetim, Sarıcaova yetişen fındığının lezzet ve aromasının Karadeniz’de üretilenlerle yarışabilecek kalitede olduğunu da söyledi.

Dünyadaki fındık üretiminin yüzde 75’ini tek başına karşılayan Türkiye’de Karadeniz Bölgesi’nden sonra fındık, GAP projesinin hayata geçmesiyle birlikte Şanlıurfa’nın Suruç, Bitlisin Hizan ilçeleri’nde de yetiştirilmeye başlanmış ve oradaki üreticiler de olumlu sonuç almışlardı.


 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
05.09.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: fındık, aydın
Link: Olmaz dediler ama Aydın'da fındık yetiştirdi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız