Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Diyarbakır Ziraat Odası Başkanı Bahri Erdem 




"Çiftçi Kuru Kuruya Üretim Yapacak Allah Ne Verirse"


Diyarbakır Ziraat Odası Başkanı Bahri Erdem, "Hububat girdileri yüksek, birde elektrik maliyeti eklenirse artık çiftçiyi hiç kurtarmaz." dedi.



Diyarbakır Ziraat Odası Başkanı Bahri Erdem, Diyarbakır ve bölgesindeki hububat ve verimi ile çiftçinin son durumu hakkında açıklamalarda bulundu. Bu senenin çiftçi için hiç iyi geçmediğini kaydeden Erdem, yağış azlığı, meydana gelen fırtınanın hububatta verimi yüzde 50'lere varan düzeyde düşürdüğünü söyledi.

Her yıl coşan dut ağaçlarının bile bu yıl verim vermediğini anlatan Erdem, "Bu sene yağış azlığı ve bölgede meydana gelen fırtına hububatı çok etkiledi. Hububatta yüzde 50'ye varan verim düşüklüğü söz konusudur. Yani her sene kuru hububatta yüzde yüz verim alan çiftçinin bu yıl aldığı verim yarı yarıya düştü. Dekarda 400-500 kilo alınabilen buğdayda 150-200 en fazla 250 kilo alınabildi. Seçim günü meydana gelen fırtına kuru hububatta hiçbir şey bırakmadı. Dikkat ederseniz dut ağaçları bile dut tutmadı. Meyve çok çok az ve her sene olduğundan kat be kat pahalı. Bu fırtına bütün Türkiye'de genelde vardı" dedi.



ZARARIN BOYUTU BİÇERLER BİÇMEYE BAŞLAMASIYLA ORTAYA ÇIKTI

Bakanlığın yüzde 30'un üzerinde zarar gören çiftçinin kredi borçlarını bir yıllığına faizsiz erteleyeceğini duyurduğunu ancak zarar tespit komisyonunun zararın oluşup oluşmadığına hububatın boyuna bakarak karar verdiğini ifade ederek, "Mesela buğdayda boy vardı ama hem içindeki dane zayıfladı hem de verim düştü. Bölgedeki üreticiler şikayet ederek faydalanmak istiyordu. Fakat oluşturulan komisyonlarda görevlendirilenler, buğdayın dane ve verim kaybına değil, buğdayın boyuna bakarak zarar olup olmadığına karar veriyordu. Evet, buğdayda boy vardı ama verim hiç yoktu. Zararın boyutu biçerlerin buğdayı biçmeye başladığı zaman ortaya çıktı. Dane çok zayıf tohuma bile elverişli değil" diye konuştu.

"ÇİFTÇİ ELEKTRİK İLE ALAKALI ÜRETİM YAPMAYACAK KURU KURUYA YAPACAK ALLAH NE VERİRSE"

Bu yıl hortlayan elektrik sorununun ise başlı başına çiftçi için büyük bir sorun olduğunu anlatan Erdem, Bakanlar kurulu üreticinin desteğini bir şirketin emrine vermesine bir anlam veremediğini kaydederek, "Üreticiye verdiği o desteği nasıl geri alacağının hesabını yapıyor. Bunu da bir şirket üzerinden yapıyor. Şunu söyleyebilirim ki çiftçiler bu yeni ekim zamanında içinde elektrik olan elektrik ile alakalı kesin olarak üretim yapmayacak. Çiftçi zaten bitik durumda çünkü hububat girdileri yüksek, mazot, ilaç ve gübre derken birde elektrik eklenirse artık hiç kurtarmıyor. Kuru kuruya yapacak artık Allah ne verirse" şeklinde konuştu.










http://www.sondakika.com

Ekleme Tarihi
09.09.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Diyarbakır Ziraat Odası Başkanı Bahri Erdem,Çiftçi Kuru Kuruya Üretim Yapacak
Link: 'Çiftçi Kuru Kuruya Üretim Yapacak Allah Ne Verirse'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız