Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Elmada rekolte arttı, 10 yıl sonra üreticinin yüzü güldü

Türkiye'deki elma üretiminin dörtte birini karşılayan Isparta'da rekolte ve verimin yüksek olması çiftçinin yüzünü güldürdü.

ISPARTA - Türkiye'de her yıl üretilen yaklaşık 3 milyon ton elmanın yüzde 22'lik bölümünü karşılayan Isparta'da 2014 yılı elma hasadı başladı. Geçen yıl kilogramı 80 kuruşa satılan elma bu yıl bahçede ve ağaç dalında 1 lira ila 1 lira 25 kuruş arasında satılıyor. Rekolte ve verimin yüksek, satış fiyatlarının geçen seneye göre daha iyi olması elma üreticisini memnun etti.

Isparta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cenk Şölen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2014'ün elma üretimi açısından çok güzel bir yıl olduğunu belirtti. Türkiye'de üretilen her dört elmadan birinin Isparta'da yetiştiğini söyleyen Şölen, 27 erken uyarı istasyonundan aldıkları verileri çiftçilerle anında paylaştıklarını ifade ederek, "Bu yıl don, dolu ve sair tabii felaketle karşılaşmadık. Kara lekeden ve iç kurdundan herhangi bir zarara uğramamış mahsulle karşı karşıyayız. Çok bereketli, verimli bir yıl oldu" dedi.

Şölen, yaptıkları teknik gezilerde ve üretici görüşmelerinde geçen yılın çok üzerinde bir fiyat oluştuğunu gördüklerini kaydetti.

Elmanın kilogramı bahçede 1 lira 25 kuruş

Isparta'daki elma üretiminin en fazla olduğu Boğazova bölgesindeki Yukarı Gökdere Köyü Muhtarı ve elma üreticisi Mehmet Özdemir, bölgelerindeki elmanın kokusu, tadı ve aroması sebebiyle tüccarlar tarafından tercih edildiğini vurguladı. Bu yıl elmanın rekoltesinin çok yüksek ve veriminin güzel olduğunu belirten Özdemir, şöyle konuştu:

"Bu yıl elma rekoltesinin çok yüksek olduğunu görüyoruz. Elmanın gerek kalite gerekse renk açısından, her yönüyle çok süper olduğunu görüyoruz. Bu durumdan çok memnunuz. Bu yıl inşallah üretici emeğinin karşılığını alır diye tahmin ediyoruz."

Elma fiyatlarının son 10 yılda hiç değişmediğini ve 80 kuruş ila 1 lira arasında değiştiğini anlatan Özdemir, şöyle devam etti:

"Elma üretimindeki girdiler çok fazla. Gübre, ilaç, yakıt, işçilik fiyatlarının artması, bunlar hep elma üretimine etki ediyor. Fiyatlar son 10 yılda aynı seyrinde devam ediyor ve 80 kuruş ila 1 lira arasında bir fiyatla pazarda alıcı buluyordu. Bu yıl 1 liranın üzerinde olacağı beklentisindeyiz. 1 lira 10 kuruş ila 1 lira 30 kuruş arasında bir beklentimiz var."

- "Bu sene çiftçi biraz kendini toparlayacaktır"

Elma üreticisi Levent Köklü ise elmanın kilogramının masraf girdisinin 60 kuruşu bulduğunu ve üreticinin 1 liranın üzerinde satması halinde birazcık kazanabileceğini kaydetti. Bu sene rekolte artışı ve verimin yüksek olmasından dolayı çiftçinin kendini biraz toparlayabileceğine işaret eden Köklü, şöyle konuştu:

"Bu yıl rekolte güzel, kalite güzel fakat bu fiyatlara her yıl yansımıyor. Elma fiyatları hep 80 kuruş civarında olması sebebiyle çitfçi 8-10 yıldır istediğini alamıyor. Bu arada girdilerin de bire 3, bire 4 oranda artmış olması, tüm gider kalemlerinin artmış olması çiftçilerin fakirleşmesi anlamına geliyor. Çiftçi ancak birim alandan yüksek verim elde ederse maliyeti düşürecek ve böyle karlılık sağlayacak. Bu yıl yöremizde kalitede rekolte de güzel, her şey düzgün gitti. İnşallah 1 liranın üzerinde beklenti var. Bu sene çiftçi biraz kendini toparlayacaktır diye ümit ediyoruz." 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
12.09.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: türkiye, elma, rekolte, çoğalma
Link: Elmada rekolte arttı, 10 yıl sonra üreticinin yüzü güldü




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız