Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Sıcak su palamutu derine kaçırdı zam gelebilir

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Yakup Erdem, bu yıl Karadeniz kıyılarında yüzey suyu sıcaklığının 2-3 derece daha yüksek gitmesinin balıkların açık ve derin sularda bulunmasına veya dağınık olmasına neden olduğunu söyledi. Palamutların denizde derine kaçması avlanmasını zorlaştırıyor. Bu durum önümüzdeki günlerde palamut fiyatlarına zam gelmesine neden olabilir. Palamut'un fiyatı İstanbul'da 11 lira civarında.

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Avlama Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yakup Erdem, 1 Eylül’de başlayan balık av sezonu sonrasında Karadenizli balıkçıların bol balık tahminlerinin yerini karamsarlığa bıraktığını dile getirdi. Sezon öncesi balıkçıların özellikle palamut balığında bolluk beklediğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Erdem, "Tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz denizlerindeki balık kaynakları da önemli derecede yıkıma uğradı. Fakat palamut, lüfer ve hamsi benzeri göçmen balıkların av miktarında dönemsel meteorolojik şartların büyük etkisi oluyor. Palamut üremek için Atlas Okyanusu’na kadar uzanan geniş bir alandan Karadenize geliyor ve kış bastırmadan Karadenizi terk ederek geldikleri sulara geri dönüyor. Bu yıl Karadenize göç sırasında İstanbul Boğazı’nda dalyanlar, voli ağları ve hatta kaçak gırgır tekneleri tarafından çok miktarda palamut avlandı. Bu da stoğun dengesini bozdu" dedi.
 




SICAKLIK 24-28 DERECE ARASINDA

Yrd. Doç. Dr. Yakup Erdem, zamasız avcılığa bağlı olarak yüzey suyu sıcaklığının da balıkları etkilediğini söyledi. Yrd. Doç. Dr. Erdem, "Şuan Karadeniz kıyılarımızda yüzey suyu sıcaklığı 24-28 derece arasında değişiyor. Bu yıl Karadeniz kıyılarımızda yüzey suyu sıcaklığının 2-3 derece daha yüksek gitmesi balıkların açık ve derin sularda bulunmasına veya dağınık olmasına neden olmaktadır. Palamutun rahat avlanabilmesi için birarada olması gerekir. Bu nedenle de deniz suyu sıcaklığı 20 dereceye kadar düşmesi gerekir. Palamut balığı da diğer tüm canlılar gibi daima kendine en uygun sıcaklıktaki ortamları tercih eder. Bu yıl gözlendiği gibi suyun daha sıcak veya daha soğuk olması durumunda uygun ortamı bulduğu alanlarda toplanır ya da Karadenizi terk eder" diye konuştu.





5-8 TL'DEN SATILIYOR
 
Uydudan denizlerdeki su sıcaklarına ilişkin bilgi aldıklarını ve olası balık hareketlerini tahmin ettiklerini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Erdem, "Son veriler şimdilik palamut için pek uygun değil. Su sıcaklıkları bu şekilde devam ederse Karadeniz’de mevcut palamut balıklarının büyük bölümü ilk fırtınayla Karadenizi terk edebilir veya bunun tam aksine bir günde su şartları uygun hale gelerek çeşitli yerlerde çok miktarda balık avlamak mümkün olabilir" dedi. Palamut, balık tezgahlarında 5-8 TL’den satılıyor.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
13.09.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: palamut, sıcak su, zam, balık
Link: Sıcak su palamutu derine kaçırdı zam gelebilir




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız