Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


FİSKOBİRLİK, üreticiyi tekellere karşı koruyacak

FİSKOBİRLİK, gelecek yıllarda daha da güçlenerek fındık üreticisini serbest piyasa tekellerine karşı korumayı hedefliyor.

GİRESUN - Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK), gelecek yıllarda daha da güçlenerek fındık üreticisini serbest piyasa tekellerine karşı korumayı hedefliyor.

FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, birliğin 7 yıl aradan sonra 2013 yılından itibaren fındık alımı için piyasaya girdiğini anımsattı.

Bayraktar, Türkiye'de son yıllarda fındıkta serbest piyasa politikasının izlenmesiyle, piyasanın yabancı tekellerin eline bırakıldığını savunarak, şöyle devam etti:

"Dünyada hiçbir ülke yoktur ki bu kadar kıymetli, bu kadar dünyada üretimde ve ihracatta tekel olduğu bir ürünü serbest piyasa altında kendi haline bıraksın. Böyle bir ülke yok. ABD bademde dünyada neyse, Türkiye de fındıkta odur. ABD bunu yapmıyor. Türkiye'de ise fındıkta piyasa kendi kendine oluşsun havası var. Buradaki amaç, dünyadaki tekeller Türkiye'deki fındıkta istedikleri gibi oynasın. Bunun en somut örneği Oltan Gıda'nın, İtalyan Ferrero'ya satılması. Fındık sektörü bugün yabancı tekellerin eline bırakılıyor. Bunu bu yıl çok daha net görüyoruz. Bu doğru bir şey değil."

Dünyada fındık piyasasının mutlaka en büyük üretici ve ihracatçı durumundaki Türkiye tarafından kontrol edilmesi gerektiğinin altını çizen Bayraktar, "Bir kere dünyada tekelsiniz. Hem ticaretin hem üretimin büyük kısmı sizin elinizde ve bu meseleyi kendi haline bırakacaksınız. Bu doğru bir şey değil. Bu kadar ciddi üretim ve ticaretini yaptığınız bir üründe mutlaka piyasayı sizin kontrol etmeniz lazım" dedi.

"FİSKOBİRLİK, Türk fındığı ve fındıkçısının haklarını koruyacak"

Lütfi Bayraktar, birliğin her geçen yıl daha da güçlendiğine işaret ederek, "FİSKOBİRLİK, serbest piyasayı yönetmek isteyen yabancı tekellerle karşı Türk fındığı ve fındıkçısının menfaatini koruma adına mücadele edecek" ifadesini kullandı.

Birliğin sektörde söz sahibi olması için biraz zamana ihtiyaç duyduğunu aktaran Bayraktar, şunları kaydetti:

"Yurt dışında sermayesi büyük ve güçlü fındık sektöründeki aktörleri, Türkiye'deki sanayicilerin tek başına alt edebilme şansı yok. Geçmişte Türkiye'de çok büyük firmalar yerle bir oldular. Bundan sonra da öyle olabilir. Çünkü tüm inisiyatif karşı tarafta. Rekabet iki türlü olabilir. Birincisi devlet gücü. İkincisi üreticisi ile işbirliği yapmış güçlü bir birlik. Devlet bugün itibarıyla buna yanaşmıyor. Biz yapabilir miyiz, evet. Bunun için biraz zamana ihtiyaç var. Hızla güçleniyoruz. 3-5 yıla daha ihtiyacımız var. Daha iyi olacağız inşallah."

Bayraktar, fındık üreticilerinden birliğe destek isteyerek "FİSKOBİRLİK, Türk fındığı ve fındıkçısının koruyucusu, piyasanın yabancı tekellere karşı savunucusu olma çabasında ancak bunu üreticimizle başarabiliriz. Üreticilerimizin vereceği destekle birlik daha da güçlenir ve mücadelemiz o derece başarılı olur" diye konuştu. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
15.09.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: fiskobirlik, üretici, tekel, fındık
Link: FİSKOBİRLİK, üreticiyi tekellere karşı koruyacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız