Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


10 yeni tuz üretim tesisi kuruldu, çevreciler 'Tuz Gölü bitiyor' dedi

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı, 10 tesisin gölün diğer kısmındaki suları pompa yardımıyla çektiğini ve bunun diğer bölgelerde kuraklığa sebep olduğunu anlattı.


Türkiye’nin tabiat harikalarından biri olan Tuz Gölü’nün göz göre göre yok edildiğine ilişkin uyarılara bir yenisi daha eklendi.

Gazetecilerle birlikte gölde incelemelerde bulunan Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Genel Başkanı Baran Bozoğlu, yasa ve yönetmeliklere aykırı şekilde 10 yeni tuz üretim tesisinin daha faaliyete başladığını söyledi.

Bozoğlu, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporları bile verilen bu tesislerin gölün zeminindeki tuzu oluşturan gözenekleri kapattığı uyarısında bulunurken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı göreve davet etti.

Üsame Ünal'ın Zaman'daki haberine göre, en kıymetli sulak alan kabul edilen A sınıfında yer alan Tuz Gölü’nün parsellendiğini aktaran Bozoğlu, “Burası birinci dereceden doğal sit alanı, çivi bile çakılması yasak” dedi. Bozoğlu, söz konusu tesislerle ilgili mahkemelerden çıkan iptal kararlarının ise uygulanmadığını kaydetti.

2011 yılında Tuz Gölü’nün kuzey kısmında, su akışını sağlayan bölümün önünü kesecek alanda 10 yeni tuz üretim sahası ihalesi yapıldığını dile getiren Oda Başkanı Bozoğlu, “Devletin 2032’ye kadar özelleştirdiği 3 tesis zaten var. Bu tesisler Türkiye’nin tuz ihtiyacının yüzde 40’ını sağlıyor. Geri kalan da kaya tuzundan elde ediliyor. Tuz Gölü’nde yeni tesislere ihtiyaç yok” diye konuştu.

Söz konusu tesisler kuşların göç yolları üzerinde bulunuyor. Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan flamingo, kılıç gaga ve angıt gibi kuşların tehlike altında olduklarına değinen Baran Bozoğlu, bölgedeki 10 tesisin setler kurarak gölün diğer kısmındaki suları pompa yardımıyla çektiğini ve bunun da diğer bölgelerde kuraklığa sebep olduğunu anlattı.

10 tesiste günde 700 kamyon tuz üretimi yapıldığı bilgisini veren Bozoğlu, “Suç duyurusuna rağmen 2 aydır hiçbir işlem yapılmadı ve bu tesisler çalışmaya devam ediyor. Hukukun bittiği bir süreç yaşıyoruz” şeklinde konuştu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
15.09.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: tuz gölü, çevre mühendisleri odası, tuz, tesis, üretim, kuraklık, çevre
Link: 10 yeni tuz üretim tesisi kuruldu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız