Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Ceyhan'da fıstık hasadı

Adana’nın Ceyhan ilçesinde yer fıstığı hasadı başladı.

Yalak Mahallesi'nde çiftçi Muhammet Bulut'a ait 180 dönümlük alanda yapılan fıstık hasadına katılan Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül, fıstık üretiminin yüzde 48.4'ünün Adana’da gerçekleştirildiğini belirtti. Çukurova bölgesinin her türlü ürünün üstün bir vasıfla yetiştirilebilen hem kaliteli hem de bol miktarda ürün alınabilen yöre olduğunu söyleyen Aygül, “Geçen yıl 175 bin dekar alanda 68 bin ton ürün aldık. Bu yıl 200 bin dekar alana ekilen yer fıstığından 80 bin ton rekolte bekliyoruz. Son 3 yılda verimde yüzde 10-15'lik bir artış gözlenmekte. Asıl hedefimiz çiftçilerimiz ve odalarımızla el ele vererek, fıstık üretiminin daha iyi noktalara gelmesidir” diye konuştu.
 
"DESTEĞİMİZ ARTACAK"
 
Yer fıstığının Türkiye’de genel olarak çerez olarak kullanıldığını ifade eden Aygül, “Yer fıstığının beslenmede çok değerli bir yeri var. Yüzde 20 protein ve yüzde 45-55 yağ oranına sahip olması çok önemli. İnşallah çerezlik çeşitlerin yanı sıra yağlık çeşitleri de zamanla piyasaya girer. Bu sayede Türkiye'nin toplam yağ üretimine de önemli bir katkı sağlanmış olunacak. Bu nedenle yer fıstığı üretimini desteklemekteyiz. Fıstık üretimi toprağın verimini de arttırmakta. Toprağın azot ihtiyacının önemli bir kısmını yer fıstığı sağlamakta. Fıstık üretiminde genelde yüksek verim alınmakta. Ancak diğer tarım ürünlerine göre işçiliği daha fazla. Adana şu anda 2013 yılı rakamlarına göre Türkiye toplam yer fıstığı üretiminin yüzde 48.4’ünü sağlıyor. İnşallah bu yıl üretimde yüzde 50'nin üzerine çıkacağız” şeklinde konuştu.
 
"PRİM DESTEĞİ VERİLSİN"
 
Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan ise, “Yer fıstığının büyük çoğunluğu Ceyhan’da üretilmesine rağmen, Osmaniye ilimiz ile anılıyor. Bunun nedeni işletme fabrikalarının Osmaniye’de olmasından kaynaklanıyor. Yer fıstığının tanıtılmasında emek harcayan Osmaniye yetkililerini de kutluyorum” dedi.
 
Pamuk, soya fasulyesi, ayçiçeği gibi yağlık ürünlere verilen prim desteğinin yer fıstığına verilmesini isteyen Tezcan, bunla ilgili Osmaniye Ziraat Odası ile beraber çalışma yürüttüklerini de söyledi. 
 
 
 
 
 
(İHA)
 
 

Ekleme Tarihi
18.09.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: adana, Ceyhan, fıstık hasadı
Link: Ceyhan'da fıstık hasadı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız