Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Uluslararası Mezopotamya Tarım Kongresi'nin galası yapıldı

Diyarbakır’da düzenlenen Uluslararası Mezopotamya Tarım Kongresi'nin galasında konuşan Bakan Eker, 23 milyar dolarlık tarım hasılasını 62 milyar dolara çıkardıklarını bildirdi.

Bakan Eker, GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezince Diyarbakır'daki bir otelde düzenlenen Uluslararası Mezopotamya Tarım Kongresi'nin galasında yaptığı konuşmada, kongreye çok sayıda ülkeden akademisyenin katıldığını söyledi.

Bölgenin, buğday ve bakliyat başta olmak üzere çok sayıda tarım ürünün ana vatanı olduğunu, Diyarbakır'dan 60 kilometre uzaklıktaki Körtiktepe'de 12 bin 500 yıl önce insanların tarımsal üretim yaptığını anımsatan Eker, Türkiye'de yaklaşık 25 milyon hektar alanda üretim gerçekleştirildiğini kaydetti.

Türkiye'de 4 bin 200 tür endemik bitkinin kayıt altına alındığını ifade eden Eker, bu bitkilerden daha fazla yararlanmak için bu kongrelerin büyük önem taşıdığını vurguladı.

İnsanların artık sadece kendileri için üretim yapmadığını, uzak pazarlar için de tarımsal üretim gerçekleştirdiğini dile getiren Eker, şöyle devam etti:

"Tarımı stratejik sektör olarak değerlendirdik. Son 10 yılda bu bakışla ele aldığımız tarım sektöründe Türkiye önemli mesafe katetti. 23 milyar dolarlık tarım hasılamızı 62 milyar dolara çıkardık. 10 yıl önce Avrupa ülkeleri içerisinde dördüncüyken, bugün birinci sıradayız. Dünyanın en önemli üretici ülkelerinden biri haline geldik. Hala katedecek mesafe var."

Türkiye genelinde 10 Araştırma ve Geliştirme Merkezi kurduklarını anımsatan Eker, Ar-Ge bütçesini de 16 kat artırdıklarını söyledi.

Eker, kalıcı barışın, bölüşümün adil olması ve bütün insanların temel hakkı olan gıdaya erişimle mümkün olduğuna değinerek, "Bunu yaptığımız ölçüde dünya güvende olur. Bugün 1 milyara yakın aç insanın bulunduğu bir dünya, geride kalan 6 milyar insan için de esasen çok da güvenli olmaz" diye konuştu.

Konuşmanın ardından Bakan Eker, uluslar arası katılım gösteren katılımcılardan dereceye girenlere plaket takdim etti.

Galaya, Bakan Eker'in yanı sıra Vali Hüseyin Aksoy, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç ile çok sayıda davetli de katıldı.

(TARIM TV)
 
 

Ekleme Tarihi
26.09.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Uluslararası Mezopotamya Tarım Kongresi
Link: Uluslararası Mezopotamya Tarım Kongresi'nin galası yapıldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız