Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Bayraktar: Büyükbaş kurbanlık 2 ile 11 bin, küçükbaş 350 ile bin 350 TL arası

Türkiye Ziraat Odalar Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla beraber kurbanlık fiyatları hakkında açıklama yaptı. İllere ve canlı ağırlığa göre değişmekle birlikte hayvan başına fiyatların büyükbaşta 2 bin lira ile 11 bin 200 lira arasında, küçükbaşta ise 350 lira ile bin 350 lira arasında kurbanlık fiyatlarının değişeceğini söyledi.

Kurbanlık fiyatları hakkında TZOB genel merkezinde basın toplantısı yapan Bayraktar, "Türkiye’de Kurban Bayramında ortalama olarak 2 milyondan fazla küçükbaş, 800 bin baştan fazla da büyükbaş hayvan kesileceğini kaydederek, "Yani 4 günlük bayram sürecinde 3 milyon dolayında hayvanın kesimi yapılmaktadır." dedi. Bayraktar, "Ülkemizde geçen yıl 851 bin 948 büyükbaş, 2 milyon 331 bin 917 küçükbaş hayvan kurbanlık olarak kesilmiştir. Yani geçen yıl bayramda kesilen hayvan sayısı 3 milyon 200 bin başa yaklaşmıştır. Bu yıl ise; 1 milyon 207 bin 608 büyükbaş, 3 milyon 645 bin 918 küçükbaş olmak üzere toplamda 4 milyon 853 bin 526 baş hayvan olmak üzere bayramda kesilmek üzere ahırlarda ve kurbanlık satış merkezlerinde yerlerini almıştır." dedi.

Bu yıl, geçmiş yıllardaki gibi kurbanlık ithal edilmemesi, üreticilerin ellerindeki hayvanları satması, mağdur olmalarının önlenmesi açısından önemli bir durum olduğunu ifade eden Bayraktar, "Bu aynı zamanda hayvancılığımız açısından da fevkalade önemli bir gelişmedir." yorumunu yaptı. Bu kadar çok hayvanın besiye alınması ve uzun sureyle bakılmalarından dolayı ekonomik olarak da ciddi bir hareketliliği beraberinde getirdiğini aktaran Bayraktar, "Beslenme amaçlı hayvan alımları için ödenen paradan, yem, veteriner hizmetleri, hayvanların atılması, satış yerlerinde yer kiraları ve kişisel masrafla, bu hayvanların nakilleri, kesimler için kasaplara ödenen para ve derilerin satılmasına kadar birçok ticari faaliyet, bu dönemde söz konusu olmakta ve bütün bunlar ekonomik anlamda önemli bir yekun tutmaktadır." şeklinde konuştu.

Bayraktar, "Ortalama 400 kilogram canlı ağırlığa sahip büyükbaş hayvanın canlı kilosunun 12 lira civarında satılacağı düşünüldüğünde bayram süresince kesilecek yaklaşık 850 bin baş hayvana halkımızın ödeyeceği para 4 milyar 80 milyon lirayı bulacaktır. Bir küçükbaş hayvanın ortalama 600 liradan satılacağı düşünülecek olursa, kesilecek yaklaşık 2 milyon 300 bin küçükbaş hayvana halkımızın ödeyeceği para 1 milyar 380 milyon lirayı bulmakta. Toplam olarak halkımız 5 milyar 460 milyon lira gibi bir parayı kurbanlık almak için harcayacağı tahmin edilmektedir." dedi. 
 
 
 
 
 
(CİHAN)
 
 

Ekleme Tarihi
27.09.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Şemsi Bayraktar, kurbanlık, büyükbaş, küçükbaş, fiyat, kurbanlık fiyatları
Link: Bayraktar: Büyükbaş kurbanlık 2 ile 11 bin, küçükbaş 350 ile bin 350 TL arası




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız