Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Kayseri Şeker Fabrikası 60. kampanya açılışına hazırlanıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın da katılımıyla yapılacak olan 3 Açılış 28 Eylül 2014 Pazar Günü Saat:10.00’da Şeker Fabrikasında ve Süksün Kantarında gerçekleşecek.

Kayseri’de arazi uygulaması olarak devreye alınan İlk Tesis olma özelliğindeki Süksün Elektrik Santrali Kayseri şeker Fabrikası tarafından da hizmete açılan İlk santral olması nedeniyle beklentileri vermesi halinde diğer kantarlara da Güneş Panelleri kurulması hedefleniyor.
 
Kayseri Şeker Fabrikasında Pancar sökümü ve nakliyesinde randevulu sisteme geçilmesi, pancarın tarladan Maus makinası ile toprağı elenmek suretiyle fabrikaya taşınması uygulamalarının başlaması sonucunda son yıllarda ihtiyaç duyulmayan ve hizmet dışı kalan kantar arazilerini enerji üretim üssüne dönüştürme çalışmalarını başlattı.
 
Kapatılan kantar arazileri üzerine, tarımda ve özellikle sulamada ihtiyaç olan enerjiyi karşılamak için öncelikle Kocasinan İlçesi Süksün Pancar kantarına 2.000 adet 250 W güneş panelleri kullanılarak 500 KW gücünde, İnform Elektronik A.Ş. tarafından Güneş Elektrik Santrali kurulmuştur.1.400 Bin TL’ye mal olan Güneş Enerji Santralinden elde edilen gelirin çiftçiye ek gelir olarak aktarılacağı belirtildi.
 
PANKENT POLİPROPLEN SENTETİK ÇUVAL FABRİKASI
 
Gaziantep’ten Kayseri Organize sanayi bölgesine taşınan Pankent sentetik çuval Fabrikası, Kayseri Şeker Fabrikası ve iştiraklerinin ürünlerinin ambalaj ve çuval ihtiyaçlarını karşılayacak olup 80 çuval dokuma tezgahı 2 iplik makinesi ve konfeksiyon bölümlerinden oluşuyor. Günümüzde çok kullanılan ve birçok üründe rastlaya bileceğimiz sentetik ambalaj ve çuval üretimi üzerine, ileri teknolojik yapısı, yıllık 60 Milyon torba üretim kapasitesi ile Pankent fabrikası Türkiye’nin sayılı üretim tesisleri arasında bulunmaktadır.
 
KAYSERİ ŞEKER’İN 60. KAMPANYA DÖNEMİ AÇILIŞI
 
26.11.1954 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile faaliyete geçen Kayseri şeker Fabrikası(Rûmî: 24 Teşrin-i Evvel 1371) 6 Kasım1955 Pazar günü Merhum Başbakan Adnan Menderes Kayseri’ye gelerek Kayseri Şeker Fabrikasının açılışını yaptı.
Kayseri Şeker Fabrikası, ilk yıl günde 1800 ton pancar işleyerek 35 bin ton küp ve 20 bin ton kristal şeker üretmiştir. Özelleştirme Kurulu’nun 27.6.2003 tarihli kararı ile özelleştirilerek “Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi’ne” devredildi. 60 yıldır bölgeye hizmet veren ve bu gün de bu hizmetini ilk günkü Milli heyecan ve aynı ruhla yürütme kararlığıyla Kayseri Şeker Fabrikasının 60. Kampanya dönemi açılışı 28 Eylül 2014 Pazar günü yapılıyor.
 
KAYSERİ ŞEKER 60.KAMPANYA DÖNEMİNE 2014 YILINDA 25 MİLYON DEĞERİNDE YATIRIM YAPILARAK HAZIRLANDI
 
Özelleştirildikten sonra uygulanan israf, savurganlık, yapılan usulsüzlük ve yolsuzluklar nedeniyle batmak, kapanmak üzere olan Kayseri Şeker Fabrikasında son üç yılda uygulanan mali disiplin ve israfın önlenesi sayesinde 222 Milyon toplam kar sağlandı.2013yılında ise bir senede toplam 122 milyon kar sağlandı.
 
Kayseri Şeker 2013 yılında 87 gün süren Kampanya döneminde 2.150.000 ton pancar alımı yapmak suretiyle üreticisine 379.132.714 TL ödeme yaptı. Ürettiği 349.300 ton şekerden 782.645.561 TL satış gerçekleştirdi.
 
Kayseri Şeker Fabrikası ve Boğazlıyan entegre tesislerinde modernizasyon çalışmaları, ekonomik ömrünü tamamlayan ünitelerin yenilenmesi ve yatırımlar açısından 2014 yılı önemli bir yıl oldu.2014 yılında 1 Milyon Euro ’ya mal olan Evaporatör ünitesi, 1.400.000 Euro’ya mal olan şeker kurutma ünitesi, 254.000 Euro’ya mal olan dördüncü ambalajlama ünitesi devreye girmesiyle birlikte Kayseri de yaklaşık 3 Milyon Euro (9 Milyon lira) değerinde yenileme çalışması, Boğazlıyan entegre tesislerinde 10 ton/saat kapasiteli 4.5 Milyon TL ye imal edilen küspe kurutma tesisinin kurulumu ve 520.000 Euro’ya mal olan küspe presesi ile birlikte toplamda 25 Milyon TL değerinde yatırım yapıldı.
 
EROZYONU ÖNLEYİCİ GİRİŞİM BAŞLATILDI
 
2014 yılında 12 bölgede toplam 16 maus ile hizmet verilerek verimli toprakların tarlada kalması sağlanıyor.
 
İSO/ TÜRKİYENİN 500 SANAYİ KURULUŞU ARASINDA KAYSERİ ŞEKER 101. OLDU
 
Türkiye’nin İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklandı. İstanbul Sanayi Odası tarafından her yıl mali bilançoların yayınlanması neticesinde belirlenen Türkiye’deki ilk büyük 500 sanayi kuruluşu arasında 2012 yılında 135. sırada olan Kayseri Şeker 2013 yılında 101. sıraya yükseldi.
 
500 BÜYÜK ANADOLU ŞİRKETİ ARAŞTIRMASINDA KAYSERİ ŞEKER 30.SIRADA
 
Ekonomist’in Türkiye Ekonomi Bankası’nın (TEB) katkılarıyla yaptığı “Anadolu’nun En Büyük 500 Şirketi” araştırmasının 2013 yılında açıklanan verilere göre 44.sırada olan Kayseri Şeker’deki mali disiplin ve elde edilen kar sayesinde 30.sıraya yükseldi. Ekonomist dergisinin yapmış olduğu araştırmada net satışlar, vergi öncesi kar, yapılan ihracat, öz sermaye ve çalışan sayıları göz önüne alınarak yapılmakta olup Anadolu’nun en büyük 500 şirketi araştırmasında gıda sektöründe ise Kayseri Şeker Fabrikası 12.sıraya yükseldi.
 
CAPİTAL 500 BÜYÜK ÖZEL ŞİRKET ARAŞTIRMASI
 
Capital 500 Büyük Özel Şirket araştırması 1998 yılından beri Türkiye genelinde 2000 özel şirket arasında Ciro (Net satışlar) Vergi öncesi kâr , İhracat tutarı, toplam aktif ,öz sermaye, sektörün çalışan sayısı değerleri göz önüne alınarak 2013 yılı bilanço dönemi sonundaki yapılan araştırmada Kayseri Şeker, Kayseri’de ilk üçüncü sıraya yerleşirken Ülke genelinde Gıda ve İçecek sektöründe 31.sırada yerini aldı. 2012 yıl sonu sıralamasında 251.sırada yer alan Kayseri Şeker 2013 verilerine göre ülke genelinde özel şirketler arasındaki sıralamada cirosu ile 220. Sıraya yükseldi.
 
AYÇİÇEĞİ ALIMI
 
Pancar Çiftçilerinin pancar haricindeki ürünlerin de değerini bulması konusundaki taleplerini değerlendiren Kayseri Şeker Fabrikası hasat döneminde ayçiçeği alımı yaptı.
 
MISIR SİLAJI ALIMI
 
Kayseri Şeker Fabrikası tarafından Kayseri Merkez, Yeşilhisar, Gemerek, Develi ve Bünyan Bölgelerinde mısır silajının alımı yapıldı. Kayseri Şeker Fabrikası öncelikle Pandoğa Gebe Düve ve süt çiftliğinin ihtiyacı olan 10 Bin ton, talep olması halinde ise 12 Bin ton mısır silajı alımı yapılacak. Paketlenen silajlar talep olması halinde çiftçilere de satışının yapılırken, silajlık mısırını kendi işletmesinde kullanacak çiftçilere de masraf bedeli alınarak paketleme hizmeti verilmektedir.
 
KADRO SINAVI
 
Kayseri Şeker Fabrikasının 2013 yılında üç vardiya çalışılmaya başlanması ve emekli olanlardan boşalan kadrolar yerine fabrika çalışanları arasında kadro sınavı yapıldı. 478 personelin katıldığı sınav sonucunda 94 personel kadro hakkı kazandı.
 
PANCARA TÜRK ŞEKERDEN 6 TL FAZLA TABAN FİYAT VERİLECEK
 
Kayseri Şeker Fabrikası Türk Şeker’in taban fiyatından 6 TL daha fazla fiyat vereceğini açıkladı.
 
BOĞAZLIYAN ŞEKER İSİM HAKKI KAZANILDI
 
Kayseri Şeker’e bağlı “Boğazlıyan Şeker” Fabrikası’nın isminin bir başkası tarafından alındığı için Boğazlıyan Şeker isminin yıllardan beri kullanılamaması üzerine başlatılan yasal mücadeleler neticesini verdi ve “Boğazlıyan Şeker” İsim hakkı kazanıldı.
 
PANCAR TOHUMU ÜRETMEK İÇİN KOLLAR SIVANDI
 
Türkiye’nin Şeker üretiminde Avrupa ile rekabetinde ön plana çıkan maliyet girdileri yanısıra şeker oranı yüksek pancar üretimine sahip pancar tohumunu üretmek için Kayseri Şeker yurt dışında bir firma ile anlaşma yapmak suretiyle ve deneme ekimlerini başlattı.
 
ARGE MERKEZİ KURULUYOR
 
Kayseri Şeker Fabrikası bünyesinde Türk Çiftçisinin, Kayseri Şeker Fabrikasının ve dolayısıyla Şeker sektörünün gelişimine katkı sağlamak amacıyla AR-GE Merkezi oluşturuluyor. Ar-Ge Merkezi 45’i araştırmacı, 35’i teknisyen, 8’i destek personeli olmak üzere toplamda 88 personel ile hizmet verecek.
 
 
 
 
 
(İHA)
 
 

Ekleme Tarihi
27.09.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Kayseri Şeker Fabrikası, taner yıldız
Link: Kayseri Şeker Fabrikası 60. kampanya açılışına hazırlanıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız