Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


TZD'den 'kurbanlık' uyarısı

TZD Genel Başkanı Yetkin, Suriyeli sığınmacıların hayvanlarının sağlık kontrolünden geçirilmeden ülkeye sokulduğunu iddia ederek önlem alınması gerektiğini açıkladı.

ANKARA - Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Suriye sınırından Türkiye'ye giriş yapan sığınmacıların hayvanlarının sağlık kontrolünden geçirilmeden ülkeye sokulduğunu iddia ederek başta karantina olmak üzere acil önlemlerin alınması gerektiğini bildirdi.

Yetkin, TZD'de düzenlediği basın toplantısında, güneydoğu bölgelerinde sağlık ve üreticilerin emeklerinin karşılığını almaları açısından riskli bir durum ortaya çıktığına dikkati çekerek şöyle konuştu:

"Geçtiğimiz günlerde 170 binin üzerinde mülteci Suriye sınırından Türkiye'ye giriş yaptı. Bu mülteciler yanlarında hayvanlarını da getirdiler. Bölgeden aldığımız bilgilere göre, bu hayvanlar herhangi sağlık kontrolünden geçirilmeden ülkeye sokuldu ve hayvan ticareti yapan birtakım kişiler tarafından gerçek değerlerinin çok altında satın alınarak piyasaya sürülmeye başladı. Ülkemizde şap başta olmak üzere birçok hastalıkla mücadele edilir ve bu hastalıklardan arınmış bölgeler yaratılmaya çalışılırken ortaya çıkan bu durum karşısında, başta karantina olmak üzere, acil önlem alınması gerekmektedir."

Kurbanlıkların fiyatı

Türkiye'de bu yıl yeterli büyükbaş ve küçükbaş kurbanlık hayvan bulunduğunu belirtti. Geçen yıl Kurban Bayramı'nda 851 bin büyükbaş, 2 milyon 331 bin küçükbaş hayvan kesildiğini hatırlatan Yetkin, bu yıl, 1 milyon 207 bin büyükbaş, 3 milyon 645 bin küçükbaş hayvanın kurbanlık olarak satışa sunulduğunu ifade etti.

Kurbanlık fiyatlarının geçen yıla göre yaklaşık yüzde 15 arttığını ve büyükbaş hayvanların 4-9 bin, küçükbaş hayvanların 400-900 lira arasında satıldığını kaydeden Yetkin, yem fiyatlarındaki artış dikkate alındığında artışın normal olduğunu vurguladı.

Son dönemde besilik dana ithali konusunda besicilere izin verildiğini anımsatan Yetkin, asgari 12 ay beslenmesi gereken hayvanların da kesim zamanı gelmeden önce piyasaya sürülmesinin önlenmesi gerektiğine işaret etti.

Yetkin, vatandaşların kurbanlık hayvan satın alırken kulak küpesine, pasaportuna, nakil sağlık raporuna, burunlarının nemli, gözlerinin parlak olmasına ve gebe olmamalarına dikkat etmeleri gerektiğinin altını çizdi. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
29.09.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: TZD, kurbanlık, suriyeli, ibrahim yetkin, uyarı, kurban bayramı
Link: TZD'den 'kurbanlık' uyarısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız