Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Bayram yaklaştı sebze fiyatları tavan yaptı, patates bu sene de düşmeyecek

Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte oteller ve restoranların sebze stoğu yapması yanı sıra yağmurlar yüzünden sebze fiyatları tavan yaptı. Geçtiğimiz hafta pazar ve market tezgahlarında 1 ile 1,5 liradan satılan domatesin fiyatı 3 lirayı aştı. Rekoltedeki düşüklük sebebiyle patates ve soğan fiyatlarının da bu sene düşmeyeceği bildirildi.

Domatesteki artışın bayram sebebiyle olmadığını, yağmurun özellikle Ankara bölgesindeki üretim merkezlerinde etkili olmasından kaynaklandığını belirten Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu (TÜSEMKOM) Başkanı Yüksel Tavşan, "Sebzedeki fiyat artışında şimdilik bayramın etkisi yok ancak arife günü ve öncesinde fiyatlarda talebe göre biraz oynama olabilir." dedi. Kısa bir süre öncesine kadar pazar ve marketlerde kilosu 1-1,5 liradan satılan domates 3 liraya, 1,5 liradan satılan biber 2,5 liraya, 2 liradan satılan fasulye 3 liraya yükseldi. Antalya Yaş Meyve Sebze Hali’nde sivri biberin kilosu 2,20 ile 2,5 lira arasında, domates 2,75 ile 3 lira arasında, fasulye 2 ile 2,60 lira arasında satılıyor. İstanbul Hali’nde ise sivri biber 1 ile 1,5 lira arasında, domates 1 ile 4,5 lira arasında, fasulye 1,5 ile 3,5 lira arasında tüketiciye ulaşıyor. Özellikle domates, biber, fasulye gibi ürünlerin fiyatları geçtiğimiz haftaya göre önemli miktarda arttı.

ARİFE GÜNÜ ARTSA BİLE BAYRAM SONRASI FİYATLAR NORMALE DÖNER

Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu (TÜSEMKOM) Başkanı Yüksel Tavşan’a göre, özellikle domatesteki fiyat artışı Kurban Bayramı’yla ilgili değil. Geçtiğimiz günlerdeki yağmur sebebiyle üretim merkezlerinde zarar oluştuğuna dikkat çeken Tavşan, şunları kaydetti: "Zamlarda en büyük etken yağışlar oldu. Çünkü şu anda Türkiye’nin en önemli domates üretim merkezi konumundaki Ankara’da özellikle Ayaş ve Beypazarı bölgesinde domates üretim zamanı. Ancak yağışlar sebebiyle ürünler zarar gördü. Fiyat artışında yağmurlar önemli rol oynadı. Şu anda Kurban Bayramı’yla ilgili bir fiyat artışı şok. Ancak arife günü ve öncesinde talebe göre fiyatlarda oynama olabilir. Ama bayramdan sonra devreye girecek yeni üretim merkezleriyle birlikte domates ve diğer sebzelerdeki fiyatlar normale döner. Fethiye, Antalya, Kumluca gibi üretim merkezlerindeki domatesin piyasaya çıkmasıyla pazarın ateşi düşer."

PATATES VE SOĞANDA REKOLTE DÜŞÜKLÜĞÜ VAR, FİYATLAR YÜKSELEBİLİR

Pazar ve marketlerde hasat mevsimi olmasına rağmen kilosu 2 liradan satılan patates ile 1,5 liradan satılan soğanda rekolte düşüklüğü olduğunu dile getiren TÜSEMKOM Başkanı Yüksel Tavşan, "Halen İstanbul Hali’nde büyüklüğüne göre 1 ile 3 liradan satılan patates 1 ile 2,20 lira arasında satılan soğan fiyatları daha da artabilir. Görüştüğümüz patates ve soğan üreticileri rekoltenin geçtiğimiz yıllara oranla düştüğünü, bunda sıcak havaların etkili olduğunu söylediler. Patates ve soğanda ihracat olması durumunda fiyatların daha da artması bekleniyor. Üreticiler, fiyatların çok düşeceği kanaatinde değiller." diye konuştu.
 
 
 
 
 
 
(CİHAN)
 
 

Ekleme Tarihi
30.09.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: sebze, meyve, fiyat
Link: Bayram yaklaştı sebze fiyatları tavan yaptı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız