Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Tütün ihracatı ilk kez 1 milyar doları aştı

Ege Tütün İhracatçıları Birliği'nden yapılan açıklamaya göre, tütün ve tütün mamulleri ihracatı son 1 yılda yüzde 12 oranında artarak 1.1 milyar doların üzerine çıktı. Sektörün bu yılın ocak-eylül dönemindeki ihracat ise yüzde 13 artışla 809 milyon 365 bin dolar oldu.

İhracat artışında 2013 yılında tütün üretimindeki artışın etkisi bulunuyor. 2012 yılında 45 bin tona kadar gerileyen Türkiye'nen tütün üretimi, 2013 yılında 86 bin tona yükseldi. 2013 yılında tütün ve tütün mamulleri ihracatı 906 milyon dolar olmuştu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Tütün İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Noyan Gürel, sektörün ihracatının son bir yıllık dönemde 1 milyar doları geçmesinin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

Tütün sektörünün gerçekleştirdiği 1.1 milyar dolarlık ihracatın, 563 milyon dolarlık diliminin yaprak tütünün oluşturduğunu vurgulayan Gürel, ihracatta sigaranın payının 438 milyon dolar olduğunu ifade etti.
 
 
 
 
SÖZLEŞMELİ ÜRETİM RAKAMI ARTIRIYOR
 
Tütün üretiminin büyük bölümünün "sözleşmeli" yapıldığını kaydeden Noyan Gürel, Ege Bölgesi'nin yanısıra Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde de üreticilerle sözleşme yaptıklarını dile getirdi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde 10 bin üretici ile yapılan sözleşmelerde 8 bin 500 ton üretim rakamına ulaşıldığını anlatan Gürel, "Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki üretim tütün sektörünün ihracat rakamlarına güç veriyor. Sektörün talebi olan Dahilde İşleme Rejimi'ne izin verildiği takdirde yaprak tütünde 2023 yılı hedefimiz olan 1.2 milyar dolar ihracat rakamına kolaylıkla ulaşacağımızı hatta geçeceğimizi öngörüyoruz" bilgisini verdi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
07.10.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: tütün, ihracat
Link: Tütün ihracatında tarihi rekor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız