Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Narenciye’de rekolte düşük, kalite yüksek

Ege Bölgesi, 2014-15 sezonu narenciye rekoltesi bir önceki yıla göre yüzde 9’luk düşüşle yaklaşık 520 bin ton olarak tahmin edildi.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Seyyar, Ege Bölgesi Narenciye rekoltesinin bu sezon yüzde 9 düşük olmakla birlikte ürünün kaliteli olduğunu ihracatta bir gerileme beklemediklerini söyledi.
 
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, Ege Bölgesi Narenciye Rekoltesi’nin tespiti amacıyla Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü’ne rekolte çalışması yaptırdı. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nden Ziraat Mühendisleri; Dr. Mehmet Tutar, Dr. Erol Küçük, Andaç Çavdar, Celal Şafak ve Fatih Çağır’dan oluşan çalışma ekibi, 2013/14 sezonunda 572 bin ton olan Ege Bölgesi Narenciye Rekoltesi’nin, 2014/15 sezonunda 520 bin ton’a gerileyeceği bulgusuna ulaştı. Rekolte heyeti, İzmir, Muğla, Balıkesir ve Aydın’da çalışma yürüttü.
 
Ege Bölgesi’nde mandarin rekoltesinde artış öngörülürken, portakal, limon ve altıntop rekoltesinde düşüş bekleniyor. Ege Bölgesi Narenciye Rekoltesi Tahmin Heyeti, 2013/14 sezonunda 213 bin 426 ton olan mandarin rekoltesinin bu sezon yüzde 7’lik artışla 227 bin 544 ton olarak öngörüldü.
 
PORTAKAL İLK SIRADA
 
Narenciye rekoltesinde portakal 233 bin 11 ton ile en büyük payı aldı. Portakal rekoltesinde yüzde 20 gerileme bekleniyor. Limon rekoltesi ise 63 bin 985 ton’dan 54 bin 803 tona indi. Altıntop rekoltesi ise yüzde 20’lik düşüşle 3 bin 325 ton’da kaldı. Ege Bölgesi narenciye rekoltesinde portakal yüzde 45’lik pay alırken, mandalina yüzde 44’lük pay ile ikinci sırada yer aldı. Rekoltede limonun payı yüzde 10 olurken, greyfurt yüzde 0.6’lık paya sahip oldu.
 
Ege Bölgesi’nde ekolojik koşullardan dolayı narenciye ürünlerinin bu yıl 15-20 gün erken olgunlaştığını ifade eden Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Seyyar, “Narenciye ürünlerinin Ege Bölgesi’nde erken olgunlaşması ihracatta daha şanslı konuma gelmemizi sağlayacak. 2013 yılını 930 milyon 942 bin dolarlık ihracatla geride bırakmıştık. 2014/15 sezonunda 1 milyar dolar ihracat rakamını geçmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
 
YAPILAŞMA NARENCİYEYE BÜYÜK TEHDİT
 
Narenciye Rekoltesi Tahmin Heyeti’nin saptamalarına göre narenciye alanları yapılaşma nedeniyle büyük tehdit altında. Ege Bölgesi için çok önemli olan Satsuma mandarin üretim alanlarında Selçuk dışında genişleme olanağı çok sınırlı. Diğer üretim bölgelerinde de yapılaşma nedeniyle üretim alanları azalma tehdidi ile karşı karşıya. Geçmiş yıllarda İzmir çevresinde önemli üretim merkezleri olan Bornova, Balçova ve Narlıdere yapılaşmadan dolayı önemini kaybetmiş durumda.
  
İHRACATIN LİDERİ MANDARİN
 
Türkiye’nin 2013 yılında gerçekleştirdiği narenciye ihracatında Mandarin 353 milyon 914 bin dolarlık tutarla ilk sırada yer alırken, limon 302 milyon 478 bin dolarla ikinci, portakal 181 milyon 606 bin dolarla üçüncü sırada yer aldı. Greyfurt ihracatından ise Türkiye 92 milyon 929 bin dolar döviz elde etti. 
 
 
 
 
 (İHA)
 
 

Ekleme Tarihi
08.10.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: narenciye, ihracat, rekolte, kalite
Link: Narenciye’de rekolte düşük, kalite yüksek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız