Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


'Kırsal nüfus 63 yılda yüzde 66,3 azaldı'

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Ankara Şube Başkanı Gazi Kutlu, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine dikkat çekerek, "Türkiye’de 1950 yılında kırsal nüfus toplam nüfusun yüzde 75’i iken bu rakam 2013 yılında toplam nüfusun yüzde 8,7 oldu. Kırsal nüfus 63 yılda yüzde 66,3 azaldı." dedi.

Kutlu, Türkiye tarım topraklarının kaybı ve nüfus değişimlerine dikkat çekmek için basın açıklaması yaptı. Cumhuriyet’in kurulduğu zamandan bugüne kadar bir tarım ülkesi olma özelliğini Türkiye’nin koruduğunu ama son yıllarda üretim alanlarını hızla kaybettiğine işaret eden Kutlu, “Türkiye'de sanayileşme hareketi yanlış bir biçimde büyük şehirlere ve limanlara yakın alüvyon ovaları üzerinde başlamış ve ilk önce en verimli tarım arazileri sanayi kuruluşları tarafından kapatılmıştır. Daha sonra büyük şehirlere göç olayıyla birlikte gecekondulaşma ve yapılaşma sonucu tarım topraklarının kaybı hızlanmıştır. Miras hukukunda gerekli düzenlemeler yapılmadığı küçük ve orta işletmeler tarafından işlenen toprakların bir bölümü de parçalanma nedeniyle tarım dışı kalmıştır.” diye konuştu.

Kutlu, çeşitli dönemlerde tarım topraklarının korunması ile ilgili yasal önlemler alındığını, son olarak 15 Mayıs 2014 tarihinde Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile toprak parçalanması önlenmesi yolunda önemli adımlar atıldığını belirtti. Sürece paralel olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından başlatılan tarım arazilerinin toplululaştırılmasının önemli ve devam edilmesi gereken bir adım olduğunu vurguladı.

2013 YILINDA ARAZİ KULLANIMI 2 MİLYON 500 BİN HEKTAR AZALDI

TÜİK’ten alınan verilere de işaret eden Gazi Kutlu, "Türkiye’nin arazi kullanımı 2013 yılı itibariyle işlenen tarım alanlarında yıllara göre değişim şöyle olmuştur: İşlenen tarım alanı 1980 yılı baz alınırsa 4 milyon 300 bin hektar, 1990 yılı baz alınırsa 4 milyon hektar, 2000 yılı baz alınırsa 2 milyon 500 bin hektar azalmıştır.” dedi. Kutlu, tarım arazilerinin azalması köyden şehre göç olması, tarım arazilerinden elde edilen gelirin kalabalık ailelerin ihtiyaçlarını karşılayamadığını köylerde nüfus oranının azalmasına neden olduğunu dile getirdi.
 
"TÜİK verilerine göre; Türkiye’de 1950 yılında kırsal nüfus toplam nüfusun yüzde 75’i iken bu rakam 2013 yılında toplam nüfusun yüzde 8,7 oldu. Kırsal nüfus 63 yılda 66,3 azaldı. Bu rakama 2013 yılında büyükşehir olan iller dahil edilmemiştir.” diyen Kutlu, bu azalma ile köylerde tarımsal arazi işleyecek nüfus kaybına yol açtığını söyledi. TZD Ankara Şube Başkanı, “Bu kaybın önlenebilmesi için genç üreticinin desteklenmesi ve teşvik edilmesi gerekmektedir. Bu azalma hızı ile devam ederse köylerde sadece yaşlı nüfus hızının yükseleceği görülmektedir. Bu olumsuz sürece karşı bir önlem alınmadığı takdirde önümüzdeki süreçte köylerde üretim yapılacak çiftçi bulunamayacaktır.”şeklinde konuştu.
 
 
 
 
 
 
(CİHAN)
 
 

Ekleme Tarihi
09.10.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: kırsal nüfus
Link: 'Kırsal nüfus 63 yılda yüzde 66,3 azaldı'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız