Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Sebze ve meyvede bu kış "buz" gibi geçecek

TÜMESKOM Başkanı Er, "Yağışlar yetersiz oldu. Ayrıca, yağan yağmur da ürüne zarar verdi. Ayrıca, özellikle Irak ve Suriye'de yaşanan olaylar, buralara yapılan ihracatımızı yarı yarıya düşürdü" dedi.

İSTANBUL - Tüm Bostan Sebze Meyve Komisyoncu ve Tüccarlar Federasyonu (TÜMESKOM) Başkanı Burhan Er, olumsuz hava koşulları ve Suriye, Irak gibi ülkelerdeki kargaşa nedeniyle kışlık sebze ve meyve fiyatlarının arttığını belirterek, "Şu anda geçen yıla göre fiyatlarda yüzde 20 civarında bir artış var. Kasım ayından sonra bu daha artacak ve tahminen kış aylarında artış yüzde 40'a çıkacak" dedi.

Er, yaptığı açıklamada, pazarlarda artık yaz sebze ve meyvelerinin yerini kışlık ürünlere bırakmaya başladığını söyledi.

Sezon başından beri özellikle olumsuz hava koşulları nedeniyle üretim sıkıntısı ve fiyat artışı yaşandığına işaret eden Er, "Yağışlar yetersiz oldu. Ayrıca, yağan yağmur da ürüne zarar verdi. Yazlık ürünlerde bu nedenle fiyat artışı oldu. Aynı durum şimdi de kışlık sebze ve meyveler için de geçerli" diye konuştu.

"Irak ve Suriye'ye ihracat yarı yarıya düştü"

İhracat konusunda da sıkıntılar yaşandığını anlatan Er, şöyle devam etti:

"Türkiye'deki üreticiler olarak en çok ihracatı Suriye, Irak, Lübnan ve diğer Ortadoğu ülkeleri ile Rusya, Bulgaristan gibi komşu ülkelere yapıyoruz. Ancak özellikle Irak ve Suriye'de yaşanan olaylar, buralara yapılan ihracatımızı yarı yarıya düşürdü. Tüm bu olumsuz durumlar, ürünlere ister istemez zam olarak yansıdı ve daha da yansımaya devam edecek. Şu anda geçen yıla göre fiyatlarda yüzde 20 civarında bir artış var. Kasım ayından sonra bu daha artacak ve tahminen kış aylarında artış yüzde 40'a çıkacak. Bu artış, sebzesinden portakal, mandalinasına kadar olacak."

"Domates yüzde 60 arttı"

Er, bazı ürünlerin tam mevsimi ve bol olmasına rağmen bunun fiyatlara olumlu yansımadığını aktararak, şunları anlattı:

"Mesela şu anda patatesin mevsimi. Tarlada bol miktarda var ama fiyatta düşüş olmuyor. Normalde bu mevsimde patates fiyatlarının daha düşük olması lazımdı. Soğan ve narenciye de bol ama onlarda da fiyat yükseliyor. Bazı ürünlerde de üretim nedeniyle sıkıntı var. Örneğin, domates üretimi çeşitli nedenlerde düşüyor. Bu da fiyatı arttırıyor. Domates bir ay öncesine göre yüzde 60 artmış durumda. 1,5 liradan 2,5 liraya çıktı. Yani bu yıl her şey fiyatlara olumsuz yansıdı."

Yapılan yönetmelik değişikliklerinin ardından, hallerde sıkıntı yaşanmaya başlandığını dile getiren Er, "Önceden tüm mallar hallere geliyordu. Artık bu olmuyor. Hallere ürün gelmiyor. Üretim zaten düşüyor. Böyle devam ederse fiyatların düşmesi çok zor" diye konuştu.  
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
13.10.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: TÜMESKOM, sebze, meyve, kış, domates
Link: Sebze ve meyvede bu kış 'buz' gibi geçecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız