Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


'Gıda fiyatlarında dalgalanma sürecek'

İklim değişikliği, sınırlı su kaynakları ve Ebola nedeniyle gıda fiyatlarında dalgalı seyirin süreceği belirten FAO Türkiye Temsilcisi Yuriko Shoji, "Bundan sonra fiyatların düşük olacağı bir dönem olmayacak" dedi.

İSTANBUL- Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) Türkiye Temsilcisi Yuriko Shoji, küresel ısınma, su kaynaklarının azalması ve Ebola krizinin yarattığı tedirginlik nedeniyle 2006 yılından bu yana yükselen gıda fiyatlarında yüksek ve dalgalı seyrin devam etmesini beklediğini söyledi.

Dünya Gıda Günü nedeniyle katıldığı bir toplantıda Reuters'ın sorularını yanıtlayan Shoji, "Ebola krizi nedeniyle dünya geneline baktığımızda görünüm endişe verici. Global düzeyde tarımsal üretimin ve piyasalara erişimin azalacağını düşünüyoruz" dedi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre Mart ayı başından bu yana neredeyse 4,500 kişinin ölümüne yol açan Ebola salgını, ilk ortaya çıktığı Batı Afrika ülkelerinde yayılmayı sürdürüyor.

Son olarak ABD'de bir kişinin ölümüne neden olan ve iki kişiye bulaşan Ebola'nın yayılmaması için birçok ülke önlem alıyor.

"Küresel iklim değişikliği, ve bu bölgenin tamamını etkileyen su kaynaklarının azalması tarımsal üretimi azaltıyor" diyen Shoji, "İklim değişikliğini belki engelleyemeyiz ama etkilerini azaltmak için altyapı yatırımlarını artırmak gibi telafi edici bazı önlemler alabiliriz" dedi.

Dünya gıda fiyatlarının 2006 yılından sonra yükselişe geçtiğini söyleyen Shoji, "Bundan sonra fiyatların düşük olacağı bir dönem olmayacak, ancak dalgalanmalar olacak" diye konuştu.

FAO gıda fiyatları endeksi Eylül'de 191.5 ile, Ağustos 2010'dan bu yana görülen en düşük seviyeye gerilemesine karşılık 2010 öncesi döneme kıyasla yüksek seviyede kalmaya devam ediyor. FAO'nun gıda fiyatları endeksi tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izliyor.

Son 13 yılın en kötü kuraklığını yaşayan Türkiye için de hububat üretimi tahminlerini düşüren FAO, Temmuz ayında yayınladığı Gıda Görünümü raporunda, 2014 yılı toplam hububat üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 10 azalarak 33.8 milyon tona gerileyeceğini öngördü.

FAO raporunda, 2014 yılında buğday üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 11 düşüşle 19.8 milyon ton tahmin edildi. Hububat stoku ise bu yıl için 4.5 milyon ton, gelecek yıl için ise 3.8 milyon ton olarak öngörüldü.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
17.10.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: WHO, Dünya Sağlık Örgütü, Yuriko Shoji, küresel ısınma, dalgalanma, gıda, fiyat
Link: 'Gıda fiyatlarında dalgalanma sürecek'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız