Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Türk fındığında doğru bilinen yanlışlar

Ordu Ticaret Borsası tarafından iki ayda bir yayınlanan dergide yayınlanan bir raporda, Türkiye’nin ürettiği fındık ürününü her an, her saat ve her gün satabilecek potansiyele sahip olduğu belirterek, önemli açıklamalarda bulundu.

Ordu Ticaret Borsası, dünya üretiminin yüzde 75’ine, ihracatının yüzde 70’ine sahip olunan fındık ürününde ‘Türk fındığı’ şeklinde bir marka tescili olmadığını, THY'nin dış hatlarda dağıttığı çerezlik fındık paketlerinin üzerinde yazılan ve fındığın bilimsel değerlerini gösteren bilgilerin ise ‘Amerikan fındığına’ ait olduğunu ortaya koydu.
 
Ordu Ticaret Borsası tarafından iki ayda bir yayınlanan dergide yayınlanan bir raporda, Türkiye’nin ürettiği fındık ürününü her an, her saat ve her gün satabilecek potansiyele sahip olduğu belirterek, “Dünyada her an paraya çevrilebilecek likiditesi bu kadar yüksek bir ürün bulunmamaktadır. Kıymetli madenlerden sayılan altın bile bu özelliğe sahip değildir” denildi.
 
“TÜRK FINDIĞININ MARKA PATENTİ YOK”
 
Ekolojik, sosyolojik ve ekonomik hatta stratejik anlamda her yönüyle bu üstünlüklere sahip fındıkta bilimsel çalışmaların istenilen seviyede olmadığı belirtilen raporda, “Bilimsel çalışmalar yapılmadığı için bugün ‘Türk Fındığı’ şeklinde bir marka tescili yoktur” denilerek önemli bir soruna dikkat çekildi.
 
‘Türk fındığı’ şeklinde bir marka tescili yapılamamasının teknik ve yapısal sebepleri olduğu belirtilen raporda, “Yapısal sebebi; yasal mevzuatların uygun olmaması olarak zikredilebilir. Bu sorunu aşacak olan ‘Geleneksel Gıda Yasası’ ile diğer ana ve ikincil mevzuatlar bir an önce gündeme gelmeli ve yürürlüğe girmelidir. Teknik sebepler ise konuyla ilgili bilimsel verileri ortaya koyacak kurumların çalıştırılamıyor olmasıdır” ifadelerine yer verildi.
 
“FINDIK PAKETLERİNDEKİ BİLİMSEL RAKAMLAR ABD FINDIĞINA AİT”
 
Bilimsel çalışmalar yapılmadığı için Türk fındığının bilimsel değerlerinin de belirlenemediği kaydedilen raporda, ‘şok edici’ bir bilgiye yer verildi. Raporda, gerek piyasada satılan gerekse THY tarafından uçaklarda dağıtılan çerezlik fındık paketlerinin üzerindeki bilimsel değerlerin Türk değil, Amerikan fındığına ait olduğu belirtilerek, şu görüşler dile getirildi: “Türk Hava Yolları'nın dış hat uçuşlarında Fındık Tanıtım Grubu’nun finansörlüğünde, paketlenmiş olarak fındık ikramı yapılmaktadır. İçinde Türk fındığı bulunan bu paketlerin üzerinde bulunan ve fındığın bilimsel değerlerini gösteren tablo ne yazık ki Amerikan fındığına aittir. Bugün Türk fındığına ait bilimsel verileri toplu halde alabileceğimiz bir veri tabanı mevcut değildir.”
 
“FINDIĞIN GEN HARİTASINI BİLE ABD ÇIKARIYOR”
 
Fındığın gen haritasının çıkarılması konusunda da yine tüm gözlerin ABD’ne çevrildiği belirtilen raporda, şu bilgilere yer verildi: “Fındığın gen haritasının çıkarılması konusunda gözlerin ABD’deki Oregon Üniversitesi’nce sürdürülmekte olan çalışma sonuçlarına çevrilmiş olması da üzüntü vericidir. TÜBİTAK başta olmak üzere fındıkla ilgili diğer bilimsel kuruluşlar, üniversiteler Türk fındığının gen haritasının çıkarılması ve tüm bilimsel özelliklerini ortaya çıkarmalıdır. Gen haritası çıkarabilecek bilgi, ekipman ve proje kültürüne sahip olmamıza rağmen bu zamana kadar bu alanda hiç yol alınmamış olması ve Türk fındığının kalitesinin sadece morfolojik özelliklerinin dillendirilmesi şaşırtıcı bir durumdur.” 
 
 
 
 
(İHA)
 
 

Ekleme Tarihi
19.10.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: fındık, ordu
Link: Türk fındığında doğru bilinen yanlışlar




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız