Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Mart 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

 Tarımda üretim ve pazarlama planlaması yapılmalı
 
 
Efeler Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, çiftçilerin yetiştirdiği ürünlerden hakettiği geliri elde edebilmesi için üretim ve pazarlama planlaması gerekli olduğunu söyledi. Son zamanlarda Aydın’da zeytin ve zeytinyağının ön plana çıktığını belirten Posacı, bunun iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
 
Zeytin ve zeytinyağının Aydın ekonomisi için çok önemli olduğunu vurgulayan Oda Başkanı Posacı, “Aydın’da 22 milyon meyve veren, 2 milyon da meyve vermeyen, toplam 24 milyon zeytin ağacımız var. Ağaç sayısında Türkiye’de ilk sırada, üretimde ikinci sıradayız. Bütün ürünlerde olduğu gibi zeytin sektöründe de en önemli sorun pazarlama. Bunda da marka olmayışımız, pazarlama organizasyonlarımızın çok zayıf olması.
 
Önümüzde Tariş modeli var ama o da çok iyi bir model olamadı. Dünyaya baktığımızda çiftçi örgütleri pazarlama ağında da yer alarak, üretim ve planlanma çiftçiyle birlikte yapılmakta. Hal böyle olunca, üretim de planlı olunca pazarlama sorunu olmamakta. Yunanistan’da kişi başı zeytinyağı tüketimi 20 litreyken Türkiye’de 2 litre. Kendi dinamiklerimizi faaliyete geçirerek zeytinyağı tüketimini arttırmalıyız. Üretmek kadar, tanıtım ve pazar da önemli.” dedi.

Türkiye’deki desteklerin Avrupa Birliği ülkeleriyle aynı oranda olmadığını söyleyen Rıza Posacı, “Biz yıllardır söylüyoruz, dane zeytine de prim verilmesi gerekir diye. Bakanlıktan bu yönde olumlu mesajlar alıyoruz. Bu sezon dane zeytine de prim verileceğini tahmin ediyoruz. Tabii zeytinyağı şu anda yükselme trendinde. Temennimiz bu fiyatların korunması. Bir ara dip yapmıştı. Neredeyse beş yıldır aynı parayla çiftçimiz ürün sattı. Zeytinyağı fiyatı bugünlerde toparlanma sürecinde. Ayrıca zeytinyağı primi, üreticinin hakkını alabilmesi için 1 TL olmalı. Ürün planlı olmalı, devlet desteği de iyi sağlanmalı.” şeklinde konuştu.

Daha sağlıklı ve iyi gelir getiren organik tarıma destek verilmesini de isteyen Efeler Ziraat Odası Başkanı, Aydın’da bu konuda yapılacak çalışmaya hazır olduklarını aktardı. Posacı, “Aydın zeytini ve inciri zaten organik. Yapılacak bir çalışma ile Aydın’ın tüm zeytini organik olabilir. Eksik olan tarafı, sadece belgelendirilmesi. Bu yapılırsa çiftçimiz hem organik destek almış olacak hem de ürününü daha iyi fiyata satabilecek. Biz bu konuda üzerimize düşeni yaparız.” dedi.
 
 
 
(CİHAN)
 
 

Ekleme Tarihi
22.10.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Efeler Ziraat Odası Başkanı, Rıza Posacı, tarım, üretim, pazarlama, planlama
Link: Tarımda üretim ve pazarlama planlaması yapılmalı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız