Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Mart 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Üzüm üzdü zeytin güldürdü

Alaşehir ve çevresinde üzüm üreticileri fiyatların düşüklüğü ve üzümlerin elde kalmasından dolayı mağdur olurken, zeytin üreticileri bu sene altın yılını yaşıyor.

Geçen yıl yaş olarak en düşük fiyat 80 kuruş, kuru olarak 5,5 TL’ye kadar üzüm satarak yüzü gülen üzüm üreticisi, bu yıl yaş üzümün 50 kuruşa kadar düşmesi ve buna rağmen alıcı bulamayışı, kuru üzümün de 1,5 TL’ye kadar düşmesi yüzünden zor günler geçiriyor. Geçen yıla göre rekolte düşüklüğü nedeniyle yüzde 1000 fiyat artışı ile 5 TL’ye kadar yükselen zeytin ise üreticinin yüzünü güldürüyor.
 
Alaşehir’de 16 bin dekar alanda zeytin üretimi yapan üreticiler, zeytin fiyatlarından memnun kaldı. Geçen yıl 2 –3 TL’ye alıcı bulan zeytin bu yıl 5 TL’ye yükseldi. Zeytin üreticisi Eyüp Şimşek, üzüm fiyatlarının çok gerilediğini ancak zeytinde karlı bir yıl yaşandığını belirterek, "Rekolte düşüklüğü zeytin fiyatlarını yükseltti. Rekolte düşük olsa da kalite yüksek. 18-20 kalibre zeytin 5 TL’ye alıcı buluyor. 20-25 kalibre zeytin daha yüksek fiyata alınabiliyor. Zeytinin en büyük avantajı parasının peşin olması. Üzümde hem ucuz satıyoruz hem de parayı alamama riskimiz oluyor. Ancak zeytin üzüme asla alternatif olamaz" dedi.
 
Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk de yaptığı açıklamada, "Dileğimiz üzümde de memnun olmak ancak üzümcü bu yıl en kötü yılını yaşadı. Üzüm, yaş olarak 50 kuruşa, kuru olarak 1,5 TL’ye kadar düştü. Zamanında üzümcünün sigortası olarak yapılan Suma, üretici için yeterli fiyat veremedi. Üreticiler bu yıl bankalara olan borçlarını ödeyemez" diye konuştu.
 
Devletin üzüm üreticisine daha çok destekleme vermesi, mazot ve gübrede özel indirimler uygulaması gerektiğini vurgulayan Türk, "Üzümcüye özel ÖTV’siz mazot ve gübre verilmeli. Suma artırılmalı. Tariş de üzüm alımlarını daha fazla yapmalı ve üzüm fiyatlarını daha erken açıklayarak üreticiyi tüccarla baş başa bırakmamalıdır" diye konuştu.
 
Zeytindeki durumla ilgili değerlendirme yapan Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, zeytin fiyatlarının bu yıl yüksek olduğunu belirterek şunları söyledi: "Üretici için çok iyi ancak bu yıl rekolte düşük. Üreticilerimiz buna aldanmasın. Zeytin asla üzüme alternatif olamaz. Alaşehir’de 7 bin dekar '58 bin ağaç' sofralık, 9 bin dekar '97 bin ağaç' yağlık olmak üzere 16 bin dekar alanda zeytin üretimi yapılmaktadır. Bu yıl Ege bölgesinin genelinde rekolte düşüklüğü yaşanmaktadır. Bu rekolte düşüklüğüne bağlı olarak fiyatlar artmıştır. Fiyatların artması üreticiyi mutlu etti. Dileğimiz üzümcünün de yüzünün gülmesi."  
 
 
 
 
(İHA)
 
 

Ekleme Tarihi
22.10.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: üzüm, zeytin
Link: Üzüm üzdü zeytin güldürdü




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız