Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Mart 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Islah amaçlı yetiştirici birlikleri kurulacak

Veteriner, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nda değişiklik öngören tasarı TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

ANKARA - Hayvan gen kaynaklarının korunması, ıslahı, geliştirilmesi, yaygınlaştırılması ve pazarlanması konularında faaliyet göstermek amacıyla gerçek veya tüzel kişi yetiştiriciler tarafından ıslah amaçlı yetiştirici birliği kurulabilecek.

Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Tasarıya göre, hayvan gen kaynaklarının korunması, ıslahı, geliştirilmesi, yaygınlaştırılması ve pazarlanması konularında faaliyet göstermek amacıyla gerçek veya tüzel kişi yetiştiriciler tarafından ıslah amaçlı yetiştirici birliği kurulabilecek.

Islah amaçlı yetiştirici birliği, koyun ve keçi türlerinde müştereken, diğer hayvan cinslerinde ise aynı türden hayvana ya da arılı kovana sahip en az 7 yetiştiricinin bir araya gelmesiyle kurulacak. İl düzeyinde ıslah amacına yönelik aynı türden yalnızca bir birlik kurulabilecek.

Islah amaçlı yetiştirici birlikleri; üyeleri arasında dayanışmayı sağlayacak, üyelerin mesleki eğitimlerini sağlayacak, kurs, seminer ve benzeri organizasyonları düzenleyecek, eğitim çalışmaları ve araştırmalar yapacak.

Birlikler, Gıda, tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca merkez birliğine verilen yetkiler doğrultusunda, Bakanlığın kontrol ve denetiminde ön soy kütüğü, soy kütüğü, döl kontrolü ve ıslah programları faaliyetlerini de yürütecek, üyelerine ıslah materyalleri temin edecek.

Yetiştiriciler için kredi temininde de bulunacak olan birlikler, ürünlerin pazarlanmasına ilişkin organizasyonları da hazırlayacak.

Birlik, Bakanlıkça belirlenen kriterler doğrultusunda asgari sayıda hayvan, kovan gibi varlığa sahip ve soy kütüğü sistemlerine dahil olan asıl üyeler ile bu şartlara sahip olmayan ya da asıl üye olmaksızın birlik imkanından kısıtlı olarak yararlanmak isteyen aday üyelerden oluşacak. Asıl üyelerden giriş aidatı ve yıllık aidat alınacak.

Birlikleri Bakanlık denetleyecek. Birliklere kredi veren kurum ve kuruluşlar, verilen kredilerin gayesine uygun olarak kullanılıp kullanılmadığını denetleyebilecek.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
22.10.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Veteriner, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu
Link: Islah amaçlı yetiştirici birlikleri kurulacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız