Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Mart 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Zeytin arbedesi

Soma’da zeytinliklerini koruyan köylüler dövüldü kelepçelendi.

Soma Yırca’da, acele kamulaştırma kararının ardından zeytinliklerinin talan edilmesine karşı bir süredir direnişte olan köylülere, bölgede termik santral kuracak şirketin görevlileri saldırdı. Köylülerin iş makinelerini engellemeye çalışması üzerine yüzlerce özel güvenlik, köylüleri kelepçeyelip, biber gazı sıktı. Pek çok köylü yaralandı.

MANİSA’nın Soma ilçesi Yırca Mahallesi’nde kurulması planlanan termik santralle ilgili dün sabah zeytinlik alanlara dozerlerle girerek zeytin dolu dallarıyla hasat bekleyen yaklaşık bin ağacı kesen şirket görevlileri ile köylüler arasında arbede çıktı. Şirketin güvenlik görevlileri hem 11 köylüyü kelepçeledi hem de biber gazı sıktı. Jandarma tarafından şirket görevlilerinin elinden alınan köylüler, şirket çalışanlarının ‘anahtarları kaybettik’ demesi üzerine kelepçeli halde hastaneye götürüldü. Tedavilerin ardından taburcu edilen köylüler, İlçe Jandarma Komutanlığı’na götürüldü. Jandarma köylülerin kollarınki kelepçeleri açtı. Anahtarları bulunamadığı için tamamen çıkartılamayan kelepçeler köylülerin tek kollarında takılı kaldı.

ACELE KAMULAŞTIRMA

Bakanlar Kurulu tarafından alınan kararla, Soma’daki zeytinlikler, Soma Kolin Termik Santrali’nin yapımı için acele kamulaştırıldı. Bunun üzerine, Soma’ya yapılacak üçüncü termik santralin kurulacağı Yırca Mahallesi ile bu santrale verilecek kömürün bulunduğu saha olan Deniş Mahallesi’nde oturanlar, yürütmenin durdurulması ve iptali için dava açtı. Davaya rağmen Kolin Şirketler Grubu, zeytinliklerin çevresini, tel örgü ile çevirdi ve 17 Eylül’den itibaren bölgede aralıklarla ağaç kesimi yapılmaya başlandı. Dün sabah zeytin hasadı için bölgeye giden yaklaşık 80 köylü, şirkete bağlı 4 dozer ve 100 görevlinin ağaç kesimi yaptığını gördü.

O ANLARI ANLATTILAR

Şirket görevlilerinin kendilerini tartakladığını belirten çiftçi 34 yaşındaki Oktay Uyan, “Sabaha karşı şirket yetkilileri iş makinesi ile zeytinlik araziye girmişler. Biz de zeytin ağaçlarını kesmemeleri için müdahale ettik, engel olmaya çalıştık. Bizlere kelepçe taktılar” dedi. Bir diğer köylü 18 yaşındaki Ercan Demir, “Bizi yere yatırdılar. Cop ve tekmeleyerek darp ettiler. Özel güvenliğin kelepçe takma yetkileri yok” diyerek tepkisini dile getirdi.


100-200 zeytin ağacı yatırıma mani olamaz

ENERJİ Bakanı Taner Yıldız, dün enerji yatırımları için zeytinliklerin yok edildiği eleştirilerine şu yanıtı verdi: “Zeytin ağaçları yalnızca bizim iktidarımız döneminde 91 milyon adetten 162 milyon adete çıkarıldı. Orada ne kadar zeytin ağacı kesti, bunu bir kayıp olarak görmüyoruz, yerine yüz katını bin katını diksin o yatırımcı. Bunu da yatırımcımız yapmaya hazır. Ama oraya 1.3 milyar dolarlık yatırım yapacaksın, oradaki kesilecek 100-200 tane zeytin ağacı Türkiye’nin gelişmesine de mani olmaması lazım. Yatırım seçtiğiniz alana değil kömür nerede çıkıyorsa oraya geliyor.”

11 kişi gözaltında

SOMA İlçesi Yırca Mahallesi’nde ağaç kesimi yaparken kendileriyle tartışan köylüleri tartakladığı ileri sürülen 3’ü dozer operatörü 11 kişinin gözaltına alındı. Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, termik santral için yapılan ağaç kesimleri ve tepkileri twitter üzerinden değerlendirdi. Bektaş, kesim sonrası yapılan suç duyurularını değerlendiren savcılığın, ’kovuşturmaya yer yoktur’ kararını da sayfasından paylaştı. Ayrıca Valilik yazılı açıklama yaparak, yaşanan süreçle ilgili her şeyin hukuki süreç içinde yapıldığını vurguladı. Vali Bektaş’a çevreciler “Yapılacak bir şey her zaman vardır. Gerekirse hep beraber zeytin ağaçlarının önünde duracağız” tweetiyle anında karşılık verdi.

‘Zeytin yasası’ ile ne değişti

ENERJİ Bakanlığı’nca hazırlanan, Elektrik Piyasası Kanunu ile 3573 Sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkındaki kanundaki değişiklikle 25 dönümden küçük zeytinliklerde maden ve enerji yatırımlarının önü açıldı. Değişiklik 25 dönümden küçük bahçeleri zeytinlik statüsünden çıkardı ve sıradan arazi kabul etti. Bu alanlarda enerji ve yapılaşma faaliyetlerine izin verilebileceği belirtildi. Türkiye’de zeytincilik yapılan arazilerin yüzde 50’sine yakını ortalama 10 dönüm.


TANAP’ın yönü çilekle değişti

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) için 100 milyon Euro’luk kamulaştırma ödeneceğini, 160 bin parça borunun montajının yapılacağını söyledi. Kamulaştırmalar sırasında Bursa’da hattın bir çilek bahçesinden geçtiğini dile getiren Yıldız, hattın yönünün değiştirildiğini kaydetti. TANAP’ın inşası ve tadili ile ilgili proje şirketine sağlanacak tüm mal ve hizmetlerin teslimi KDV’den muaf olacak. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
22.10.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: zeytin,zeytin arbedesi
Link: Zeytin arbedesi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız