Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Mart 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Zehirli mantarların yanında yetişen zehirsiz mantarlar da tehlikeli

Bursa Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Resul Özbek, son günlerde yaygınlaşan mantar zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı. Özbek, doğadan toplanan mantarların tüketilmesinin, ölümle sonuçlanabilecek zehirlenmelere yol açabileceğini söyledi.

Mantar zehirlenmelerinin özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yağışların bol olduğu mevsimlerde görüldüğünü ifade eden Dr. Özbek, "Bunun sebebi ormanlardan mantar toplayıp yeme alışkanlığının yaygın olması ve zehirli ve zehirsiz mantarların yan yana yetişmesi sonucu zaman zaman zehirsiz mantarların çeşitli faktörler sonucunda dış görünüşünde herhangi bir değişiklik olmadan zehirli hale gelmesidir. Ülkemizde her yıl çok sayıda mantar zehirlenmesi meydana gelmekte ve bunların birçoğu maalesef ölümle sonuçlanmaktadır." dedi.

Zehirlenme belirtilerinin kısa bir süre içersinde kendisini gösterebileceğini dile getiren. Dr. Özbek, "Mantar yiyen bir kişide bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız artışı, karın ağrısı ile birlikte karaciğer ve böbrek bozuklukları rahatsızlıkları görülebilir. Sonucunda koma ve ölümün de söz konusu olabileceği bu belirtilerin görülmesi halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır." uyarısında bulundu.

'DOĞRU ZANNEDİLEN YANLIŞLARA DİKKAT'

Halk arasında zaman içerisinde zehirli - zehirsiz mantarların ayırt edilmesi hususunda yaygın hale gelmiş birçok yanlış inanış olduğuna dikkat çeken Özbek, bunları şöyle dile getirdi: "Halkın doğru zannettiği; 'çayırlarda veya ağaçlar üzerinde yetişenler zehirsizdir', 'yoğurt ile yemek zehirlenmeyi önler', 'kurutulmuş mantarın yenmesiyle zehirlenme olmaz', 'koparılınca iç kısmının rengi mavileşirse zehirlidir', 'zehirli mantar gümüş kaşıkla pişirilirse kaşık kararır', 'tuzlu veya sirkeli suda kaynatarak pişirmek mantarın zehir özelliğini ortadan kaldırır' gibi inanışlar tamamen yanlıştır."
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
22.10.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: mantar zehirlenmeleri, zehirli mantar, zehirlenme belirtileri
Link: Zehirli mantarların yanında yetişen zehirsiz mantarlar da tehlikeli




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız