Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Bayramdan sonra sığır eti fiyatı arttı

Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü, besicinin elindeki büyükbaş hayvanın önemli bölümünün kurban bayramında kesilmesi sonucu kesime gidecek hayvan sayısının azalmasının sığır eti fiyatlarını artırdığını söyledi.

Ünlü,yaptığı açıklamada, şu anda özellikle sığır etinde arzın talebi karşılayamaz duruma geldiğini ifade etti.

Kurban Bayramı'ndan sonra piyasanın çok fazla et ihtiyacı olmayacağı için fiyatların sabit kalacağını veya düşeceğini düşünürken tam tersi bir durumla karşılaşıldığına dikkati çeken Ünlü, şunları kaydetti:

"Bayramdan önce karkas kilogramı 18,5 liraya kesilen büyükbaş hayvan şu anda 20 liradan aşağıya kesilmiyor. Marketlerde ise dana kıymanın kilogramı 28-30, parça etin kilogramı ise 35-40 liradan satılıyor. Besici elindeki yetişkin hayvanların büyük çoğunluğunu kurbanda sattı. Yeniden besilik hayvan alarak yetiştirmeye başladı. Bunlar kesim dönemine gelene kadar et fiyatları bu şekilde biraz yüksek kalacaktır" diye konuştu.

Kurban bayramından önce hayvan ithalatına izin verilmesi gerektiğini dile getirmelerine rağmen yetkililere seslerini duyuramadıklarını anlatan Ünlü, yüzde 40 oranında besilik hayvan ithalatına izin verildiğini ancak şartların cazip olmadığını vurguladı.

Hayvan ithalatı cazip değil
 
İthal hayvana yüzde 15 gümrük vergisi konulduğunu dile getiren Ünlü, şöyle devam etti:

"Besilik hayvanın kilogram maliyeti Türkiye'de 15 lira civarında. İthal hayvanın maliyeti ise gümrük vergisi, nakliye parasıyla 16 lirayı buluyor. O nedenle şu anki ithalat izninin bir cazibesi yok. İthal hayvanın cazip olabilmesi için kilogram fiyatının 10-11 lirayı geçmemesi gerekiyor. Ancak o zaman besici para kazanabilir ve yurt dışından hayvan getirir. Aksi takdirde elindeki besilik hayvanlarla idare etmek zorunda kalacak ki bu da fiyatların yükselmesine neden olacaktır. Şu an vatandaşın büyük çoğunluğu kurbanda kestiği hayvanın etini tüketiyor. Bu etler bittikten sonra piyasadaki arz talep açığı büyüyecek ve fiyatlar daha da yükselecektir."

Kurak bir yıl geçirilmesi nedeniyle yem fiyatlarının da önceki yıla oranla yüzde 15-20 arttığına dikkati çeken Ünlü, önümüzdeki günlerde yem fiyatlarındaki artışın da et fiyatlarına yansıtılmasının kaçınılmaz olacağını söyledi.

"Koyun etine yönelin"
 
Kurban bayramında çok fazla küçük baş hayvan kesilmemesi nedeniyle koyun ve kuzu eti fiyatlarında artış olmadığını belirten Ünlü, koyunun kurbandan önce de şimdi de karkas kilogramının 19 liradan kesildiğini, marketlerde ise 27 ile 35 lira arasında satıldığını ifade etti.

Vatandaşın bu dönemde koyun etine yönelerek fiyatların daha da yukarılara çıkmasını engelleyebileceğini dile getiren Ünlü, aksi takdirde sığır eti fiyatlarının biraz daha yükselebileceğini vurguladı.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
23.10.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: sığır eti, et, fiyat
Link: Bayramdan sonra sığır eti fiyatı arttı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız