Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Bakan Eker, CHP'nin, Almanya'nın, Türkiye'den ithal edilen armutları, yüksek düzeyde böcek ilacı olduğu gerekçesiyle toplatması haberlerine ilişkin soru önergesini yanıtladı.

ANKARA - Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'den Almanya'ya ihraç edilen armutlarda hatanın; çiftçilerin ürettiği bu ürünlerde kullandığı ilaçlarda son kullanma ile hasat dönemi arasındaki süreye dikkat etmediğinden kaynaklandığını belirterek, "Hatanın tekrar edilmemesi için, AB'ye gidecek tüm armutlarda analiz şartı getirilerek, AB kriterlerine uyan ürünlerin ihracatına izin verilmektedir" dedi.

Eker, CHP Adıyaman Milletvekili Şevket Köse'nin, Almanya'nın, Türkiye'den ithal edilen armutları, yüksek düzeyde böcek ilacı olduğu gerekçesiyle toplatması haberlerine ilişkin soru önergesini yanıtladı.

AB Sağlık ve Tüketicinin Korunması Genel Müdürlüğünce hazırlanan Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) kapsamında; AB mevzuatına aykırılık oluşturan ürünlerin, acilen bakanlığına bildirildiğini anımsatan Eker, bakanlığın da ilgili il müdürlüklerini telefon ve e-postayla bilgilendirdiğini kaydetti.

Eker, bu kapsamda, ihraç edilen ürün dışında aynı parti numaralı ürünün, il sınırları içerisinde dağıtımının tespiti halinde, dağıtım yapılan iş yerlerinde gerekli kontrollerin gerçekleştirilmesi, denetimlerin sıklaştırılması, işletmenin ürettiği ürünlerden numune alınarak gerekli analizlerin yaptırılması, iş yerine ürün sağlayan üreticiler varsa bunlara yönelik gerekli denetimlerin ve eğitimlerin sağlanması için talimat verildiğini anlattı.

Ayrıca, bildirim alarak ihracattan ürünlerin geri dönmesi halinde bile yurt içine girmeden önce, numune alınarak analiz ettirildiğini ifade eden Eker, analiz sonucu Türk gıda mevzuatına uygunsa bu ürünlerin girişine izin verildiğini belirtti. Eker, uygun olmaması halindeyse ürünlerin yurt içine girişine izin verilmediğini, bu ürünlerin anında imha edildiğini ifade ederek, "Şu ana kadar armutlar için böyle bir durum söz konusu değildir" dedi.

"Denetimler sıklaştırıldı"

Eker, Türkiye'den Almanya'ya ihraç edilen armutla ilgili olarak, en hızlı sürede hata kaynağının tespitine yönelik çalışmaların yapıldığını bildirerek, şunları kaydetti:

"Bu ürünlerle ilgili hatanın, bu ürünü üreten çiftçilerin, bunlarda kullandıkları ilaçlarda son kullanma ile hasat dönemi arasındaki süreye dikkat etmediklerinden kaynaklandığı tespit edilmiştir. Bu hatanın tekrar edilmemesi için, özellikle bu ürünlerin üretildiği ve ihraç edildiği Bursa genelinde gerek çiftçi, gerek ilaç bayiliği ve gerekse ihracat aşamasında gereken her türlü tedbir alınarak, AB'ye gidecek tüm armut ürünlerinde öncelikli analiz şartı getirilerek, AB kriterlerine uyan ürünlerin ihracatına izin verilmektedir. Aynı şekilde, ülkemiz sınırlarında hasat edilen bu ürünlerin işlenmesinden önce ürünlerin toplandığı aşamadan, hal noktasına girme aşamasına ve satış aşamasına kadar geçen tüm süreçte denetimlerimiz sıklaştırılmış olup olumsuzluk halinde gerekli cezai yaptırımlar uygulanmaktadır."

"Pestisit analizi için numune alınmakta"

Eker, Gıda Kanuna göre ihracatta, alıcı ülkenin talebi halinde, ihracat aşamasında her partiden numune alınarak analiz ettirildiğini vurgulayarak, şu bilgileri verdi:

"Ancak armutla ilgili bildirim alınmasına müteakip acil önlem olarak son dönemde; AB'ye ihracat aşamasında alıcı ülke talebi olsun olmasın armut partilerinin tümünden pestisit analizi için numune alınmakta ve analiz sonuçları AB kriterlerine uygunsa ihracatına izin verilmektedir.

Bakanlığımızca hazırlanan Bakanlık yıllık denetim ve izleme programlarıyla 81 il tarım müdürlüğümüzün hazırladığı yıllık denetim ve kontrol programları çerçevesinde; ülkemizde üretilip piyasaya sunulan tüm bitkisel gıda ürünlerinden risk değerlendirmesi sonucunda numune alınarak gerekli analizler yapılmaktadır.

Ayrıca bu yıllık programlara ilave olarak yine bakanlığımızca alınan acil tedbirler kapsamında, Kasım-Aralık 2009 döneminde ülkemiz genelinde bin adet armut numunesi alınması planlanmış ve il müdürlüklerimiz bu program kapsamında numune alımlarına başlamıştır. Ülkemizce, riskli ürün grupları kapsamında hazırlanan Bakanlık Yıllık Pestisit Denetim Programı çerçevesinde analizler yapılmaktadır."

Bakan Eker, mevzuatlar gereği AB'de ve G-8 ülkelerinde ruhsatlı olmayan hiçbir bitki koruma ürününün, Türkiye'de ruhsatlandırılmadığını bildirerek, imalatı ve ithalatı sonlandırılan aktif maddeleri içeren bitki koruma ürünleriyle ilgili olarak da AB'de olduğu gibi piyasada belirli bir süre raf ömürleri dikkate alınarak bulunmalarına izin verildiğini belirtti.

 

http://www.dunyagazetesi.com.tr/

Ekleme Tarihi
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Eker: AB kriterlerine uyan artmutlar ihraç edilebiliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız