Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Tarım işletmelerinde mevsimlik tarım işçilerinin ortalama günlük ücretleri 2009 yılında bir önceki yıla göre yüzde 9.55 arttı. Mevsimlik tarım işçilerinin en yüksek ortalama günlük ücretleri kadın işçiler için Ordu, erkek işçiler için Ardahan ilinde gerçekleşti.

 - Hanehalkı tarım işletmelerinde mevsimlik tarım işçilerinin ortalama günlük ücretleri 2009 yılında bir önceki yıla göre yüzde 9.55 arttı. Mevsimlik tarım işçilerinin en yüksek ortalama günlük ücretleri kadın işçiler için Ordu, erkek işçiler için Ardahan ilinde gerçekleşti. Çapalama - meyve dip çapası faaliyeti için en yüksek ortalama günlük ücret kadın işçilerde fındıkta, erkek işçilerde kirazda gerçekleşirken, hasat faaliyeti için kadın işçilerde kestanede, erkek işçilerde arpada gerçekleşti
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Tarımsal İşletmelerde (Hanehalkı) Ücret Yapısı 2009 verilerini açıkladı. Buna göre, hanehalkı tarım işletmelerinde 2009 yılında mevsimlik tarım işçilerinin ortalama günlük ücretleri 2008'e göre yüzde 9.55 oranında artarak 27,19 TL oldu. Sürekli tarım işçilerinin ortalama aylık ücretleri ise yüzde 0.38 oranında artışla 806,33 TL'ye ulaştı. Mevsimlik kadın tarım işçilerinin ortalama günlük ücretleri 2008'e göre yüzde 6.94 artış göstererek 22,65 TL. olurken, erkek işçi ücretleri yüzde 10.46 oranında artışla 32,21 TL olarak gerçekleşti. Sürekli tarım işçilerine ödenen ortalama aylık ücretin ise 2008 yılına göre, kadın işçiler için yüzde 1.46 oranında artarak 650,32 TL'ye, erkek işçiler için yüzde 1.76 oranında artarak 835,99 TL'ye ulaştığı görüldü.

-KADIN İŞÇİLERDE EN YÜKSEK GÜNLÜK ORTALAMA ÜCRET 30 TL'YLE ORDU'DA-

Hanehalkı tarım işletmelerinde mevsimlik tarım işçilerine yapılan en yüksek ortalama günlük ücret ödemesi kadın işçiler için 30 TL ile Ordu, erkek işçiler için 48,67 TL ile Ardahan ilinde gerçekleşti. En düşük ücret ise kadın tarım işçileri için 16,79 TL. ile Balıkesir, erkek tarım işçileri için 22,09 TL. ile Malatya ilinde tespit edildi. Hanehalkı tarım işletmelerinde sürekli tarım işçilerine ödenen ortalama aylık ücret ödemeleri irdelendiğinde, kadın işçilere 648,45 TL ile Antalya'nın, erkek işçilere bin 162,78 TL. ile Bursa'nın en yüksek ödemenin yapıldığı iller olduğu görüldü. En düşük ücretler ise, kadın işçiler için 591,50 TL. ile Balıkesir ilinde, erkek işçiler için 549,13 TL. ile Gaziantep ilinde gerçekleşti.

-EN FAZLA İŞÇİ ÇAPALAMA-DİP ÇAPASINDA-

Hanehalkı tarım işletmelerinde mevsimlik işçiler tarafından gerçekleştirilen tarımsal faaliyetler incelendiğinde, çapalama-meyve dip çapası ile hasat (biçme - ürün toplama - söküm) faaliyetinde en fazla mevsimlik işçi çalıştırıldığı belirlendi. Çapalama-meyve dip çapası faaliyeti için seçilmiş ürünlerde en yüksek ortalama günlük ücret kadın işçiler için 32,33 TL olarak fındıkta, erkek işçiler için 46,36 TL olarak kirazda gerçekleşti. Hasat (biçme - ürün toplama - söküm) faaliyeti için seçilmiş ürünlerde en yüksek ortalama günlük ücret kadın işçiler için 28,17 TL. olarak kestanede, erkek işçiler için 41,29 TL. olarak arpada gerçekleşti.

-VERİ KAYNAĞI-

TÜİK, verileri hanehalkı tarım işletmelerinde ücret yapısı istatistikleri, verinin ait olduğu üretim yılında ve tarım işlerinin en yoğun olduğu dönemde, tarımsal amaçlı en az beş mevsimlik işçi ya da en az bir devamlı işçi çalıştıran tarımsal işletmelerden derledi. 2009 Tarımsal İşletmeler (hanehalkı) Ücret Yapısı Araştırması, örnekleme yöntemi ile seçilmiş yerleşim yerlerinde, işçi sayısı ve işletme sayısı açısından belirlenmiş eşik değeri üzerindeki 3 781 tarımsal işletmeyle yüz yüze görüşme şeklinde uygulandı.

haberx.

Ekleme Tarihi
Ekleyen Kişi
Kemal Erdoğan


Link: TARIM İŞLETMELERİNDE ORTALAMA GÜNLÜK ÜCRETLER YÜZDE 9.55 ARTTI




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız