Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

ABD İle yaşadığı anlaşmazlık sonucunda 600 bin tonluk beyaz et kotasını Türkiye'ye vereceğini açıklayan Rusya, G-20 toplantısında ABD ile yeniden anlaştı. Böylece bir yıldır ihracat için hazırlanan tavuk firmaları büyük bir hayal kırıklığına uğradı.

Tavukçuların ihracat hayalleri birbir suya düşüyor. Yıllardır Avrupalının sofrasına girmeyi bekleyen tavukçunun bir diğer umudu Rusya pazarı da suya düştü. Yaklaşık 800 bin tonluk beyaz et ihtiyacının yarıdan fazlasını karşıladığı ABD ile düştüğü anlaşmazlık sonucu rotayı Türkiye'ye kıran Rusya, tekrar ABD ile el sıkıştı.

G-20 ziyaretinde bir araya gelen ABD Başkanı Obama ve Rusya Başkam Medvedev'in gündemlerinden birisi de, iptal edilen beyaz et kotasıydı.

1 kilo bite ihraç edilemedi

Rusya, görüşmeden sonra eski partneri ABD ile yeniden beyaz et ithalatı için el sıkışınca Türk üreticilerinin eli boş kaldı. Rusya, son anlaşma ile ABD'den 450 bin ton ürün satın alacak. Rusya ile ihracat konusunda Türkiye'nin havanda su dövdüğü yorumunu yapan Beyaz Et ve Damızlıkçı- ları Derneği Başkanı Zuhal Daş- tan, Türkiye'nin ABD ile fiyat rekabetine girme şansının olmadığım açıkladı. ABD'nin Rusya'ya özellikle but sattığının altını çizen Daştan, "Bizim firmalarımız butu 2 dolardan gönderebilecek durumda iken asla but yemeyen ABD bu ürünü neredeyse bedava veriyor. Bu durumda şansımız zaten çok az" dedi.

Rusya'ya ihracat gündeminin, başından itibaren belirsizliklerle dolu olduğunu belirten Zuhal Daştan, "Başından itibaren iki tarafta da yazıldı çizildi, kotalar söylendi. Ancak bu iş, havanda su dövmenin ötesine geçmedi. Şu ana kadar Rusya'ya bir kilo bile ihracat yapılmış değil" diye konuştu. Diğer taraftan Rusya'nın ABD ile tekrar anlaşmış olmasının süreç açısından olumsuz bir gelişme olduğunu kaydeden Daştan, bu durumun Rusya'nın Türkiye'ye olan ihtiyacım azaltabileceği gibi ortadan bile kaldırabileceğini söyledi. Türkiye'nin Rusya'dan asıl beklentisinin ülke kotası verilmesi ve bu kapsamda ihracat yapmak olduğunun altını çizen Daştan, "Rusya bu konuda somut bir adım atmadı. Yani Türkiye halen ticaret yaptığı diğer ülkeler statüsünde. Diğer ülkelerin kotası da ABD'den boşalan kota nedeniyle ortalama 180 bin ton civarında. Bu kota kapsamında hangi ülke elini çabuk tutar ve fiyat avantajı sağlarsa ihracat yapabilir. Ancak Türkiye'nin fiyatlar nedeniyle şansı çok zayıf' diye konuştu.

Beklediği kotanın büyük kısmını ABD'ye kaptıran Türkiye'nin bu ülkenin fiyatlanyla rekabet etmesinin imkânsız olduğunun altım çizen Daştan, konuya ilişkin şunlan söyledi: "ABD Rusya'ya ağırlıklı olarak but satıyor ve çok ucuz fiyata veriyor. Çünkü Amerikalılar but tüketmiyor. Şu anda ABD kilosu 1.20 dolara ürün satabilecek noktada. Türkiye'nin böyle bir şansı yok. Bu ürünü en fazla 2 dolardan satabiliriz. Dünyanın en büyük but üreticisi ABD ile en çok but satın alan ülkesi Rusya'nın ticaret şansı Türkiye'ye göre çok yüksek."

Zuhal Daştan aynca kırmızı etteki fiyat tartışmalarının beyaz et sektörünü de olumsuz etkilediğine dikkat çekti.

Rusya sözlerini tutmadı

Durumun Türkiye açısından bir hayal kırıklığı olduğunu söyleyen Banvit AŞ Yönetim Kumlu Başkanı Ömer Görener ise Rusya'nın, verdiği sözlerin arkasında durmadığım ifade etti. "Rusya'nın kendisi Türkiye'den mal almak istediğini söyledi ve birtakım kota sözleri verdi" diye konuşan Görener, Rusya'mn her yıl 20 milyar dolarlık emtia satın alan ve buna karşılık 3 milyar dolarlık ihracat yapan Türkiye'ye 150 bin tonluk tavuk kotasını verememiş olmasının yanlış olduğunu söyledi. Şeker Piliç Genel Müdürü Emre Bor'a göreyse Rusya'nın ülke kotasını vermemesi ve ABD ile tekrar anlaşması gibi gelişmeler, Türkiye açısından talihsizlik. Bor, "Biz firma olarak Rusya ile temaslarımızı sürdürüyoruz. Çok yüksek oranda olmasa da bu pazara girme şansımızın olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Referans

 

Ekleme Tarihi
01.01.1900
Ekleyen Kişi
Kemal Erdoğan


Link: Tavukçu ile Rusya'nın arasına ABD girdi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız