Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

ADANA (İHA)-Yılda 60-70 milyon ton buğday üretimi ile dünyanın en büyük 4. buğday üreticisi olan Rusya'daki aşırı sıcaklar nedeniyle her yıl yapılan 15 milyon ton buğday ihracatının yasaklamasının ardından, dünya piyasalarında 1 tonu 180 dolar olan buğdayın fiyatının 310 dolara çıkarak yüzde 70 arttığı, Türkiye'de de kilogramı 48 kuruş olan buğdayın 70 kuruşa kadar çıktığı bildirildi.
Türkiye'yi ve dünyayı kavuran aşırı sıcaklar, insanların en önemli besin kaynağının ana maddesi olan buğday fiyatlarını da vurdu. Rusya'da günlerdir devam eden yangınların yanı sıra aşırı sıcaklar nedeniyle buğday rekoltesinin de düşük olmasının ardından, Rusya'nın bu yıl yapacağı 15 milyon ton buğday ihracatını yasakladığı yönündeki açıklaması piyasaları kavurdu. Rusya'nın yanı sıra Kazakistan ve Ukrayna gibi ülkelerde de aşırı sıcak, Hindistan ve Afganistan gibi ülkelerde de küresel ısınmaya bağlı
seller nedeniyle buğday rekoltesinin düşük olması dünya buğday fiyatlarını neredeyse ikiye katladı.
"RUSYA DÜNYANIN EN BÜYÜK 4. BUĞDAY ÜRETİCİSİ"
Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan, Rusya'da küresel ısınmadan dolayı yaşanan aşırı sıcaklar ve arkasından gelen yangınların buğday fiyatlarını etkilediğini söyledi. Çalışkan, Rusya'nın dünyanın en büyük dördüncü buğday üreticisi ve ihracatçı ülke konumunda olan bir ülke olduğunu belirterek, "Rusya, buğday üretiminin düşmesi ve ihracat yasağı ile normal şartlarda her yıl ihraç ettiği yaklaşık 15 milyon ton buğdayı dünya piyasasına sunamayacaktır. Bu durum, dünya pazarlarında buğday
fiyatlarının artmasına neden oldu. Her yıl 60-70 milyon ton buğday rekoltesi olan Rusya, bu yıl sıcaklar nedeniyle rekoltenin düşük kalacağının düşünülmesinden dolayı ihracata yasak getirildi. Bu durum da dünya buğday piyasalarını alt üst etti" dedi.
Rusya'nın ihracat yasağı kararı almadan önce ABD'de 1 ton buğdayın 170-180 dolara satıldığını ancak kararın ardından yüzde 70 zamlanarak 310 dolara kadar yükseldiğini belirten Çalışkan, şöyle devam etti:
"Türkiye de dünyadan bağımsız bir ülke değil. Bu nedenle Türkiye'nin kendi kendine yetecek kadar buğdayı olmasına rağmen kilogramı 48 kuruştan satılan buğdayın fiyatı 65-70 kuruşa kadar yükseldi. Dünyanın arz-talep dengesi bozulduğu için fiyat artışı normal. Ancak bu fiyatlar tekrar inişe geçer. Buğday fiyatının artmasında en büyük etken küresel ısınma ancak bunun yanı sıra fiyat arttıktan sonra bazı kişilerin para kazanmak için bu işe girmesi de fiyatları yükseltiyor. Ayrıca Hindistan ve Afganistan'daki
seller de fiyatı etkiliyor" diye konuştu.
"RUSYA'NIN REKOLTE DÜŞÜKLÜĞÜ TÜRKİYE İÇİN FIRSAT OLABİLİRDİ"
Adana Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Nur Özkan ise Rusya, Kazakistan ve Ukrayna'da aşırı sıcaklardan dolayı buğday rekoltesinin düşük olmasının dünya buğday fiyatını etkilediğini, bu etkilenmenin Türkiye'deki buğday fiyatlarını da yükselttiğini anımsatarak, "Rusya buğday ihracatına yasak getirdi. Bu bizim buğday ihraç etmemiz için bir fırsat olabilirdi. Ancak Türkiye'de de aşırı yağışlar nedeniyle her yıl ortalama 21 milyon ton olan, zaman zaman 22 milyon tona çıkan rekoltenin bu yıl 17 milyon ton civarında olması bekleniyor. Bu da ancak Türkiye'nin buğday ihtiyacına yetecek kadar bir üretimdir. Hatta Türkiye'nin 500 bin ton ya da 1 milyon ton buğdaya daha ihtiyacı olabilir" ifadelerini kaydetti.
Özkan; Türkiye'deki buğday fiyat artışının üreticiye değil stokçuya yaradığını, bunun için TMO'nun fiyat artışına müdahale etmek için çalışmaları olduğunu, spekülatörlerin buğday fiyatlarını daha fazla artırmasına izin verilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Ekleme Tarihi
01.01.1900
Ekleyen Kişi
Namık Kalaycı


Link: Rusya yandı, buğday fiyatı fırladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız