Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  TEKNİK BİLGİLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

LİMON TIKANIKLIK HASTALIĞI

 
 
Lemon sieve-tube necrosis

1. TANIMI VE YAŞAYIŞI

Limon tıkanıklık hastalığı, limonların önemli hastalıklarından biridir. Hastalık limonlarda floemde tıkanıklığa neden olur. Hastalık, virüs benzeri bir hastalık olup, etmeninin özellikleri bilinmemektedir.



2. BELİRTİLERİ, EKONOMİK öNEMİ VE YAYILIŞI

Hastalıklı limonlarda ağaçlar henüz 4-5 yaşlarında iken belirtiler görülmeye başlar. önce aşı yerinin hemen üstünde dışarıya doğru hafif şişme görülür. Ağaç yaşlandıkça aynı yerde, yer yer ur şeklinde şişkinlikler olabildiği gibi, bu şişlikler ağacı saran bir kuşak şeklinde de olur

10-15 yaşını geçmiş ağaçlarda şişen kısımlar anacın üstüne sarkar. Sarkan kısmın kambiyum ve floem dokuları zarar görür.

Dolayısıyla köklere besin maddelerinin gitmesi aksar, ağacın gelişmesi durur, yapraklar sararır, dökülür ve ince dallarda kurumalar olur. Şişen kısımlarda zamk akıntısı görülür,

Aşının hemen üstündeki şişen kısımdan çakı ile kabuk kesiti alındığında, kabuğun oduna bakan iç kısmında gözle görülebilen çok küçük irili ufaklı delikler ve bunun karşısındaki odun yüzeyinde iğne ucu gibi ince çıkıntılar görülür. Hastalığın bu belir­tileri, Tristeza'dan farklı olarak sadece aşı yerinin üzerinde yer almaktadır.

Limon ve turunç anacının floem boruları nekrozlaşır ve köklere doğru gıda iletim fonksiyonunu kaybederler. Bitkinin özüm-lediği maddeler aşı yerinden geçip turunç anacının kök sistemine ulaşamadığı için kökler zamanla çürüyüp ölmeye başlar ve ağaçlarda %50-90'a kadar verim kaybı görülebilir.

Hastalık aşı materyali ile yayılır ve dünyanın her yerinde yaygın olarak bulunur. Tristeza ile bulaşık olan limonlarda her iki hastalığın bulunması durumunda belirtiler çok daha şiddetli olup, ağaç çok kısa zamanda şiddetli kloroz ve çalılaşma göstererek ölür.

3. KONUKÇULARI

Eureka ve birçok ticari limon varyetesi bu hastalığa karşı çok duyarlıdır. Akdeniz bölgesinde üretilen ve Uçkurutan hastalığına karşı dayanıklı olan Memeli (Demre) limon çeşidinde, bu hastalık %100 yaygınlık göstermektedir. Ayrıca İtalyan çeşidi olan Monocello limon çeşidinde de hastalık saptanmıştır.



4. MÜCADELESİ

— Hastalık etmenlerinden ari sertifikalı fidan kullanılmalıdır.

— Budama alet ve ekipmanları ile aşı bıçağı bir ağaçtan diğerine geçerken %2'lik sodyum hipoklorid solüsyonuna batınlarak dezenfekte edilmelidir

— Ayrıca kaba limon (rough limon) ve Troyer citrange gibi dayanıklı anaç kullanılması tavsiye edilir.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
30.03.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Limon Tıkanıklık Hastalığı
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız