Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Yazarlarimiz » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

DÜNYA HUBUBAT DURUMU – Temmuz 2011


Prof. Dr. M. Hikmet BOYACIOĞLU

Direktör

Doruk Grubu Hububat ve Ürünleri Enstitüsü

[email protected]


2011/12 Sezonu Görünümü


Uluslar arası Hububat Konseyi, IGC, 28 Temmuz 2011 tarihli son raporunda; 2010/11 sezonunda 1,749 milyon ton düzeyinde gerçekleştiğini tahmin ettiği dünya hububat üretimini Temmuz 2011/Haziran 2012 döneminde, geçen aydan 9 milyon ton ve 2010/11’den 68 milyon ton fazla, rekor 1,817 milyon ton düzeyinde öngörmektedir.


Konsey; yılbaşındaki beklenenden bir miktar daha yüksek stokları yansıtarak dünya devir stokları tahmini geçen aydan yükseltilmekle birlikte 2011/12’de hububatlariçin görünümün çok sıkı durumunu sürdürmekte olduğunu belirtmiştir. Küresel üretim öngörüsündeki artışın, esas olarak yem sektöründe olmak üzere, yüksektüketim değerleri tarafından büyük oranda absorbe edildiği ifade edilmiştir. Dünya hububat üretiminin geçen aydan ve yıldan arttırılmasının; AB, Hindistan, Rusya ve ABD için önemli yukarı doğru revizyonların Kanada ve Ukrayna için yapılan azaltmalardan daha ağır gelmesinin bir sonucu olduğu yorumu yapılmıştır. Buğday verimi beklentileri; AB ve Rusya’da yararlı yağışlar alan bazı önemli bölgeler ile özellikle geçen ay iyileşmiştir. Bununla birlikte, mısır üretimi için durumun büyük oranda; görünümün başlangıçta beklenenden daha yüksek ekim tahminleri tarafından desteklendiği ancak takiben olumsuz sıcak ve kuru hava koşulları dönemleri tarafından soru işareti yarattığı ABD’nin hasadının sonucuna bağlı olduğu ifade edilmiştir.


IGC, 2010/11 sezonunda 1,793 milyon ton düzeyinde gerçekleştiğini tahmin ettiğidünya hububat tüketimini Temmuz 2011/Haziran 2012 döneminde, geçen aydan8 milyon ton ve 2010/11’den %2 oranında (26 milyon ton) fazla, 1,829 milyon ton

miktarda gerçekleşeceğini öngörmektedir.


Konsey; tüketimdeki yıldan yıla artışın yarısından fazlasının şu an için rekor 769 milyon tona tırmanması beklenen yemlik kullanımda olacağını ve bu toplam yemlik tüketimin yarısının Çin, AB ve ABD’deki hayvancılık sektörünün kullanımına karşılık geldiğini belirtmiştir. Mısır 489 milyon tonluk üretim tüketim ile açık ara ile en büyük yemlik hububat ingrediyenti iken buğdayın hayvan rasyonlarında kullanımı da artış göstermiş ve 124 milyon tona ulaşması beklenmektedir.

Bu durum,Karadeniz bölgesi ihracatlarında bu sene beklenen iyileşmenin buğdayın yem amaçlı satın almalarındaki ilave artış ile son yıllardaki düşük-dereceli hububatın artanmiktarlarda mevcudiyeti de dahil olmak üzere düşük kaliteli buğdayın nispi olarak

bol miktarlarda küresel arzlarını yansıtmaktadır.


IGC, 2010/11 sezonunda 242 milyon ton düzeyinde gerçekleştiğini tahmin ettiği dünya hububat ticaretinin Temmuz 2011/Haziran 2012 döneminde, geçen aydan 1 milyon ton ve 2010/11’den 2 milyon ton yüksek, 244 milyon ton miktarda öngörmektedir.


Konsey; mevcut üretim öngörülerine dayanılarak, 2011/12 dünya hububat ticaretinin, ithalatlarda en büyük artışların Çin ve Meksika (çoğunlukla mısır) için öngörülerek, nispi olarak orta düzeyde yükselmesinin öngörüldüğünü belirtmiştir.

Hububatlar içinde bireysel olarak, büyük oranda yem sanayinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere AB için öngörülen düşük kaliteli kargo (kota tarifelerinin askıyaalındığı) ithalatlarının önemli artışı nedeniyle en fazla buğday yüklemelerinin yükseleceği (127 milyon ton) beklenmektedir. AB’nin mısır ithalatlarının hemen hemen çok düzeyde azalacağı öngörüldüğünden, bu hububatın küresel yüklemeleri

çok az miktarda artış ile 94 milyon ton olarak öngörülmektedir. Bu durum, Çin’in güneyindeki ana mahrumiyet bölgesindeki yerel fiyatların uluslar arası değerlerin üzerine çıkması ile tetiklenen bu ülkenin önemli derecede yüksek satın almalarına rağmen söz konusudur.


IGC, 2010/11 sezonunda 359 milyon ton düzeyinde gerçekleştiğini tahmin ettiği dünya dönem sonu hububat stoklarının Temmuz 2011/Haziran 2012 döneminde, geçen aydan 8 milyon ton yüksek ancak 2010/11 sezonu sonundan 12 milyon ton düşük, 347 milyon ton düzeyinde gerçekleşeceğini öngörmektedir.


Konsey; küresel hububat tüketiminde öngörülen artış üretimde beklenen iyileşmeden daha az olmakla birlikte tüketim toplamı hala üretimi aşabileceğinden bu durumun 2011/12’de küresel devir stoklarında ilave bir azalma ile sonuçlanabileceğinibelirtmiştir.


IGC; başlıca ihracatçıların (AB, ABD, Arjantin, Avustralya, Kanada, Kazakistan, Rusya ve Ukrayna) 2010/11 sezonunda 125 milyon ton olarak gerçekleşeceğini öngördüğüdönem sonu hububat stoklarının 2011/12 dönemi sonunda, geçen aydan 2 milyon ton  yüksek ancak 2010/11 sezonu sonundan 10 milyon ton düşük olarak, 115 milyon ton

 düzeyinde gerçekleşeceğini öngörmektedir.

 
 

Ekleme Tarihi
12.08.2011
Ekleyen Kişi
M. Hikmet Boyacioglu


Paylaş | |
 DİĞER YAZILARI