Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  KuruTahıl,Bakliyat  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre
 


Gıdada fiyat artışları sürebilir, stokçulara dikkat

Dünyada gıda fiyatlarındaki yükseliş devam ediyor. Hava koşulları, dövizdeki hareketlilik hatta petrol fiyatlarında artış dahi fiyatları etkiliyor. Türkiye’de ise dikkat edilmesi gerekilen konu stokçular. Lisanslı depoculuk ile bu sorun çözülebilir.

Enflasyon, Haziran ayında gıda fiyatlarındaki aşırı yükseliş sonrası yıllık bazda 3 ayın zirvesini gördü. Orgin Agro Yönetim Kurulu Başkanı, İstanbul Tüccarlar Kulübü Gıda ve Tarım Komisyonu Başkanı Alper Önel, gıda fiyatlarındaki artışın yalnızca Türkiye’de değil Dünya piyasalarında da yaşandığını belirterek “Eğer sorun çözülmez ise önümüzdeki yıllarda tüm dünyada tarım ürünleri üretiminden düşüş ve buna bağlı olarak da fiyat artışı kaçınılmaz olacaktır”dedi. Önel, ayrıca fiyatların birçok sebebe bağlı olarak artış gösterdiğini ancak Türkiye’de stok yapan bir kesim olduğunun altını çizdi. Önel, stokçuluğa karşı da lisanslı depoculuk önerisinde bulundu.

FİYATLARI BİR ÇOK GELİŞME ETKİLİYOR
 
Alper Önel, gıda fiyatlarındaki artış ve bu durumun enflasyona yansıması hakkında açıklamalarda bulundu. “Aslında sorun sadece ülkemizde değil uluslararası ülkeler de aynı sorun ile karşı karşıyadır” diyen Önel, gıda fiyatlarının artmaya devam edeceğini ve bunun nedenlerini şöyle sıraladı:

Hava koşullarındaki değişim, başta kuraklık olmak üzere, zamansız yağan aşırı yağışlar gıda fiyatlarını çok etkiledi. Genelde kuraklığa bağlı mahsülün az olduğu söylensede zamansız yağan aşırı yağışların da mahsüle en az kuraklık kadar zarar verdiğini söyleyebilirim. Ülkemizde pamuk ve pirinç ekimi zamanı yağan yağışlar ve bu sene Hindistan’da baharat hasadı zamanında yağan aşırı yağışların da ne denli mahsüle hasar verdiğini görmüştük.

Dünyada artan petrol fiyatları buna bağlı hasat ve ekim maliyetlerinin artması da özellikle çok etkili oldu.

Dövizdeki hareketlilik ithalat yapan ülkelerin doğrudan girdi maliyetlerini etkilemekte ve buna bağlı olarak gübre, ilaçlama ve tarım makineleri fiyatlarında artış göstermektedir.
 
Her geçen gün artan toprak kirliliği topraktan alınan randımanı düşürüyor. Özellikle kirlilikle beraber toprakta artan alüminyum ciddi tehdit oluşturuyor. Bu yüzden alüminyuma dirençli tohum geliştirilmesi gerekiyor.
 
Dünyanın büyük tarım şirketlerinin tekelleşmeye gitmesi piyasaları kolayca manüple etmelerine olanak sağlıyor.

Son olarak da dünya arz talep dengesini bozan diğer faktörleri de göz önünde bulundurmalıyız. Jeopolitik gelişmeler, Ukrayna - Rusya, komşularımızdaki iç karışıklık, Suriye- Irak, Afrika’daki ebola krizi ve yine Afrika’daki hükümet karşıtı örgütlerin, emtiaların hem arz hemde talep anlamında olumsuz etkisini görüyoruz.

Stokçuluk lisanslı depoculuk ile çözülür
 
Türk tarımının en büyük sorunlarından biri olan stokçuluk konusunda uyarılarda bulunan Önel şöyle devam etti: “Ülkemizde gündemde olan konuların başında stokçular gelir. Aslında bu sorunu çözmenin en iyi yolu tarım ürünlerinde lisanslı depoculuğa geçmektir. Böylece çiftçi hasadını yaptığı mahsülü rayiç bedelden satabilecek, hem de tarım ürünlerinde standart oluşturulabilecek. Çiftçinin hem kredi borcundan hem de ürünü sağlıklı bir şekilde muhafaza edemediğinden dolayı elindeki ürünü bir an önce satması gerekiyor. Çiftçilerimiz bu yüzden de istediği fiyattan satamıyor, Lisanslı depoculuk olur ise çiftçilerimize malını muhafaza edecek yer tahsil edilebilir. Ayrıca çiftçilerimiz lisanslı depolara verdikleri ürünleri karşılığında, aldıkları ürün senetler aracılığı ile bankalardan finansman sağlayabilirler.”
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
12.09.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: gıda, fiyat, stok
Link: Gıdada fiyat artışları sürebilir, stokçulara dikkat




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız