Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  Makarna »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre
 


Makarna ihracatında İtalya'yı solladık

Türkiye, makarna ihracatında AB ülkelerine yapılan hariç İtalya'nın önüne geçti.
 
KOCAELİ - Kota sorunu nedeniyle Avrupa Birliği'ne (AB) 20 bin tonun üzerinde satış yapamayan Türk makarna sektörü, bu pazar kapsam dışı bırakıldığında dünya makarna ihracatında İtalya'yı geride bıraktı.

TÜİK verilerinden derlenen bilgiye göre, 2012 yılında 357 milyon 850 bin dolar olan makarna ihracatı, 2013'te yüzde 38 artarak 494 milyon 260 bin dolara, 505 bin 613 ton olan ihraç miktarı da yüzde 37 artarak 693 bin 569 tona ulaştı.

Söz konusu dönemde, sektör ihracatında ilk sırayı, 461 milyon 350 bin dolar değerinde 643 bin 81 tonla pişirilmemiş yumurtasız makarna aldı.

Bu ürünü 447 bin dolarla doldurulmuş makarnalar, 151 bin dolarla pişirilmemiş, yumurta içeren makarnalar, 97 bin dolarla kuskus, 32 milyon 213 bin dolarla diğer makarna türleri takip etti.

Gaziantep, 172 milyon 964 bin dolarla sektör ihracatında ilk sırada yer alırken, İstanbul'dan 133 milyon 158 bin dolar, Mersin'den 61 milyon 118 bin dolar, Çankırı'dan 36 milyon 458 bin dolar, Konya'dan da 32 milyon 487 bin dolar ihracat yapıldı.

En fazla ihracat Benin'e

Geçen yıl en fazla ihracat 76 milyon 914 bin dolarla Benin'e yapıldı. Bu ülke Türkiye'den 76 milyon 859 bin dolarlık pişirilmemiş yumurtasız makarna, 54 bin dolarlık diğer makarnalardan satın aldı.

Benin'i 53 milyon 971 bin dolarla Angola, 34 milyon 582 bin dolarla Libya, 26 milyon 473 bin dolarla Irak, 23 milyon 654 bin dolarla Togo izledi.

Öte yandan, Türkiye geçen yıl 7,7 milyon dolarlık makarna ithal ederken, bunun 4,9 milyon dolarlık kısmını İtalya'dan aldı.

"150 ülkeye ihracat yapıyoruz"

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Bozkurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sektör olarak 2008 yılından bu yana ihracatlarını her yıl yüzde 20-30 oranında arttırdıklarını belirterek, gelecek yıllarda da bu artışların devam etmesini beklediklerini söyledi.

Dünya makarna ihracatında İtalya'nın arkasından ikinci sırada bulunduklarını anlatan Bozkurt, İtalya'yı değerlendirirken Avrupa Birliği (AB) hariç bakıldığında bu durumun değiştiğini kaydetti.

Bozkurt, İtalya'nın ihracatının büyük bir kısmının Avrupa Birliği'ne yapıldığına vurgu yaparak, "Kota sorunu nedeniyle biz o pazarda yokuz. Dolayısıyla Avrupa Birliği hariç baktığımızda dünyanın geri kalan kısmına İtalya'dan daha fazla ihracat yapıyoruz. İtalya'nın ihracatı 1,8 milyon ton. Bunun yaklaşık 1,3 milyon tonu AB'ye, diğeri dünyanın geri kalan kısmına. Dolayısıyla onlar dünyanın geri kalan kısmına 500 bin ton ihracat yaparken biz bugün 700 bin tona geldik. Onun dışında dünyanın her yerinde 150 ülkeye ihracat yapıyoruz" diye konuştu.

Bozkurt, makarna sektörünün 30 bin ton civarında da irmik ihracatı yaptığını dile getirerek, "İrmikle beraber sektör olarak ihracatta 500 milyon doları geçtik. 2023 vizyonuna koyduğumuz rakam 1 milyar dolardır. Bunu da yakalayacağımızdan eminiz" ifadesini kullandı.

"Kota konusunda Ekonomi Bakanlığının desteğini bekliyoruz"

Makarna ticaretinde Avrupa Birliği ile karşılıklı kota olduğuna dikkati çeken Bozkurt, şöyle devam etti:

"Bu kota konusunda da Ekonomi Bakanlığının desteğini bekliyoruz. Makarna 'İşlenmiş tarım ürünleri' diye bir başlığın altında. Bu başlığın altında bir sürü şey var. Bebek mamasından tutun, çikolataya kadar. Onlarla aynı kapsamda olduğumuz için AB ile ilgili birtakım sorunlar var. Biz de aynı şemsiyenin altında olduğumuz için bu konuda mağdur oluyoruz. Eğer bizi bu şemsiyenin altından çıkarır ayrı bir başlık altında değerlendirirlerse AB yetkilileri kotanın kaldırılması konusunda olmasa da arttırılması konusunda 'hayır' demiyorlar. Bu kota sorunu aşılırsa, İtalya'yı geçme şansımız doğabilir çünkü biz İtalya'dan daha rekabetçi ürün üretebiliyoruz. Zaten dünyanın geri kalan kısmına İtalya'dan fazla ihracat yapmamızın sebebi de bu."

"İtalyanlarla boy ölçüşecek kalitede makarna yapabiliyoruz"

Bozkurt, "İtalyanlarla boy ölçüşecek" kalitede makarna yapabildiklerini vurgulayarak, Avrupa Birliği kapısı açıldığında ilk sene olmasa da orta vadede İtalya'yı geçebileceklerini kaydetti.

Türkiye'nin makarnalık buğday üreticisi bir ülke olduğunu ama son yıllarda üretim konusunda sıkıntılar yaşandığını vurgulayan Bozkurt, şunları bildirdi:

"Makarnalık buğday üretimi artık talebi karşılayamıyor. O konuda da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın önderliğinde yapısal önlemler alınmasını bekliyoruz. Bizim artan ihracat hızımıza Türkiye'deki makarnalık buğday üretimi yetişemedi. O yüzden son 2 yılda makarna sektörü olarak ithalatçı olduk. Bu bizim önümüzdeki en büyük handikaplardan birisi. Buğdayda ithalatçı olduğunuzda dışarıya bağımlı oluyorsunuz. Dışarıdaki fiyat dalgalanmaları da sizi etkileyebiliyor. Dolayısıyla uzun yıllarda kazandığımız ihracat pazarlarını çok kolay kaybedebiliriz. Bu yüzden sürdürülebilir hammadde temini politikasına ihtiyacımız var." 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
14.02.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: makarna, ihracat, İtalya
Link: Makarna ihracatında İtalya'yı solladık




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız