Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  Restoranlar »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre
 


'Pilav üstü kuru'nun yıldızı parlayacak

Geçen yıl kuru fasulye ve pirinç fiyatlarındaki artış, karkas etle yarışır hale gelmiş, vatandaş en önemliyemeklerinden ‘az kuru az pilav’a bir süreliğine vedaetmişti... Ancak bu yıl kuru fasulye rekoltesinde önemli bir yükseliş yaşanması bekleniyor.

İSTANBUL -Geçen yıl Arjantin’de yaşanan kuraklık, Çin’deki aşırı yağışlar ve Türkiye’de üretim seviyesinin düşmesi nedeniyle kuru fasulye fiyatları yüzde 59 artmış, zamlarla kilogramı 10-12 lira olan kuru fasulye, ortalama kilogram fiyatı 16 lira olan karkas ete yaklaşmıştı. Ancak bu yıl kuru fasulye rekoltesinde önemli bir yükseliş yaşanması bekleniyor.

Fiyatlar daha da düşecek

Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, “Fasulye para ettiği için çiftçi bu yıl fasulye ekti. Şu an toptanda kilosu 4 TL’ye kadar geriledi. Önümüzdeki süreçte hala bir düşüş bekleniyor. Fiyatların en az yüzde 30-40 daha düşmesini bekliyorum” dedi. Diğer bölgelerdeki ürünlerin de hasat edilmesinin beklendiğini söyleyen Reis, “Yeni mahsul Niğde’de döküldü. Sonra Nevşehir Derinkuyu son olarak da Konya. Geçen yıla oranla rekoltede artış var. Ancak bu fiyatlar daha da düşerse çiftçimiz gelecek yıl ekmeyebilir. Bu yıl fasulyeyi sofralarımızda bol bol göreceğiz “ İfadelerini kullandı.

“Pirinç fiyatları da düşüyor”

Kuru fasulye ve pirinç fiyatlarının dünya üzerinde çok değişmediğine dikkat çeken Mehmet Reis, “Pirinçte ise bu yıl geç ekim oldu. Bu geç ekimden dolayı da harman ileri bir tarihe ertelendi. Eylül’ün 15’inde Trakya Bölgesi’nden mahsul gelecek. Pirinç fiyatlarında da düşüş başladı. Şu an yüzde 20’lik bir düşüş var. Yüzde 10’luk bir düşüş daha bekliyoruz” diye konuştu. Dünyada hububat ve bakliyat ürünlerine yatırım aracı olarak bakılmaya başlandığını ifade eden Reis şu ifadeleri kullandı: “Çin’in tarım ürünlerinden uzaklaşması fiyatları yukarı doğru çıkardı. Hindistan ve Pakistan’da tüketim alışkanlıklarının değişti. Önümüzdeki 10 yıl içinde başta kuraklık olmak üzere yaşanan savaşlar nedeniyle fiyatlar hep artacak. Türkiye’nin planlamalarını çok iyi yapması gerekiyor. Küresel iklim değişikliğine adapte olacak düzenlemeler yapmamız gerekiyor. Kuraklığa dayanaklı tohumlara sahip çıkmamız gerekiyor. Yerüstü ve yeraltı sularını hesaplı kullanmalıyız. Bitki deseni çeşitliliğini artırmamız gerekiyor.”
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
05.09.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler:  kuru fasulye, reis, gıda, Mehmet Reis, pirinç
Link: 'Pilav üstü kuru'nun yıldızı parlayacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız