Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  Seminer,Kongre »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre
 


"Sürdürülebilir gıdada önemli mesafe katettik"

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, sürdürülebilir gıda sistemlerinde Türkiye'nin önemli mesafeler katettiğini söyledi.

CEZAYİR - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, başkent Cezayir'de düzenlenen Milletlerarası Akdeniz Yüksek Zirai Etütler Merkezi'nin (MAYZEM) 10. Gıda ve Balıkçılık Bakanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmasında, sürdürülebilir gıda sistemlerinin önemine değinerek, Türkiye'nin bu konuda önemli mesafeler katettiğini belirtti.

Toplantının düzenlenmesinde, Cezayir Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanı Abdulvehhab Nuri'ye ve MAYZEM Sekretaryasına sağladıkları katkılardan dolayı teşekkür ederek sözlerine başlayan Bakan Eker, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 5'ine yakın bir kısmının MAYZEM üyesi ülkelerde yaşadığını ifade etti.

Üye ülkelerin tarımsal üretimlerinin Dünya Bankası verilerine göre yıllık 300 milyar dolar olduğunu aktaran Eker, "Gelecekte kuraklık ve küresel ısınma Akdeniz Bölgesi için problem oluşturabilir. Akdeniz havzasında bulunan su kaynakları kısıtlı ve düzensiz. Bu riskler nedeniyle bölgedeki su kaynaklarının korunması ve etkin kullanılması, her zamankinden daha fazla önem kazanıyor" dedi.

Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı

Toplantının konusu olan "Sürdürülebilir Gıda Sistemleri"nin, özel sektörü de yakından ilgilendirdiğini belirten Bakan Eker, sürdürülebilir gıda sistemlerinin, doğal kaynakların etkin ve verimli kullanımının yanısıra sürdürülebilir beslenme, gıda kaybı, geri dönüşüm, çevre dostu üretim uygulamaları gibi pek çok diğer unsuru da kapsadığını belirtti.

Konuşmasında sürdürülebilir gıda güvenliği için Türkiye olarak çeşitli politikalar uyguladıklarını vurgulayan Eker, bu politikaların başında üretimde kalite ve verimliliğin artırılması, kırsal kalkınmanın, küçük işletmelerin desteklenmesi ve israfla mücadelenin geldiğini kaydetti.

Küresel ısınma ve iklim değişikliklerinin tarım sektörüne olası olumsuz etkilerini en aza indirerek amacıyla, Türkiye Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı hazırladıklarını dile getiren Eker, bunun yanısıra kuraklığa dayanıklı tohum çeşidi geliştirmek için de çalışmaların sürdürüldüğü bilgisini verdi.

"Tarım danışmanlığı sistemi ile 10 bin Tarım Danışmanı istihdam ettik"

Özellikle küçük çaptaki üretimin gıda arz zincirine dahil olabilmesi için işleme, depolama ve pazara ulaşım faaliyetleri desteklediklerini söyleyen Bakan Eker, "Tarım danışmanlığı sistemi ile ülkemizin en ücra yerlerinde bile yayım hizmeti sunuyoruz. Kırsalda ve köylerde çalışmak üzere 10 bin Tarım Danışmanı istihdam ettik" diye konuştu.

Bakan Eker, hem yerli gıda kaynaklarının hem de nesli tehlikede olan türlerin korunması amacıyla gerekli önlemleri aldıklarını belirterek, bu kapsamda kapasite açısından dünyanın 3. büyük Tohum Gen Bankası'nı kurduklarını dile getirdi.

"Son 10 yılda tarımsal hasılamızı üçe katladık"

Son 10 yılda bir stratejik plan hazırladıklarını ve yeni politikalar uyguladıklarını söyleyen Bakan Eker, şunları kaydetti:

"Bütün bu çalışmalarımız sonucunda, Türkiye, tarımsal hasılasını üçe katladı. Gıda güvenliğini büyük ölçüde sağladık. 2013 yılında ülkemizde Cumhuriyet tarihinin en yüksek buğday, mısır ve çeltik üretim miktarlarına ulaştık. 2012 verilerine göre ülkemiz yaklaşık 63 milyar dolarlık tarımsal hasılaya sahip olarak dünyada 7., Avrupa'da ise 1. sıraya yükseldi."

"MAYZEM üyesi ülkelerle tarımsal işbirliği yapmaya hazırız"

MAYZEM ülkeleri olarak Tarım Bakanları düzeyinde 9 toplantı düzenlendiklerini vurgulayan Bakan Eker, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şu an 10. toplantıyı gerçekleştiriyoruz. Her bir toplantı sonrasında da bir dizi tavsiye kararı alındı. Tavsiye kararlarının uygulamaya konmasındaki en somut adımlardan birisi, MAYZEM bünyesinde bir Tarımsal Piyasalar Bilgi Sistemi (MED-AMİN) kurulması olmuştur. MAYZEM'in faaliyetlerinin iklim değişikliği, kuraklık, tuzlanma, toprak bozulması, su kıtlığı, biyoçeşitliliğin azalması ve fiyat dalgalanmalarının yanında gıda, enerji ve su güvenliği gibi olası yeni tehditler göz önünde bulundurularak, yeniden düzenlenmesine ihtiyaç bulunmaktadır."

EXPO 2016'nın "Çiçek ve Çocuk" temasıyla Antalya'da düzenleneceğini ve etkinliğe yaklaşık 100 ülke ve 30 uluslararası kuruluştan 8 milyondan fazla kişinin katılımını beklediklerini ifade eden Eker, davetiyelerin resmi kanallardan üye ülkelerin Bakanlıklarına gönderildiğini söyledi.

Eker, konuşmasının sonunda MAYZEM üyesi ülkelerle tarım alanında işbirliği yapmaya hazır olduklarını vurgulayarak tüm katılımcılara teşekkür etti. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
07.02.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Sürdürülebilir gıdada, önemli mesafe katettik, Mehdi eker, gıda, sürdürülebilirlik
Link: 'Sürdürülebilir gıdada önemli mesafe katettik'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız