Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  Toptancı, Bakkal »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre
ucz IcerikbannerUrl

Mahalle bakkallarını UCZ kapatıyor


Geçen yıl kurulan ve bu yıl mart başında 860 şubeye ulaşan UCZ, ara sokaklarda büyük marketlere giden yolları kapatmaya başladı.




İSTANBUL - Türkiye'nin 90'lı yılların ortalarında tanıştığı indirim market kavramı (discount), BİM'in ardından geçtiğimiz yıl Yıldız Holding'e satılan Migros'un Şok'u, A.101 ve Sabancı'nın DiaSa'sı ile büyüdü. Şimdi discount market kavramı UCZ ile çok daha ileri bir noktaya taşındı. Öyle ki geçtiğimiz yıl açıldığı nisan ayından bu yana kadar 860 şubeye ulaşan zincirin hedefi 2013 sonuna kadar 2 bin şube ve 3 binden fazla istihdam. Bu rakamlar discount market sektöründe bir rekor. Market bu amaçla çok hızlı bir büyüme stratejisi izliyor. Öyle ki yeni bir şubenin açılmadığı bir gün yok.

2015'te 5 bin mağaza hedefi
 
Marketin açılma hikayesi ise hayli ilginç. BİM ve A-101 kurucu ortaklarından Mehmet Fatih Saraç çok yakın dostu Ciner Grubu patronu Turgay Ciner'e projesinden bahseder. Turgay Ciner çok beğenir ve öyle yılda 50-60 şube ile değil binler ile işe başlamayı teklif eder. Bu şekilde gelecek vaad eden şirketin rakiplerinin de önünü kapatmak ister. Sonradan ünlü reklamcı Yiğit Şardan'ında gruba katılması ile şirketin 2015 hedefleri de belirlenir. Projeye göre UCZ 2015'te sadece İstanbul'da 5 bin mağazaya ulaşacak, ileriki dönemde ise büyük şehirlerde de farklı şirketlerin çatısı altında yayılacak. UZC'de şu anda Turgay Ciner'in yüzde 80 ve Mehmet Fatih Saraç ile Yiğit Şardan'ın da yüzde 10'ar payları bulunuyor.

Depo ve lojistik masrafı yok
BİM ve A 101'in kurucu ortaklarından olan Fatih Saraç'ın planına göre UCZ, ana caddelerde Carrefour'lar, Migroslar ve Realler'e giden yolu kapayan BİM ve A-101 gibi discount marketlere giden yolları kapatacak. Bu strateji ile hareket eden şirket ara sokaklarda hızla çoğalıyor. UCZ bugün 860 şubeye ulaşmış vaziyette.

İstanbul'da hedef 3 bin kişiye 1 UCZ

Aldığımız bilgiye göre Fatih Saraç sektördeki tecrübesi ile discount alanındaki eksikliği görmüş ve ara sokaklara girerek büyük marketlere giden yolları kapatmak istemiş. Ürün gamı ise oldukça sınırlı olmasına rağmen stratejik öneme sahip. Zira BİM, A-101 gibi discount marketlerin cirolarının yüzde 80'ini oluşturan 350 ürün ile sektöre giren UCZ, ürünlerini direkt teslim alarak depo ve lojistik masrafını da sıfıra indirmiş. Daha çok ara sokaklarda bakkal şeklinde yapılanan fakat bakkaldan daha ucuz ve sadece 350 ürün ile hizmet veren UCZ, 1 Nisan'da 1000'inci mağazaya ulaşacak. Bu şekilde her yıl bin 500 mağaza açmayı hedefleyen zincir İstanbul'da 3 bin kişiye 1 UCZ düşene kadar açılışlara devam edecek.

860 mağazanın yüzde 5'i 'devşirme'

UCZ izlediği politika ile büyük marketler ve discaunt marketlere giden yolları kapatırken bir yandan da mahalle bakkallarının yerini almaya başladı. Bakkallardan daha ucuz ve daha az ürünler ile hizmet veren zincir, mahalle bakkallarını da devralmaya başladı. Aldığımız bilgilere göre şu ana kadar açılan mağazaların yüzde 5'i bakkalların devralınması ile açıldı. Şirket buna devşirme adı veriyor. UCZ, İstanbul sonrasında diğer büyük şehirlerde de yapılanmayı değerlendiriyor. Şu an için tartışma aşamasında olan plana göre İstanbul'da İstanbul UCZ diye yapılanan şirket, İzmir'de İzmir UCZ, Ankara'da da Ankara UCZ diye yapılanacak. Stratejiye göre bin şubenin açılabileceği lokasyonlar değerlendirilecek. Bu şekilde Ankara, İzmir, Gaziantep, Bursa gibi büyük şehirlerde yol haritasında bulunuyor. Şirkete son zamanlarda ortaklık, satın alma teklifleri geldiği belirtilirken, UCZ'nin şu anda sadece büyümeye odaklandığı, ileriki dönemde halka açılmanın da planlar dahilinde olduğu belirtiliyor.


Semt pazarlarına da TIR'la girecek
 
Mağaza başına 2.5 kişi istihdam eden şirketin sadece mağazalarında çalışan kişi sayısı 2 bin 150'ye ulaştı. Genel merkez ve bölge ofisleri ile birlikte bu sayı 2 bin 600'ü geçti. Yılsonuna kadar ise açılacak bin 140 mağaza ile birlikte toplam istihdam 5 bini geçecek. 2015'te sadece mağazalarda istihdam edilen kişi sayısı 12 bin 500'e çıkacak. Günde şube başına 120 adet fişin kesildiği mağazanın önümüzdeki yıl yatırımları amorti edeceği ve kara geçeceği belirtiliyor. Bu amaçla farklı pazarlama teknikleri de geliştiren zincir, yakın zamanda semt pazarlarına da inecek. Bunun için şimdilik 15 adet TIR kiralayan UCZ, TIR'lar ile gezerek pazarlarda da satış gerçekleştirecek.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
13.03.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Mahalle bakkallarını UCZ kapatıyor
Link: Mahalle bakkallarını UCZ kapatıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız