Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  Toptancı, Bakkal »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre
konya şeker IcerikbannerUrl


Konya Şeker Gıda’nın En Büyükleri Arasında

KONYA (İHA) - Capital Dergisi’nin 16 yıldır düzenli olarak gerçekleştirdiği Türkiye’nin en büyük 500 şirketi araştırmasında, Konya Şeker 2011 yılına göre 16 sıra birden yükselerek listeye 84’üncü sıradan girdi.
 
Sıralamaya giren 500 şirketin toplam ciroları 2011 yılına göre 2012’de nominal olarak ortalama yüzde 9,7 artarken, Konya Şeker 2011 yılına göre cirosunu yüzde 21,1 oranında arttırarak 500 özel şirket içinde ortalamaya göre ciro artışında iki kattan fazla bir performans sergiledi. 2011 yılına göre 2012’de cirosunu yüzde 21,1 arttıran Konya Şeker bu performansıyla ilk 100’de ciro artışı en yüksek olan 28’nci şirket olurken, 500 büyük şirketten 111’inin cirosu bir önceki yıla göre azaldı. Konya Şeker’in 1 milyar 478 milyon 99 bin TL ciro ile 84’ncü sıradan girdiği listeye, Konya’dan iki şirket daha girdi. Gıda ve içecek sektöründe faaliyet gösteren Türkiye’nin en büyük 70 şirketi içinde 29 şirket İstanbul merkezli şirketlerden oluşurken bu sektörde faaliyet gösteren en büyük 10 şirketten biri de Konya Şeker oldu. Gıda ve içecek sektöründe faaliyet gösteren şirketler içinde ciro sıralamasında 10’ncu sırada olan Konya Şeker, bu 70 şirket arasında karlılıkta 4’ncü, toplam aktif ve öz sermayede ise 5’nci sırada yer aldı.
 
Capital’in yaptığı araştırma ile ilgili bir değerlendirme yapan Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, “16 yılda bu listeye 1.450 şirket girmiş. Bunlardan bir kısmının adı daha sonra hiç duyulmamış. Listede kalıcı olan şirket sayısı 100’ü bile bulmuyor. Önemli olan bu listelerde kalıcı olmak. Onun da yolu belli, sürdürülebilir ve sürekli bir büyümeye sahip olacaksınız. Konya Şeker’in ekonominin nabzını tutan her araştırmada öne çıkmasını ve her araştırmada sıralamada ilerlemesini, büyükler arasındaki yerini sağlamlaştırmasını sağlayan temel sebep hedeflerini akılla ve ekonominin gerçekleriyle örtüştürmesidir” dedi.
 
Konya Şeker’in son yıllarda iş dünyasına yönelik yapılan her araştırmada öne çıkmasının tarım sektörü ve üretici açısından anlamının büyük olduğunu vurgulayan Konuk, “Türkiye’de her yıl ekonominin nabzını tutan, ekonomimizin fotoğrafını çeken ciddi araştırmalar yapılıyor. Bunlardan biri de Capital’in yaptığı araştırma. Bu araştırmalar okuyabilenler için çok büyük anlam ifade ediyor. Mesela Türkiye’de ilk 100 içinde yer alan tek kooperatif şirketi Konya Şeker’den ibaret, ilk yüzde tarım sektörü, çiftçi sadece Konya Şeker ile temsil ediliyor. Biz tarım sektörünün, ülke kooperatifçiliğinin iddiasını da temsil ediyoruz. Devler arasında kendimize yer açarak ve açtığımız yeri muhafaza ederek, daha ileri noktalara taşıyarak üretici ortaklarımızın pastadan daha çok pay almasını sağlıyoruz. Konya Şeker bu listede bugün için sadece tek bir şirketi ve tek bir faaliyet alanıyla yer alıyor. Ancak Konya Şeker bu listelerde inşallah önümüzdeki yıllarda kardeş şirketleriyle de yer alacak. Bizim için bu istatistiklerin anlamı bambaşka. Biz bizimle birlikte büyüyen on binlerce üreticiyi temsil ediyoruz ve o on binlerin ekonomik mücadelede ulaştığı seviyeyi buradan net olarak görüyoruz. Biz Konya Şeker olarak gelecek planlamamızı yaparken iki sektörün öneminin artacağı tespitinden hareketle uzun vadeli stratejik bir planlama yaptık. Bu planlamanın odağında yer alan iki sektörden biri gıda, diğeri de enerji idi. Bu stratejik planlamanın Konya Şeker ve üretici ortaklarımız açısından önemini Capital’in yaptığı araştırma bir kez daha ortaya koydu. Gıda bizim zaten asli uğraşımız ve dünyadaki öneminin gittikçe arttığını artık söylemeye bile gerek yok. Gıdanın önemi arttıkça gıda şirketlerinin, gıda markalarının da büyüyeceği bir gerçektir. Yapılan araştırma, bizim açımızdan enerji sektörüne attığımız adımın isabetini bir kez daha teyit ediyor. 2010 yılı verilerine göre 2011’de açıklanan araştırmada ilk 500’deki enerji şirketlerinin payı yüzde 16,9’muş, bu oran 2011’de yüzde 17,4’e, 2012’de ise yüzde 20,3’e çıkmış. Yani hızlı büyüyen şirketler ağırlıklı olarak enerji şirketleri olmuş. Onlar ekonomiden daha çok pay almış. Konya Şeker’de doğru bir strateji ve doğru bir tercihle gıdadan sonra en iyi bildiği iş olan enerji sektörüne adım attı. Elektrik üretme konusundaki 60 yıllık tecrübesini ticarileştirmeye karar verdi ve hem Çumra’da bir termik santral kurdu hem de elektrik özelleştirmesinde Kangal Termik Santralini alarak sektöre büyük oyuncu olarak dahil oldu. Yani yükselen iki sektörün etkin ve etkili aktörü haline geldi. Bu yükselen iki sektörden birinde, gıdada zaten Türkiye’nin en büyükleri arasında yer alan Konya Şeker, enerji sektöründe de yakalayacağı ivmeyle yeni bir sinerji oluşturacak ve büyümesini daha büyük adımlarla sürdürecek. Bizim hedefimiz dünyada sıralamaya girmek. Dünya’da gıdanın şeref kürsüsüne çıkmak” şeklinde konuştu.
 
 

Ekleme Tarihi
14.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Konya Şeker Gıda’nın En Büyükleri Arasında
Link: Konya Şeker Gıda’nın En Büyükleri Arasında




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız