Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  Toptancı, Bakkal »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre
 IcerikbannerUrl


Organik bakkallar süpermarkete karşı

Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, organik ürün satan bakkal ve manavların kurulmasını teşvik edeceklerini belirterek, “Halk güvenli gıda istiyor. Bunu sağlamak bizim görevimiz. Önümüzdeki dönemde bakkal amcalar organik ürün satacak” dedi.

Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, organik ve güvenilir gıda konusunun önümüzdeki dönemde Türkiye’nin gündeminde olacağını belirterek, “İstanbul’un Anadolu yakasında ilk organik pazarı açan biziz. Şimdi de organik ürün satan bakkal ve manavları teşvik edeceğiz. Her mahalleye bir tane organik bakkal kuracağız” dedi.
 
Yerel yönetimlerin en önemli görevlerinden birinin halk sağlığını korumak ve insanların güvenilir gıdaya ulaşmalarını sağlamak olduğunu söyleyen Öz, şöyle konuştu:
 
“Kartal bu konuda şanslı. Biz bu konuda Anadolu yakasında ilk organik pazarı kuran belediyeyiz. Aynı zamanda ben de çiftçiyim, katkı maddesiz ürünün ne olduğunu, organik ürünün ne olduğunu bilirim.
 
‘Bakkalları yaşatmalıyız’
 
Organik bakkal ve manavların sayısının artması lazım. Bakkal amcaların yok olmak üzere olduğunu yıllar önce Ferhan Şensoy, ‘Kahraman Bakkal Süpermarkete Karşı’ oyununda dile getirmiş ve uyarısını yapmıştı. Bakkal amca günümüze geldiğimizde organik ürün sergileyen bir yer olarak yeniden tasarlanmalı. Marketler bu işi çok ticari anlamda kullandıkları için, marketlerin bunu yapabileceğini zannetmiyorum. Bakkaları yaşatmak için ‘organik bakkal’ formülünü işletmemiz lazım.”
 
Organik ve güvenilir gıdaları etkin denetim ve tahlil sonucunda halka ulaştırdıklarını belirten Öz, şöyle konuştu:
 
‘Kontroller çok sıkı’
 
“5393 sayılı belediye yasasının 14 ve 15’inci maddeleri bize, halkın mutluluğunu sağlamak için her türlü yetkiyi veriyor. Herşeyin içine güvenli gıda da giriyor. Türkiye 5-10 yıl öncesi gibi değil. Halkın duyarlılığı artıyor. Organik pazarı ilk başlatan Şişli’dir, Anadolu yakasında da ilk açan biziz. Bu pazarlar içinde en çok satış yapan Kartal pazarıdır. Bizim kontrollerimiz sıkıdır. Halkın güvenli gıdaya ulaşmasında taviz vermiyoruz. Katkı maddesi bulduğumuz an o pazarcının ürününü pazara sokmuyoruz. Bu kontrol mekanizmasını sıkı tutarsak organik bakkal amcamızı çok rahatlıkla çalıştırabiliriz. Her mahallede bir tane ile başlasak, bu işin tutacağına inanıyorum.”


ALTINOK ÖZ KİMDİR?

Altınok Öz, 1951’de Nevşehir’de doğdu. İlköğrenimini Sapanca ve Çorum’da tamamlayan Öz, 1975’te Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. İlk görev yeri Gülşehir’den sonra Bingöl Verem Savaş Dispanseri Baştabipliği ve Bingöl Sağlık Müdürlüğü yaptı. Daha sonra sırayla Nevşehir, S.S.K. Erzincan Hastanesi’nde Genel Cerrahi Uzmanı ve Baştabip olarak görevine devam eden Altınok Öz, Anamur ve son olarak da Kartal’da emekliliğine dek görevini sürdürdü.
 
1987’den 2008’e kadar Kartal Devlet Hastanesi ve S.S.K. Kartal Hastanesi’nde çalıştı. 1996 ve 2001’de S.S.K. Kartal Hastanesi’nde iki dönem baştabiplik yaptı.
 
1969-1975 yılları arasında CHP Ankara Merkez İlçe Gençlik Kolları ve Sosyal Demokrasi Dernekleri Federasyonu (SDDF) üyesi olarak siyasi çalışmalarda bulunan Öz, demokratik kitle örgütlerinde üye ve yönetici olarak görev yaptı.
 
Kartal ve civarındaki hurdacıları, Marmara Geri Dönüşümcüler Toplu İş Yeri Yapı Kooperatifi çatısı altında biraraya getiren Öz, 2004’ten itibaren de Hırka Dağı’nda (Nevşehir) ceviz ve badem üretiyor. Öz, şehircilik alanında yurtiçi ve yurtdışında çeşitli incelemelerde bulundu. Öz, evli ve 1 kız çocuğu babası.

‘Kurtuluş Apartmanı kentsel dönüşümde simge olacak’

Kartal’da değişim ve dönüşüme, belediye kadroları olarak çok büyük destek ve önem verdiklerini kaydeden Altınok Öz, dönüşüm çalışmalarının, “yerinde dönüşüm”, “deprem dönüşümü” ve “kentsel dönüşüm” başlıkları altında üç koldan ilerlediğini söyledi. Öz, şöyle konuştu:
 
“Dönüşümde bilgi birikimi ve uygulama olarak en iyilerden biriyiz. 2009’dan beri bu konuda toplantı yapıyoruz. Kentin rantını kentliye sunuyoruz. Halk da bunu bildiği için o güven duygusu halkta var. Onlar bize biz onlara yardımcı oluyoruz. Kentin hızla değişim ve dönüşümünü sağlıyoruz.”
 
‘Örnek bir çalışma’
 
“Deprem dönüşümü” kapsamında yıkılıp yeniden inşa edilecek Kurtuluş Apartmanı’ndaki hafriyat çalışmalarını yerinde denetleyen Başkan Öz, “Kurtuluş Apartmanı dönüşümün en önemli simgesidir ve bir model olacaktır” dedi. Öz, şunları söyledi:
 
“Kurtuluş Apartmanı 20 daireli bir apartmandı. Biraz geniş yapmışlar, imar, iskana uygun değildi. Ancak kat artışıyla dönüşebilirdi. 140 metrekare yerine 100 veya 120 metrekareye razı olsalar 24 daireye çıkarlar ve o 4 daireyi satıp maliyeti karşılayabilirlerdi. Ama öyle yapmadılar, 20 daireye razı oldular. Apartman bitince yine herkes kendi dairesinde oturacak, 1 numara 1’de, 5 numara 5’te... Hepsi banka kredisi aldı. İçlerinden birisi de müteahhit olduğu için işin yükleniciliği de o aldı. Kendi kendilerine dönüşüyorlar. Yasal metrekaresinde oturmak şartıyla evlerini yapıyorlar. Buradaki 20 daire sahibini, ortak akılla dönüşümü sağladıkları için kutlamak lazım. Bizim, Deprem Dönüşüm ve Yapı Kontrol Müdürlüğü’nden fikir almışlar. 100’er bin lira kredi çekmişler. Faizin yarısını devlet ödüyor, kredi ödemesi iki yıl sonra başlıyor.”

‘Deprem dönüşüm sayacı’
 
Kartal Belediyesi’nin internet sitesinin sol üst köşesinde deprem dönüşümüne giren kişilerin sayısını yayımladıklarını söyleyen Öz, şöyle konuştu:
 
“Bu sayı, evi deprem dönüşümüne girdiği için evini boşaltan kişilerin sayısı. Biz buna bir anlamda bugün itibariyle kurtardığımız hayat sayısı diyoruz. Deprem dönüşümü çalışmaları nedeniyle, yenisi yapılana kadar evlerini boşaltan kaç kişi vara bu sayaçtan izlenebiliyor. Hasarlı binayı terkettikleri için kendilerini kurtarmış oluyorlar. 15 Mart 2014 itibariyle, risk altındaki binalardan boşalttığımız insan sayısı 10 bin 396 kişi oldu.


‘Tekel arazisi için arkeolog kararı yetmez’


Altınok Öz, Dragos'ta 296 dönümlük Tekel arazisinde yapılan kazılarda, dördüncü ve altıncı yüzyıllara ait kilise ve hamam bulunduğunu, buna karşın Anıtlar Kurulu'nun eser bulunan araziye komşu parselde inşaat yapılmasına izin verdiğini hatırlatarak, şunları söyledi:
 
"Anıtlar Kurulu inşaat izni verirken, (inşaat çalışmalarında arkeoloğa gerek) yok diye de bir karar almıştı. Milliyet bunu sayfalarına taşıyınca Koruma Kurulu önceki kararını değiştirdi ve inşaatta arkeolog bulundurulması gerektiğini açıkladı. Ancak bu da yeterli olmaz. Çünkü Anıtlar Kurulu sadece, bizim tarihi eser bulduğumuz 150 metrekarelik yeri sit ilan etti. Oysa biz georadar yaptığımız araştırmada, sit alanı ilan edilen 150 metrekarelik parselin bitişiğindeki komşu parselde de tarihi eser kalıntısı tespit ettik. Arazide detaylı bir araştırma yapılmalı ve tarihi kalıntıların olduğu parsellerin tamamı sit alanı ilan edilmeli."

Nazım hem şiirini yazdı hem de portresini yaptı

Kartal'da daha önce afet deposu olarak kullanılan yere Kurtuluş Savaşı kahramanlarından Kartallı Kazım'ın anısına bir park yaptıklarını belirten Altınok Öz, şunları söyledi:
 
"Parkın ortasına da Kartallı Kazım'ın heykelini diktik. Kartallı Kazım, Nazım Hikmet'in Kuvvayi Milliye Destanı'nda şirini yazdığı bir kahraman. Nazım, Kartallı Kazım'ı anlattığı bölümü, (kavga bittiği zaman / ne çiftlik sahibi oldu, ne apartman. / kavgadan önce Kartal'da bahçıvandı, / kavgadan sonra Kartal'da bahçıvan...) diye bitirir. Kurtuluş Savaşı sırasında Anadolu'ya giden silahları İngilizlere ihbar eden birisini yok etme görevi Kartallı Kazım'a verilmişti, onu yapmıştır."
 
Kartallı Kazım'ın savaştan sonra Kartal'a bağlı olan Yayalar köyünde yaşadığını, asıl adının İbrahim Göleber olduğunu anlatan Öz, şöyle konuştu:
 
"Çocuklarını bulduk, dört çocuğu var. Mezarını bulduk, her yıl 1 Kasım'da mezarı başında anıyoruz. Kurtuluş Savaşı'ndan sonra bir suç nedeniyle cezaevine düşüyor. Bursa Cezaevi'nde Nazım'la birlikte yatıyorlar.
 
Nazım onun yağlıboya portresini yapıyor. Resimle birlikte cezaevinden çıkmış. Aile, resmi bize vermek istedi. 'CHP Müzesi'ne verir misiniz' diye sorduk, kabul ettiler ve parkın açılışında portreyi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na sunduk. Genel başkanımızın odasına girince misafirlerini karşılarken arkasında görülen resim, Nazım'ın yaptığı Kartallı Kazım'ın resmidir."

‘300 bin metrekare park var, daha da yapacağız’

Altınok Öz, 2009 yılında göreve başladıklarında Kartal'da 144 bin metrekare park olduğunu, şimdi ise toplam park alanı büyüklüğünün 300 bin metrekareye yaklaştığını belirterek, şöyle konuştu:
 
"Kartal'da kişi başına düşen ortalama park alanı 4.9 metrekare. Batı standardı, 10 metrekaredir. Bu nedenle park yapmaya devam edeceğiz. Yaptığımız anketlerde halk park istiyor. Bizim kültürümüzde meydanlar vardır. Parklar halkın sosyal hayata katılmasını sağlıyor ve çocuklarımızın bilgisayar başında yalnızlaşmalarının önüne geçiyor. Parklarımızı toplanma yeri olarak da planlıyoruz ve güneş enerjisiyle aydınlatıyoruz."
 
Bir bölümü hizmete giren Mehmet Ali Büklü Parkı'nın yanındaki boş parsele kay-kay pisti kuracaklarını kaydeden Öz, şunları söyledi:
 
"Parklara yaptığımız sahalarda kesinlikle suni çim kullanmıyoruz. Orijinal çim kullanıyoruz ki çocuklarımız sakatlanmasın. Parklarımızı yerli ve yabancı heykel sanatçılarının eserleriyle donatıyoruz. Cevizli, Orhantepe, Esentepe ve Atalar mahallelerinin birleştiği 20 dönümlük alana Ceviz Parkı yapıyoruz. Altında otopark, üstünde kapalı pazar yeri olacak. İçinde yüzme havuzu, koşu alanı, seyir terası, amfitiyatro, belediye hizmet alanları, lokanta, kafe ve gezinti alanları olacak."

‘Her parkın yanına kreş, engellilere engel yok’

Anneleri rahat ettirmek için kreş sayısını artırdıklarını kaydeden Altınok Öz, şunları söyledi:
"2009'da 1 tane kreş vardı, şimdi 11 tane oldu. Hedefimiz her mahalleye bir tane açmak. Büyük parkların yanına mutlaka kreş yapıyoruz.
 
Çalışan annelerin, hatta çalışmayan annelerin sosyal hayata katılması için kreşe çok büyük ihtiyaç var. Engellilerin hayatını kolaylaştırmak için çalıştıklarını belirten Öz, "Engelli araçları için akü şarj istasyonları kuruyoruz. Burada akülerini şarj ediyorlar. Böylece, 'Şarjım bitiyor, nasıl döneceğim' kaygısı yaşamıyorlar. Bütün bu çalışmalar bizim 'engellilere engel yok' sloganımızın bir ürünüdür."
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
17.03.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Organik bakkal, süpermarket
Link: Organik bakkallar süpermarkete karşı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız