Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  Marketler, Haller »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre
 IcerikbannerUrl


Dev bir market zinciri daha geliyor

Türkiye'de 4 bin 395 şube ile indirimli marketler zincirinin lideri olan BİM, yeni bir atak yapmaya hazırlanıyor. BİM yönetimi, File markası altında yeni bir zincir kurmak için İcra Kurulu'na yetki verdi. Türkiye'de halihazırda indirimli marketler sektöründe zincir olarak faaliyet gösteren 13 bine yakın şube bulunduğu tahmin ediliyor.

Konuyla ilgili olarak BİM'den yapılan açıklamaya göre, FİLE markası altında yeni bir perakende modelinin tasarlanması, denenmesi ve gerektiğinde uygulamaya geçirilmesi için şirketin İcra Kurulu'na yetki verildi.

Açıklamada, şirketin Yönetim Kurulu'nun 10 Eylül 2014 tarihinde perakende sektöründe faaliyet gösteren şirketin mevcut modelinin yanı sıra farklı bir modelin uygulanabilirliği hususunda yapılan araştırma çalışmasını değerlendirdiği aktarılarak, "Nihayetinde FİLE markası altında yeni bir perakende modelinin tasarlanması, denenmesi ve gerektiğinde uygulamaya geçirilmesi için tüm çalışmaları yapmak üzere şirketin İcra Kurulu'nun yetkilendirilmesine karar verilmiştir" denildi.





İNDİRİMLİ MARKETLER ZİNCİRİNİN ÖNCÜSÜ
 
BİM, 'discount market' olarak bilinen indirimli market zincirinin Türkiye'deki öncüsü konumunda bulunuyor. 1995 yılında 21 şube ile faaliyete geçen firma 2013 yılı sonunda 4 bin şubeyi geçti. Şirketin halihazırda 4 bin 395 şubesi bulunuyor. BİM'in Türkiye'nin yanında Mısır ve Fas'ta da şubeleri bulunuyor.

Yüzde 69'u halka açık olan şirketin diğer büyük ortağı ise Topbaş Ailesi.

SEKTÖRE ÜLKER DAMGASI
 
İndirimli marketler sektörü son yıllarda Türkiye'de hızla gelişen bir sektör. Bu sektörde faaliyet gösteren zincirlerin toplam şube sayısının 13 bine yaklaştığı tahmin ediliyor.





Sektöre ilk giren firma olan BİM'in ardından Migros da Şok markasıyla bu sektöre girmiş ve hızla büyümüştü. 2011 yılında ise 1200 şubesiyle Şok'u 600 milyon liraya Ülker Grubu'na satarak sektörden çekildi.

Ülker sektöre Şok ile girmesinin ardından sektörün bir diğer büyük oyuncusu DiaSA'yı da satın aldı. İspanyol Dia ile Sabancı topluluğunun ortak markası olan Diasa 1222 şubesiyle geçen yıl 129 milyon TL karşılığında Ülker'e satıldı. Daha sonra Diasa mağazaları Şok'a dönüştürülerek yaklaşık 2500 şubeli dev bir zincir daha doğmuş oldu.

Ülker yine geçtiğimiz yıl sektörün yeni markalarından 119 şubeli Onurex'i de satın aldı.

A101'İ DE DOSTLARI ALDI
 
Sektörde diğer iki büyük oyuncu ise A101 ve UCZ marketler zinciri. Park Holding'in patronu Turgay Ciner tarafından kurulan ve 2 bin mağazaya ulaşan zincirin yüzde 60 hissesi bu yılın başında satılmıştı. Satın alan isimşler ise Ergün Bodur, Ertan Acar, İsmet Or, Ahmet Özaktaç ve Veysel Taşkın olmuştu. Ülker'in bağlı ortaklıklarıyla bağlantılı olan bu isimler sektörde Murat Ülker'in yakın dostları olarak biliniyor.


A 101 3 BİN MAĞAZAYA GİDİYOR
 
2008 yılında Zapsu Ailesi tarafından kurulan A101 de sektörün devlerinden.

2 bin 800'den fazla şubesi olan zincirde en büyük pay yüzde 29.8 ile Memorial Sağlık Grubu ve Aydın Örme’nin sahibi Aydın Ailesi. İkinci büyük ortak olan bank asya ise geçtiğimiz günlerde yüzde 18 oranındaki hissesini satmıştı. Şirkette Zapsu Ailesi ile bağlantılı olarak Singapur merkezli Oligo Investments Holding'in de yüzde 22.8 ortaklığı bulunuyor.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
11.09.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: market, bim
Link: Dev bir market zinciri daha geliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız