Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  Tatlı, Şekerleme »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre
 IcerikbannerUrl


'Safranbolu lokumu' tescillendi

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ndeki Karabük'ün Safranbolu ilçesinde üretilen lokuma coğrafi işaret tescil belgesi alındı.


KARABÜK - Dünyanın en iyi korunan 20 kenti arasında gösterilen, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ndeki Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen lokum tescillendi.

Uluslararası Marka ve Patent Danışmanı Huriye Özener, AA muhabirine, Safranbolu lokumunun tescillenmesi için 2006'da müracaat yapıldığını, çok geç de olsa tescil belgesini aldıklarını söyledi.

Türk Patent Enstitüsüne (TPE) yapılan başvuruyla lokuma coğrafi işaret alındığını anlatan Özener, Türkiye'de bugüne kadar 178 coğrafi ürünün tescillendiğini, 224 ürünün başvurularının değerlendirildiğini dile getirdi.

Özener, şöyle konuştu:

"Özel firma tarafından 2006 yılında patent başvurusu yapıldı. Uzun incelemeden sonra geç de olsa Safranbolu lokumu, coğrafi ürün olarak tescillendi. Safranbolu lokumu, tarihsel ve kültürel değerlere sahip bir ürün. Avrupa Birliği Komisyonu nezdinde Gaziantep baklavası, Aydın inciri, Afyon sucuğu ve Malatya kayısısının başvurusu yapılmıştı. Bunlardan sadece Gaziantep baklavasının başvurusu tamamlandı, diğerlerinin incelemesi devam ediyor. Avrupa Birliği Komisyonuna müracaatlarla ilgili çalışmalar yapılıyor. Bu belgeyle Safranbolu lokumunda taklitlerin önlenmesi ve markalaşma üslubunun değer kazanması için gerekli denetimler de en kısa sürede yapılacaktır."

Tescil işleminin detaylı çalışma ve inceleme nedeniyle uzadığını vurgulayan Özener, Safranbolu lokumunun görüntüsü ve kıvamıyla boğazı yakmadığını, dişe ve damağa yapışmaması, lezzet ve aromasıyla rakiplerinden ayrıldığını anlattı.

Özener, lokumun her yerde üretilebildiğine işaret ederek, "Burada üretilen lokumun hem bakır kazanlarda üretilmesi hem de Safranbolu'nun dağlarından gelen suyun kireç oranıyla alakalı özellik taşıdığından bunu ispat etmemiz ve fizibilite çalışması uzun sürdü. İşlemler sırasında farklı itirazlarla karşılaştık" ifadesini kullandı.


TPE'ye tescil başvurusunu yapan lokum üreticisi İbrahim Partal da Safranbolu lokumunun tescillenmesini sevinçle karşıladığını kaydetti.

Lokumları ilçenin tarihi konaklarının tasvir edildiği değişik ambalajlarla satışa sunduklarını aktaran Partal, "Lokumun tescil edilmesi bizim için çok önemli. Üretimde her zaman standardımızı yüksek tutuyoruz. Damak tadından ödün vermeden. Ürünün sahtesi üretilemeyecek. Bize ait lokumların paketinde ad ve işaret anlamına gelen coğrafi işaret tescilleri olacak. Böylelikle ürünün hem özelliği hem de bu özelliklere uygun üretim yapan üreticilerin korunması sağlanacak" değerlendirmesinde bulundu. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
08.09.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Safranbolu lokumu, UNESCO, TESCİL
Link: 'Safranbolu lokumu' tescillendi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız