Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  Tatlı, Şekerleme »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre
 IcerikbannerUrl


Gaziantepli baklavacıların 'tatlı' mesaisi başladı

Yaklaşan Kurban Bayramı'nın en yoğun telaşını yaşayan illerin başında Gaziantep geliyor. Gaziantepli baklavacılar bayram öncesi Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen yoğun talebi karşılayabilmek amacıyla gece gündüz demeden çalışıyor.

Türk mutfağının en önemli tatlıları arasında yer alan ve adı Gaziantep'le özdeşleşen baklava, bayramlarda sofraların vazgeçilmezi haline geldi. Kurban Bayramı'na sayılı günler kala şehirde de tatlı bir heyecan başladı. Gaziantepli baklava üreticileri, 24 saat çalışarak sadece Gaziantep'e değil, yurt içi ve yurt dışından verilen siparişleri yetiştirmeye çalışıyor. Tatlı telaşın yaşandığı şehirde, baklava ustaları önce hamurları yoğuruyor, ardından ince bir şekilde yufkaları açarak, oklavalara sarılıyor. Yufkalar tezgahın üzerine teker teker serilirken, bir yandan da baklavanın kaymağı ve fıstığı tepsinin içerisine boşaltılıyor. Baklava dilimlenirken üzerine yağ gezdiriliyor. Daha sonra fırına sürülen baklava çıktığında da şerbetlenip soğutuluyor. Tüm bu yorucu işlemlerin ardından tezgahlardaki yerini alan baklavaların bir kısmı ise paketlenerek yurt içi ve yurt dışına gönderime hazır hale getiriliyor.

Kurban Bayramı dolayısıyla yoğunluklarının arttığına dikkat çeken Fıstıkzade Baklavaları Genel Koordinatörü Vedat Diri, günde 3 vardiya olmak üzere 24 saat çalıştıklarını dile getirdi. Türkiye'nin her tarafından gelen talepleri karşılamak için kapasitelerini artırdıklarını belirten Diri, baklava hakkında doğru bilinen yanlışları paylaştı. Diri, “Gaziantep dışında yaşayan vatandaşlar, normal baklavanın şerbetin içinde yüzdüğünü, kuru baklavanın ise şerbetsiz olduğunu zannediyorlar. Kuru baklava ile yaş baklava arasında sadece içindeki kaymak farkı vardır. Ayrıca Gaziantep baklavasının hiç birinde tereyağı bulunmaz, tamamı sade yağda yapılmış baklavadır. Bunun yanında Gaziantep'teki baklavaların tamamı fıstıklıdır, cevizli baklava bulunmaz.” dedi.

En çok tercih edilen baklavanın normal ve şöbiyet olduğunu olduğunu söyleyen Diri, 400 ile 500 tepsi arasında günlük baklava ürettiklerini, bayramın ilk günü yaklaşık 7 ton baklavanın Türkiye ve dünyada sofralarına ulaşacağının bilgisini verdi. Diri, ayrıca kendilerinin de günlük 1 buçuk ton baklavayı Türkiye'ye sevk ettiklerini açıkladı. 
 
 
 
 
 
 
(CİHAN)
 
 

Ekleme Tarihi
01.10.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Gaziantep, baklava, bayram mesaisi
Link: 'Tatlı' mesaisi başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız