Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  Salça, Ketçap »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre
Salçada hileyi de önleyecek IcerikbannerUrl

Salçada hileyi de önleyecek


GAÜN Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbanoğlu: "Salçadaki tuz oranının düşürülmesi, sağlık açısından faydasının yanı sıra üründe hile yapılmasını da engelleyecek"


GAZİANTEP - Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol İbanoğlu, salçadaki tuz oranının düşürülmesinin, sağlık açısından faydasının yanı sıra üründe hile yapılmasını da engelleyeceğini söyledi.



İbanoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nce salçadaki tuz oranını düşürmeye yönelik çalışma kapsamında "Türk Gıda Kodeksi-Salça ve Püre Tebliği" taslağının görüşe açıldığını anımsattı.

Taslağı değerlendiren İbanoğlu, salçadaki tuz miktarının azaltılmasının olumlu bir yaklaşım olduğunu belirtti.

Tuzun bütün gıdalarda azaltılmasının yararına dikkati çeken İbanoğlu, bunun tansiyon ve damarla ilgili hastalıkların azalması ve önlenmesi açısından önemli olduğunu vurguladı.

İbanoğlu, tuzun etkisini ortadan kaldırmak ve ürünün raf ömrünü uzatmak için üretim aşamasında da teknolojik çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi.
Üreticilerin, Türk Gıda Kodeksi ve gıda tebliğlerine uymak ve etiketlere de doğru miktarları yazmak zorunda olduğunu ifade eden eden İbanoğlu, "Tuz oranının düşürülmesi, sağlık açısından faydasının yanı sıra üründe hile yapılmasını da engelleyecek" diye konuştu.



"İdeali yüzde 10"
 
Salça üretimde önemli iller arasında bulunan Gaziantep'teki satıcılar da tuz oranının düşürülmesi önerisini desteklediklerini belirtti.
Esnaf Tarık Durur, Gaziantep'te evlerde üretilen salçadaki tuz oranının yüzde 10 ile "ideal" olduğunu ifade ederek, "Öneriyi sağlık açısından destekliyoruz" dedi. Tuz oranı azaldıkça salçanın köpürerek bozulabileceğine işaret eden Durur, bu doğrultuda üretim yapılması gerektiğini vurguladı.
Osman Koç da fabrika salçalarındaki tuz oranının yüzde 20 düzeyinde olduğunu, oranın yüzde 5'lere çekilmesi halinde salçanın fazla dayanamayacağını söyledi. Salçadaki ideal tuz oranının yüzde 10 olduğunu ve bakanlığın önerisini "sağlık açısından" desteklemek gerektiğini belirten Koç, fazla tuzun zararlı olduğunu kaydetti.

Salça ve Püre Tebliği taslağı
 
Türk Gıda Kodeksi "Salça ve Püre Tebliği" taslağı, domates ve biber salçasıyla domates ve biber püresini kapsıyor.
Şu anda piyasada bulunan ürünlerde yüzde 14 olan tuz miktarı, taslakta maksimum yüzde 10 olarak belirtildi. Taslağa göre, domates salçası tuzlu ve tuzsuz olarak üretilebilecek. Ürünlerin etiketlerinde tuz miktarı belirtilecek ve tebliğ kapsamında yer alan ürünler sadece hazır ambalajlı olarak piyasaya arz edilebilecek.
Sektörün, üniversitelerin 1 Nisan'a kadar görüş bildirebileceği tebliğ taslağına gelen görüşler değerlendirilerek, Ulusal Gıda Kodeks Komisyonunda son hali verildikten sonra yayıma gönderilecek. Taslakla halen faaliyet gösteren işletmelere tebliğin yayımından sonra 1 Ocak 2015 tarihine kadar uyum süresi verilecek.










http://www.dunya.com/

Ekleme Tarihi
23.03.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Salçada hileyi de önleyecek
Link: Salçada hileyi de önleyecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız