Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  Salça, Ketçap »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre
Karacabey Ziraat Odası: Türk salçası bitirilmek isteniyor IcerikbannerUrl

Karacabey Ziraat Odası: Türk salçası bitirilmek isteniyor
 
 

BURSA (CİHAN)- Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca, bazı salça fabrikalarıyla çiftçilerin katıldığı panelde yaptığı açıklamada; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın hazırladığı Türk Gıda Kodeksi Salça ve Püre Tebliği Taslağı’nın yayınlandığı şekilde onaylanması halinde, Türkiye’de domates üretiminin sona ereceğini iddia etti.

Tat Konserve Fabrikası Grup Yöneticisi Ali Onur, fabrikanın Karacabey Müdürü Turan Özsarı, Ziraat Mühendisi Yasin Dede, Tamek Gıda ve Meyve Suyu Üretim Müdürü İlter Fıçıcı, Akfa Fabrika Müdürü Yaşar Taş, Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik’in katıldığı Karacabey Ticaret Borsası’ndaki panelde, konuşan Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca, “Tüm dünya tüketici sağlığı ile ilgili olarak hazır ve ambalajlı gıdalarda kimyasal koruyucu maddeler ve tuzu azaltmaya veya kaldırmaya çalışırken, ülkemizde ise görüşe açılan yeni tebliğ ile yasal olarak yüzde 10 tuz ve kimyasal koruyucular katmanın yolunu açmaya çalışıyoruz. Bu, anlaşılabilir bir durum değildir. Yanlış, bir başka yanlış ile örtülmeye çalışılıyor.” dedi.

Domatesin, Karacabeyli çiftçilerin geçim kaynağı olduğunu vurgulayan Karaca; çocuklarını, hatta torunlarını ‘Kırmızı Elmas’tan elde ettikleri kazançlarla büyüttüklerini, bu nedenle domatesin bitirilmesine izin vermeyeceklerini söyledi. Karaca, 1970′li yıllardan beri dünyadaki rakiplerini geride bırakarak, adeta bir marka olan Türk salçasının, yeni hazırlanan taslağa göre tamamen biteceği gibi, domates ekiminin de sonunu getireceğini savundu. Karaca, taslağın yasalaşmaması için mücadele edeceklerini belirtti.

Panele katılan Karacabey Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu da “İçindeki kimyasal koruyucular ve yoğun tuz bulunan salçalar nasıl olacak da sağlıklı gıda ve güvenli gıda grubunda yer alabilecek? Domates salçası ve püresi taslak metninde yer alan ergestrol ve HMC sınırlaması yürürlüğe girdiği takdirde, bundan domates tarımı kesinlikle olumsuz şekilde etkilenecektir. Taslak yasalaştığı takdirde domatesin hasat sezonu 2,5-3 aydan 15-20 güne inecek. Bunun neticesinde büyük emekler verilerek tarlada yetişen domatesin yüzde 70′i endüstriyel kullanıma alınmadan tarlada kalacak. Sağlık Bakanlığı’nın, sofralardan tuzu kaldırmaya yönelik kampanyaları genel toplum sağlığı adına yapılırken, yüzde 10 tuzlu, kimyasal koruyuculu biber ve domates salçalarını vatandaşa ve yurt dışında skandala sebep olabilecek, ihracatımızı mercek altına aldırtıp zorlaştıracak pozisyonlara düşürmeye kimlerin çıkarı uğruna kurban edeceğiz. Bu uğurdaki mücadelemizi toplum sağlığı, ticari etik değerler dünyadaki Türk Malı imajı adına ulaşabileceğimiz bütün kişi ve kurumlar nezdinde duyurmaya kararlıyız." şeklinde konuştu.

Taslağın kabul edilmemesi için Karacabey ve çevresinde salça üretimi yapan Merko, Tukaş, Demko, Assan MGS, Martaş ve Penguen firmalarının da desteklediğini söyleyen fabrika temsilcileri, yanlışlığın başka bir yanlışla örtülmeye çalışıldığına dikkat çekti. Türkiye’de geçen yıl 2 milyon 100 bin ton salça üretildiğini belirten fabrika temsilcileri, bunun 800 bin tonunun Karacabey ve Mustafakemalpaşalı üreticilerden temin edilen domateslerden elde edildiğine vurgu yaptı. Salça, Dondurulmuş ve Konserve Sanayicileri Derneği (SALKONDER)'nin üyesi olduklarını belirten fabrika yöneticileri, kimyasal koruyuculu ve tuzlu salçayı üretemedikleri için değil, tüketicisine böyle bir salçayı layık görmediği için üretmediklerinin altını çizdi.


CİHAN

Ekleme Tarihi
03.04.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Türk salçası
Link: Karacabey Ziraat Odası: Türk salçası bitirilmek isteniyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız