Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  Salça, Ketçap »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre
 IcerikbannerUrl

"Salçada Koruyucu Katkı Maddesine Gerek Yok"



Gıda mühendisleri, Türk Gıda Kodeksi-Salça ve Püre Tebliği taslağı ile gündeme gelen salçada koruyucu katkı maddesi kullanımının gereksiz olduğunu savundu.

Tuğba Yardımcı Mısır - Gıda mühendisleri, 'Türk Gıda Kodeksi-Salça ve Püre Tebliği' taslağı ile gündeme gelen ve "merdiven altı" üretimde zaman zaman tespit edilen salçada koruyucu katkı maddesi kullanımı gerektiğine ilişkin bilimsel veri bulunmadığını bildirdiler.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Genel Başkanı Petek Ataman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nün, bazı gıda maddelerine yönelik mevzuatları görüşe açtığını belirterek, bunlardan birinin de "Türk Gıda Kodeksi-Salça ve Püre Tebliği" taslağı olduğunu söyledi.

Salçanın önemli bir ürün olduğunu ifade eden Ataman, "Salça ülkemizde, dünyada birçok ülkede olmadığı kadar üretiliyor. Gıda sektöründeki ticaretimizde çok önemli yer işgal ediyor. Bu taslak, salça ile ilgili hazırlanacak ilk mevzuat olacak. Standart vardı ama onu uygulamak zorunlu değildi. Bu nedenle ilk defa yasal mevzuat olacak" dedi.

Ataman, taslakta salçada koruyucu kullanımının gündeme geldiğini vurgulayarak, "Oysa biz, salçada bugüne kadar hiç koruyucu kullanmadık. Ülkemizde henüz bunun teknolojik gerekliliğini gösterir bir çalışma yok. Bir sorun tespiti ya da bilimsel rapor da yok. Bu noktada çok temkinli, daha şeffaf ve katılımcı çalışılması gerektiğine inanıyoruz. Salçada gerçekten koruyucu kullanımına ihtiyaç varsa bunu hep birlikte tespit etmeli, birlikte görmeliyiz" diye konuştu.

"Koruyucu madde merdiven altı üretimde kullanılıyor"

Taslağın daha geniş değerlendirmeler yapılarak ve kendileri de dahil diğer ilgililerin görüşlerinin etkin şekilde alınarak hazırlanmasını arzu ettiklerini vurgulayan Ataman, şunları kaydetti:

"Kağıt üzerinde verdiğiniz görüş çok fazla işe yaramıyor. Yazıyorsunuz gidiyor, neye uyulduğu belirsiz ama birtakım toplantılarla karşılıklı değerlendirmelerle salça işini umarım daha sağlıklı şekilde çözeriz. Salçada koruyucu katkı maddesi kullanımını gereksiz olarak algılıyoruz, eğer gerekliliği de varsa bunu bilimsel çalışmalar ışığında hep birlikte anlamak lazım. Ellerinde ne rapor var bilmiyoruz. Dünyada bir mevzuat yapılırken bağımsız bilimsel kurul tartışılan konuyu çalışır ve herkesin ulaşabileceği rapor yayınlar. Hazırlanan rapor üzerinden gidilerek fikir edinilebiliyor. Biz ise yıllardır teknolojik ihtiyacı gözükmeyen bir konuda koruyucu kullanımını taslağa aldık ama ne rapor var, kim çalıştı, nereden tespit edildi bilmiyoruz. Belki incelesek ihtiyaç göreceğiz ama bununla ilgili bilgi paylaşılmıyor. Biz sürecin doğru işlemesini talep ediyoruz."

Ataman, salçada koruyucu maddenin "merdiven altı üretim" diye tabir edilen kayıt dışı üretimde kullanıldığının bilindiğini anımsatarak, "Mesele zaten bu. Merdiven altındaki sorunu yasal hale mi getireceğiz, yoksa gerçekten bir ihtiyaç mıdır- Bunu iyi değerlendirmek lazım" dedi.









http://haberciniz.biz/

Ekleme Tarihi
14.04.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: salça
Link: Salçada Koruyucu Katkı Maddesine Gerek Yok




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız