Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  Baharatlar »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre
kekik IcerikbannerUrl

Türkiye, kekik ve defnede dünya lideri

Son yıllarda kekik ve defne üretimine büyük ağırlık verilmesiyle Türkiye, dünya tüketiminin yüzde 80’ini tek başına karşılar hale geldi. Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu, Türkiye’nin dünya kekik ve defne üretiminde liderliğini güçlendirdiğini bildirdi.

Avrupa Baharatçılar Birliği’nin 5-7 Haziran tarihlerinde İngiltere’nin Birmingham kentinde düzenlenen Genel Kurul Toplantısı’na katılan Tarakçıoğlu, toplantıda baharat sektöründeki gelişmelerin değerlendirildiğini, dünya rekolteleri ile ilgili yapılan sunumlar sonrasında Türkiye’nin defne ve kekik üretimindeki dünya liderliğini konumunu güçlendirdiğinin ortaya çıktığını anlattı. Dünya kekik rekoltesinin 15 bin ton civarında beklendiğini, bunun 11 bin tonunun Türkiye’den karşılanacağını aktaran Tarakçıoğlu, “Türkiye 25 yıl önce bin ton seviyesinde kekik, bin ton civarında defne üretirken, sonraki yıllarda büyük alanlarda defne ve kekik üretimine geçildi. Bu yıl dünya genelinde 15 bin ton kekik rekoltesi bekleniyor. Bu üretimin 11 bin tonluk kısmı Türkiye’de üretilecek. Yağışlar, kekik rekoltesi için son derece iyi oldu. Defnede ise 10 bin ton civarında dünya rekoltesi öngörülüyor. Bu rekoltenin yüzde 90’ı Türkiye’de üretilecek.” dedi.

Tarakçıoğlu’nun verdiği bilgilere göre, Türkiye’nin baharat ihracatı yüzde 2’lik artışla 114 milyon 807 bin dolara ulaştı. 2013 yılının Ocak-Mayıs döneminde ise yüzde 24’lük ihracat artışı elde edildi ve 58 milyon 581 bin dolarlık döviz girdisi sağlandı. 2013 yılı sonunda da ise Türkiye’nin baharat ürünleri ihracatının 150 milyon dolara çıkması bekleniyor.

Avrupa Baharat Birliği Genel Kurulu’na Türkiye baharat sektörü mensuplarının 14 kişilik bir heyetle katıldığını dile getiren Tarakçıoğlu, şunları kaydetti: “Yaklaşık 30 yıllık geçmişe sahip kuruluşta bu sene katılımcı rekoru kırıldı. Dünyanın en önemli organizasyonlarından biri haline gelen toplantıya, Avrupa ülkeleri başta olmak üzere 22 ayrı ülkeden 163 sektör mensubu katıldı. Dünya üzerinde 20 milyar dolar iş hacmine ulaşan baharat sektöründeki ortaya çıkan yeni riskler, tarım ilaçlarının kalıntıları konusunda önemli bilgilendirmeler yapıldı, pestisit kalıntılarının izlenmesi, gelişmekte olan ülkelerdeki kaydedilen müspet ilerlemeler, konusunda uzman kişilerce dile getirildi ve üyelerden gelen sorulara cevap alındı. Ayrıca allerjenlerin etiketlenmesi, tağşişle mücadele, solvent kalıntıları, nikotin testi, metal kontaminasyonu, saffrolün analiz metodolojisi ve baharatların tanımı konularında ESA Teknik komitesinin yaptığı çalışmalardaki ilerlemeler sunuldu.” ESA Genel Kurulu’nda KÜTAŞ’tan Deniz Şensoy’un Türkiye’den ihraç edilen baharatlara ait rekolte tahminleri ile ilgili bir sunum yaptığını belirten Tarakçıoğlu, baharat sektöründeki ileri gelen ithalatçılarla sektörün konumunu istişare fırsatı da bulduklarını sözlerine ekledi.

ESA Genel Kurulu’na Türkiye’den Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu dışında Müge Birer, Ergin Civan, Yomtov Çikurel, Erap Efe, Kazım İlter Gürel, Mehmet Gürel Kapani, Ahmet Kaynar, Onur Polat, Deniz Şensoy, Ömre Sıkılı, Ceren Yüksel ve Avram Aji katıldı. (CİHAN)

Ekleme Tarihi
14.06.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: kekik, defne
Link: Türkiye, kekik ve defnede dünya lideri




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız