Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  Baharatlar »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre
 IcerikbannerUrl


Ev hanımları kırmızı toz biber hazırlığında

Ege bölgesinde yemeklere ayrı bir damak tadı ve renk verdiği için tercih edilen kırmızı toz biber hazırlıklarına başlandı. Aydın merkez ve köylerinde ev hanımları, pazardan aldıkları taze kırmızı biberleri, evlerin bahçelerinde bir araya gelerek doğruyor. Sezon sonuna kadar tonlarca kırmızı taze biber tek tek doğranarak, evlerin çatılarında, sergilerde kurutularak değirmenlerde öğütülüp toz haline getirilecek.

Zeytinyağlı yemeklerde yemekleri renklendirmek ve tadını güzelleştirmek için tercih edilen kırmızı toz biber, bölgenin damak tatları arasında yer alıyor. Değirmenlerde toz haline getirilen kırmızı biberler, doğal zeytinyağıyla karıştırılarak saklama kaplarında bozulmaması sağlanıyor.

Aydın merkez Kuyulu köyünde, ailesi ile birlikte kırmızı biber hazırlıkları yapanlardan Hüseyin Aydın, yemeklere ayrı bir tat kattığı için kırmızı toz biberin tercih edildiğini söyledi. Aydın, sabah erken saatlerde topladıkları kırmızı biberleri yıkadıktan sonra kuruttuklarını ve daha sonra da özel değirmenlerde öğüterek toz haline getirildiğini belirtti.

Yemeklere ayrı bir tat ve renk veren kırmız toz biberin yöre halkı tarafından çok tercih edildiğini kaydeden Aydın, “Bu kırmızı biberler gördüğünüz gibi önce hanımlar tarafından dilinir. Sonra da kuruması için güneş gören yere serilir. Kuruduktan sonra değirmende öğütülür. Kırmız toz biberimiz olmadan Ege bölgesinde yemek yapılmaz. Yani kırmızı bibersiz yemek hem hemen yok gibidir. Her aile de bunu mutlaka ya kendisi yapar ya da satın alır. Yani kimisi böyle alır kendisi diler, kurutur, toz haline getirtir. Kimi hazır alır kurutulmuşunu. Mevsimi geldi mi bunu herkes yapıyor. Bu yemeklere lezzet verir, tat verir, renk verir. Salça kullanmadan yemek yapılır ama kırmızı bibersiz yapılmaz. Onu güzelce kavanozlara koyarız, tertemiz. Bununla yapılan yemek hem lezzetli olur hem güzel olur hem de görüntüsü güzel olur. Yani çok güzel olur. Kırmızı toz biberle yapılan yemeğin tadı ve görüntüsüne bayılırız.” dedi.
 
 
 
 
(CİHAN) 

Ekleme Tarihi
22.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Ev hanımları kırmızı toz biber hazırlığında
Link: Ev hanımları kırmızı toz biber hazırlığında




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız