Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  Baharatlar »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre
 IcerikbannerUrl


Kur artışı ile bakliyatı daha pahalıya yiyeceğiz

'Maalesef daha da pahalıya yiyeceğiz'

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, "Şu anda bakliyat üreticiden çıktı, tamamen stok halinde. Fiyatların yükselmesine göre piyasaya sürüyorlar.
 
Bu şekilde devam ederse bakliyatı 2014'te daha pahalıya yiyeceğiz gibi görünüyor" dedi. Ekimde kilosu 4 lira olan kuru fasulyenin kilosu, kasımda yüzde 60 zamlandığını belirten Yetkin kur farkının yansımasıyla 2014'te bakliyatı daha pahalıya yiyeceğimizi söyledi.

Yetkin, dernek merkezinde düzenlediği basın toplantısında, bakliyat fiyatları ile döviz kurlarında yaşanan hareketliliğin gıda fiyatlarına yansımasını değerlendirdi.

Üretim alanının daralması nedeniyle bakliyat üretiminde düşüş yaşandığını kaydeden Yetkin, "Ürününü değerlendiremeyen üretici üretimden vazgeçerken, bunun sonucunda azalan bu ürünler stoklanarak belli kişilerin eline geçti. Ekimde kilosu 4 lira olan kuru fasulyenin kilosu, kasımda yüzde 60 zamlanarak 6,5 liraya, aynı dönemde 2,9 lira olan baldo pirincin fiyatı yüzde 35 artarak 3,9 liraya ulaştığını görüyoruz" diye konuştu.

Söz konusu fiyat artışlarının, dövizdeki artıştan önce yaşandığını ifade eden Yetkin, "Son artışların etkisi henüz piyasaya tam olarak yansımamıştır. Özellikle şu günlerde pirinç ve kuru fasulye ithalatı yapılması piyasadaki mal kıtlığı ve stokçuluk nedeniyle zorunlu hale gelmiştir. Şu anda bakliyat üreticiden çıktı, tamamen stok halinde. Fiyatların yükselmesine göre piyasaya sürüyorlar. Bu şekilde devam ederse bakliyatı 2014'te daha pahalıya yiyeceğiz gibi görünüyor" değerlendirmesinde bulundu.

İTHALATI TMO GERÇEKLEŞTİRMELİ
Fiyat artışlarının önüne geçilebilmesi için alınacak tedbirlere değinen Yetkin, şunları kaydetti:

"Kısa vadede acil olarak alınması gereken önlem, ithalatın zorunlu olduğu durumlarda Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) devreye girerek ithalatı gerçekleştirmesi ve ithal ürünü kendisinin pazarlamasıdır. TMO'nun piyasadan çekilmek yerine, daha fazla piyasaya girmesi ve stokçuların hesaplarının bozacak stok miktarını elinde bulundurması gerekiyor. Orta vadede de bütçeden tarıma ayrılan desteğin ve bakliyat ürünlerine verilen desteğin arttırılmasıdır. Uzun vadede ise üretim alanlarının arttırılması gerekmektedir."

Yılbaşı için alışveriş yapacak vatandaşlara da tavsiyelerde bulunan Yetkin, açık satılan gıda ürünleri yerine, ambalajlı ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini belirtti.





http://www.hurriyet.com.tr/
alt
alt

Ekleme Tarihi
28.12.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: baharat
Link: Kur artışı ile bakliyatı daha pahalıya yiyeceğiz




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız