Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  Baharatlar »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre
 IcerikbannerUrl


Tavuk yemini kırmızı toz biber yapıyorlar

Hijyen Konseyi Sözcüsü Mehmet İmrek, kırmızı biberin, salça yapılması veya közlenmesinin ardından kalan posasının tavuk yemi olarak değerlendirildiğini belirterek, "Bazı gıda teröristleri, tavuk yemi olarak aldıkları kırmızı biber posası ve artıklarını, hijyenik olmayan ortamlarda kurutup kırmızı toz biber yapıyor ve bu, sofralarımızda yer alıyor" dedi.

İmrek, hijyen, temizlik ve buna bağlı sağlık konularında özgün çalışmalar gerçekleştirmek üzere kurulan konseyin hiçbir yere veya makama bağlı olmadığını anlatarak, gıda mühendisleri, veteriner hekimler, hukukçular, sağlıkçılar ile gıda ve tüketici derneklerinin yer aldığı kuruluşun tüketiciyi ön planda tuttuğunu söyledi.

Konsey olarak son yıllarda sağlık bakımından ciddi riskler oluşturan bir konuya dikkati çekmek istediklerini anlatan İmrek, kırmızı biber artıklarından yapılan toz biberlerle ilgili bazı noktaların aydınlatılması gerektiğini vurguladı.

Türkiye'nin, sağlık için yararı büyük olan kırmızı biber üretiminde ilk 5 ülke arasında yer aldığını dile getiren İmrek, bu ürünün, salça, turşu, közde biber, pul ve toz biber yapımında kullanıldığı bilgisini verdi.

Salçalık olarak işlenen kırmızı biberlerin önemli oranda posasının ortaya çıktığını bildiren İmrek, şöyle devam etti:

"Fabrikalarda közde biber olarak işlenen bu ürünlerin kelle olarak tabir edilen sap kısımları ve diğer artıkları da oluşmaktadır. Salça olan kırmızı biberin posası ile közde yapılanların artıkları, fabrikalardan kavuk yemi olarak satın alınıyor. Aslında gıda özelliğini yitiren posa ve artıklar, kesinlikle hayvan yemi olmalı. Bazı gıda teröristleri, tavuk yemi olarak aldıkları kırmızı biber posası ve artıklarını hijyenik olmayan ortamlarda kurutup kırmızı biber yapıyor ve bu, sofralarımızda yer alıyor. Yani posa ve artıklar, tavuk yemi yerine sofraya toz biber oluyor. Bu durum, iyi niyetli ve temiz üretim yapan biber üreticilerine de zarar veriyor."

"Toz biberlerden numune alınarak incelenmeli"

İmrek, Ege ve Marmara bölgelerinde, ağustos ve eylül aylarında yol kenarlarında kurutulan posalarıyla artıkların sıklıkla görüldüğünü belirtti.

Bunlarla ilgili şikayetler aldıklarına değinen İmrek, "Öğütülüp baharatçılara satıldığına yönelik birçok şikayet aldık. Kurutmanın hijyenik olmayan şartlarda beton zeminler üzerine veya yol kenarlarına toprak üzerine serilerek yapıldığı biliniyor" dedi.

Mehmet İmrek, uzun süreli ve hijyenik olmayan kurutmanın, posa ve artıklarda küflenmeye yol açtığına işaret etti.

Yem olarak kullanılacak, gıda özelliği kalmamış bir ürün de olsa kurutmanın hızlı ve modern tekniklerle fabrika ortamında yapılması gerektiğini söyleyen İmrek, "Aksi haldeki kurutma, insan sağlığında karaciğer için son derece zararlı toksik oluşumuna yol açıyor. Ayrıca aromasının artırılması için bazı kötü niyetli üreticilerce içine 'Çin tuzu' denilen bir çeşit kimyasal katılıyor. Bu da hipertansiyon hastaları açısından tehlikelere neden oluyor" değerlendirmesinde bulundu.

Toz biberlerden numuneler alınarak yapılacak analizlerle gerçeğin ortaya çıkacağını anlatan İmrek, sofraların vazgeçilmezi olan toz biberlerin sağlıklı olarak tüketiciler ulaşmasının sağlanması bakımından bu konuda denetimlerin artırılmasını istediklerini sözlerine ekledi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
29.09.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: kırmızı toz biber
Link: Tavuk yemini kırmızı toz biber yapıyorlar




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız